Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Entinen NHL-kolossi Sami Helenius muistelee 90-luvun alun nuorten kisoja: Tupu–Hupu–Lupu-ketju jäi Peter Forsbergin varjoon

Sami Helenius työskentelee teknisen työn opettajana Vantaalla. Johanna Erjonsalo

Heikki Löfman

– Muistan hyvin. Tupu–Hupu–Lupu-ketju (Jere Lehtinen – Saku Koivu – Ville Peltonen) taisi olla ensimmäistä kertaa kasassa, mutta eipä auttanut, kun Ruotsi painoi meitä 9–2 tauluun Gävlen illassa. Forsberg taisi tällätä maalin jopa 3–5-alivoimalla – oli ihan kohtalainen pelimies jo tuolloin.

Näin avaa ex-huippupuolustaja Sami Helenius omat nuorten MM-kisamuistonsa vuodenvaihteen 1992–93 kisoista Ruotsista.

Ja ihan ok-tasolla Peter Forsberg kyseisissä kisoissa operoikin: 7 peliä ja tehot 7+24=31. Kyseessä on edelleen yksittäisten nuorten MM-kisojen piste-ennätys. Myöhemmin mies nousi uran absoluuttisella huipputasolla mitattuna kenties kaikkien aikojen parhaaksi eurooppalaiseksi hyökkääjäksi. Toinen Modon mies, Markus Näslund, säesti tehoin 13+11=24. Näslund pitää yhä nimissään yksien kisojen maaliennätystä.

Jarmo Tolvasen valmentama Suomi oli pronssissa kiinni ennen päätösotteluaan Yhdysvaltoja vastaan.

– Käkeen 3–5 ja viides sija. Mutta upeita muistoja on paljon – Kapasen Hannes (Hannu) loi kakkosvalmentajana joukkoon loistavan hengen ja jengissä oli paljon kavereita, joiden kanssa pidetään edelleen yhteyttä.

Pronssin vei lopulta Tšekkoslovakia, joka lakkasi olemasta kesken kisojen. Joukkue pelasi loput pelit yhtenäisenä, mutta IIHF:n lipun alla.

Kulta matkasi Kanadaan, joka kaatoi hopealle yltäneen Ruotsin keskinäisessä pelissä 5–4. Kanadan joukkueen tähtenä tuikki entisen ketjukaverinsa Teemu Selänteen ravintolan suunnalla Kalifornian Laguna Beachillä nykyään asuva Paul Kariya.

Suomen joukkueen tehokkaimmat vuoden 1993 kisoissa olivat Lehtinen (6+8=14), Peltonen (5+6=11) ja ketjukavereitaan vuotta nuorempi Koivu (1+8). Yltiötyylikäs Kimmo Rintanen summasi saldon 3+3. Helenius: 0+1=1, 6 jäähyminuuttia, -1.

Huipulle nousseita pelaajia oli Suomen joukkueessa edellä lueteltujen lisäksi paljon: Sami Kapanen, Kimmo Timonen, Antti Laaksonen, Kalle Sahlstedt, Pasi Saarela, Janne Grönvall...

Hyvinkään Jää-Ahmoja aktiiviurallaan edustanut Sami Helenius toimii nykyään KJT Haukkojen U22-joukkueen valmentajana. Heikki Löfman

Järvenpäässä jo pitkään asunut Kaukasten Voiman kasvatti ja Hyvinkäälläkin pitkään juniorina pelannut Sami Helenius näkee Venäjän ykkössuosikkina pian alkavissa nuorten MM-kisoissa.

– Joukkue pelasi niin vahvasti Karjala-turnauksessa – ehjiä 60-minuuttisia peräjälkeen ja kaivoivat vielä kaksinkamppailutkin itselleen. Pieni kaukalo voi antaa momentumia pohjoisamerikkalaisille, mutta näen Venäjän silti suosikkina.

Suomi kuuluu Heleniuksen papereissa haastajaryppääseen.

– Otteluohjelma ja lohkojako ovat aika suotuisia – siinä on mahdollisuus välttää ihan huippujengi kuolemanpelissä (puolivälierä). Selvää on, että jos haluat jalometallia kaulaan, niin monta hyvää joukkuetta on voitettava.

Helenius työskentelee nykyään teknisen työn opettajana Mikkolan koulussa Vantaalla, jossa viihtyy erittäin hyvin.

– Lähiökoulu, noin 800 oppilasta ja paljon maahanmuuttajia. Upea paikka ja mahtavia kollegoja – hyviä ihmisiä, joista saa virtaa. 3.–9.-luokkalaisia kun opettaa, niin siinä saa välillä olla lastentarhansetä ja välillä taas kuunnella teinien murheita, Helenius nauraa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut