Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Serbia nujersi Suomen EM-karsinnassa – Edon Maxhuni oli koripallomaajoukkueen valopilkku

Suomen koripallomaajoukkue jäi vaille voittoja Espoon Areenan koronakuplassa pelatuissa kahdessa EM-karsintapelissä. Lauantain Georgia-tappion perään tuli maanantaina 66–75-häviö Serbialle kahden koronapandemian seurauksien heikentämän joukkueen kohtaamisessa.

Tappiosta huolimatta EM-kisapaikka on edelleen Suomen omissa käsissä, sillä aiemmin maanantaina E-karsintalohkon ainoa tappioton joukkue Georgia kukisti Sveitsin 91–84. Suomi ja Sveitsi ovat molemmat voittaneet yhden pelin neljästä, ja Suomelle riittää lopputurnauspaikkaan Sveitsin pitäminen takana, kun viimeiset pelit näillä näkymin pelataan helmikuussa.

Suomen valopilkkuihin kuului pelinjohtaja Edon Maxhuni, joka oli jäänyt lauantaina koko ottelun ajaksi vaihtopenkille, mutta nousi nyt Suomen parhaaksi korintekijäksi 15 pisteellä. Maxhuni, 22, toi Suomen hyökkäyspeliin paljon kaivattua ratkaisuvoimaa, kun pelinjohtajana aloittanut Jamar Wilson joutui virhevaikeuksiin jo pelin alussa.

– Totta kai aina pitää olla valmiina. Kun tulee mahdollisuus, mä annan kaikkeni. Tänään ei ihan riittänyt, mutta toivottavasti seuraavalla kerralla, Maxhuni sanoi pelin jälkeen.

Joukkueiden välinen ero syntyi melkein jo ensimmäisellä neljänneksellä, jonka jälkeen Serbia johti 15–7.

– Se ratkesi alkuun. Meidän oli vaikea tottua Serbian puolustukseen. He pysäyttivät meidän pelin liikkeen. Kun saimme otetta, peli oli tasaista. Olimme vain jääneet liian kauas taakse, päävalmentaja Henrik Dettmann tunnusti.

Kokonaisuutena Suomi jäi heikkoon pelitilanneheittotarkkuuteen 22/59, ja Georgiaa vastaan loistanut Sasu Salin jäi tiukassa erityistarkkailussa 10 pisteeseen.

– Eka puolisko oli vaikea, kuten viimeksikin Serbiaa vastaan. Olisi pitänyt saada vähän heittoja uppoamaan. Meillä oli mahdollisuudet ja meidän puolustus toimi ihan hyvin, mutta olisi pitänyt heittää ne muutamat heitot sisään, Salin sanoi.

"Me kasvoimme"

Suomi aloitti samalla aloitusviisikolla kuin lauantaina Georgiaa vastaan, mutta pelinrakentelu vaikeutui nopeasti, kun pelinjohtaja Jamar Wilson sai toisen virheensä jo kahden ja puolen minuutin kohdalla.

Serbian aggressiivinen puolustus puristi suomalaiset ahtaalle, ja kuuden ja puolen minuutin kohdalla Serbia johti jo 12–3. Suomen avausneljänneksen ainoat pelitilannekorit olivat Sasu Salinin ja Alexander Madsenin lay upit.

– Alussa meillä oli vaikeuksia saada peli rullaamaan. Yritimme saada sitä kiinni, mutta Serbia osasi pitää hyvin sen kymmenen pinnan johdon, Maxhuni sanoi.

Puolustuksessa suomalaiset ottivat kahmalokaupalla virheitä (33), ja isojen miesten virhevaikeuksien takia Suomi joutui ajoittain pelaamaan hyvin pienillä viisikoilla.

Suomi oli silti iskuetäisyydellä viimeisen neljänneksen alussakin, mutta ei ratkaisevilla hetkillä pystynyt pusertamaan Serbian rinnalle. Elias Valtosen donkki toi Suomen kuuden pisteen päähän tilanteessa 65–59 runsaat kolme minuuttia ennen loppua, ja Shawn Huffin kolmonen kavensi tilanteeksi 67–62 minuutti myöhemmin. Sen lähemmäs Suomi ei enää päässyt.

– Tämä oli ihan hyvä peli meiltä. Me kasvoimme pelissä ja pystyimme vähän palauttamaan sitä "lookia" joka meillä oli kesällä. Täytyy arvostaa pelaajia, että pystyivät kasvamaan tällaisessa tilanteessa, Dettmann sanoi.