Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Susijengin sytyttäjä, tulevaisuuden liideri? – Edon Maxhuni kyttää peliminuutteja maajoukkuekonkareiden takana

Kesällä 2019 debyyttinsä Suomen miesten koripallomaajoukkueessa tehneen Edon Maxhunin, 22, nimi on ehtinyt vuodessa juurtua Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmannin listalle hänen valitessaan pelaajia maajoukkuetehtäviin. Tälläkin kertaa Maxhuni on mukana, kun Susijengi pelaa Espoossa kaksi EM-karsintapeliä Georgiaa ja Serbiaa vastaan.

Tulevissa karsintapeleissä Maxhunille voi olla luvassa peliaikaa odotettua enemmänkin, vaikka saman pelipaikan maajoukkuekonkarit Petteri Koponen ja Jamar Wilson ovat toistaiseksi Dettmannin arvoasteikolla hyvinkääläisnuorukaisen edellä. Koposella todettiin kuitenkin keskiviikkona korona-altistus, ja hän on riveistä viikonloppuna sivussa.

Maxhuni on ymmärtänyt hyvin sen, että Koponen ja Wilson ovat olleet hänen edellään.

– Petterin ja Jammun kanssa on aina hienoa päästä tekemään töitä yhdessä. Seuraan tarkasti, kuinka he tekevät kaikki pienetkin asiat aina niin viimeisen päälle, Maxhuni hehkuttaa.

– Kopioin usein heidän tekemiään juttuja omaankin peliini. On esimerkiksi hienoa seurata Koposen taitoa ottaa ne kolmen pisteen heitot, se kuinka hän tekee ne kuljetuksesta ja heittää vielä tosi tarkasti. Siihen tasoon on itsellä vielä matkaa.

Kolmessa ensimmäisessä A-maajoukkuepelissään Maxhuni kävi kentällä oikeastaan vain kääntymässä.

Ensimmäiset isommat minuuttinsa Maxhuni keräsi toissa kesänä Venäjää vastaan, kun heittonsa kanssa tuskaillut Susijengi tarvitsi kipeästi penkiltä uutta energiaa. Dettmann heitti kentälle hyvinkääläissähikäisen, joka oli yksi suurimmista tekijöistä, kun Suomi kuroi Venäjän 15 pisteen etumatkan lopulta kahden heiton päähän.

Vastaavanlaista sytykettä Maxhuni toi joukkueensa peliin, kun Suomi takelteli Sveitsiä vastaan helmikuun EM-karsintaottelussa.

Samanlaista roolia on Maxhunille varmasti tarjolla myös Georgiaa ja Serbiaa vastaan, jos Susijengi kaipaa peliinsä ylimääräistä energiaa.

– Joo, oonhan mä kyllä luonnostaan sellainen sytyttäjä, veressäkin kun on sitä balkanimeininkiä. Pyrin sytyttämään pelikaverit ensin kannustamalla vähän yli-innokkaasti ja kentälle päästyäni pelaan hieman tavallista aggressiivisemmin, näin saan myös itsenikin nopeammin peliin mukaan.

Susijengin pelatessa parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan Maxhunin rooli on joukkueessa vielä varsin pieni. Tilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti. 32-vuotias Koponen ja 36-vuotias Wilson eivät ole koripalloilijoina vielä mitään ikäloppuja, mutta heidänkin maajoukkueuransa tulevat jossain vaiheessa tiensä päähän.

– Toivotaan, että vastuu Susijengissä kasvaa peli peliltä. Minuutit kuitenkin pitää ansaita kovalla työllä, aina heti ekoista treeneistä lähtien, Maxhuni huomauttaa.

– Edessäni on pari erinomaista pelaajaa, mutta muutaman vuoden päästä tilanne voi olla jo toinen. Silloin haluan olla se pelaaja, joka täyttää heidän saappaansa.

Susijengi kohtaa Espoon Metro Areenan EM-karsintakuplassa lauantaina 28.11. Georgian klo 19.30 ja maanantaina 30.11. Serbian klo 19. Suomi on pelannut karsinnoissa kaksi ottelua, joista se on voittanut toisen ja hävinnyt toisen. Tulevan kisaisännän Georgian lisäksi EM-karsintalohkosta etenee vuoden 2022 EM-kisoihin kaksi maata.