Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Sami Välimäki teki tulokaskaudellaan Suomen golfhistoriaa

Sami Välimäki teki tulokaskaudellaan suomalaista golfhistoriaa miesten Euroopan-kiertueella. Välimäki päätyi kiertueen Race to Dubai -arvolistalla 11:nneksi, mikä on suomalaisten kaikkien aikojen paras noteeraus. Sijoitus sinetöityi, kun Välimäki kipusi finaalikilpailussa Dubaissa jaetulle viidennelle sijalle.

– Koko kausi on ollut tasaista suorittamista, ja kohokohtana oli tietenkin voitto, Välimäki kertasi STT:lle puhelimitse Dubaista.

Välimäen mainitsema voitto heltisi uran kuudennesta Euroopan-kiertueen kilpailusta maaliskuussa Omanissa. Yhteensä hän oli kymmenen parhaan joukossa seitsemän kertaa.

Keskikesällä Välimäen otteisiin tuli pieni notkahdus kiertueen jatkuttua koronapandemian aiheuttaman tauon takia. Kovin kauan hänen ei pitänyt kisavirettä etsiä, ja elokuussa Välimäki pelasi Walesissa sijat kaksi ja kuusi. Ne auttoivat hänet ensimmäistä kertaa uralla arvokilpailuun, syyskuiseen Yhdysvaltain avoimeen mestaruuskilpailuun.

– US Open oli hieno kokemus. Harmi vaan, ettei siellä ollut yleisöä, Välimäki muisteli.

Koronaviruspandemia totutti golfin ammattilaiset kontrolloituun elämään. Kuplassa pelaajia testattiin usein, ja kasvomaskit tulivat tottuneesti kasvoille.

– Matkustus on ollut hankalaa, ja se on ollut ammatin raskain puoli. Onneksi olemme kuitenkin päässeet harjoittamaan ammattiamme, vaikka välillä onkin ollut haastavaa, kauden aikana yli 800 000 euroa pelaamalla tienannut Välimäki sanoi.

Ensi kaudella hänen kalenterinsa uusiksi merkkipaaluiksi ovat tulossa helmikuinen WGC-sarjan kilpailu Meksikossa ja heinäkuinen Britannian avoin mestaruuskilpailu Royal St. Georgen kentällä. Euroopan-kiertueen uusi kausi alkaa Välimäen mukaan Abu Dhabista tammikuun puolivälissä. Sitä ennen Välimäki aikoo pitää parin kolmen viikon tauon, jolloin golfmailat saavat olla rauhassa.

Vahva puttipeli auttaa menestymään

Pirkkalalainen Välimäki, 22, arvioi kehittyneen puttaamisen olleen menestyksen avain, sillä pitkät lyönnit kulkivat jo aiemminkin. Välimäki oli kiertueen puttitilastossa viides.

– Puttaaminen on ollut hyvää koko kauden ajan. Olen pystynyt tekemään sen avulla tulosta, vaikka lyönti ei olisi toiminutkaan, Välimäki kertoi.

Hän nimesi vahvuudekseen myös itseluottamuksen, joka kumpuaa osaamisesta ja hyvästä harjoittelusta.

– Täytyy luottaa siihen, että oma peruspelaaminen riittää, ja kun on hyvä päivä, se kantaa tosi korkealle, yhteistuloksella 276 lyöntiä (–12) finaalin tavoitteensa ylittänyt Välimäki sanoi.

Maailmanlistalla 85. sijalla oleva Välimäki päätti sunnuntaina kauden kokeneen Lee Westwoodin peliparina. 47-vuotias konkari oli Dubaissa toinen ja voitti kiertueen arvolistan kolmannen kerran urallaan. Finaalin ykkönen oli Englannin Matthew Fitzpatrick kolme lyöntiä Välimäkeä edellä.

Dubain finaalissa Kalle Samooja jakoi 23. sijan tuloksella –5. Hän päätyi kiertueen arvolistalla 42:nneksi.