Jääkiekkoliigan yli puolen vuoden koronatauko päättyy lokakuun alussa – "Elämme päivä kerrallaan"

Jääkiekkojännärien pitkä odotus päättyy lokakuun alussa. Tuolloin kotimainen Liiga palaa koronavirusepidemian takia yli puolen vuoden mittaiseksi venyneeltä tauoltaan.

Näin käy, jos koronapandemia ei ehdi pahentua ratkaisevasti.

– Tavoite on pelata täysi 60 kierroksen runkosarja. Elämme päivä kerrallaan, koska tässä koronatilanteessa ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo.

Runkosarja päättyy maaliskuun lopussa. Liigakauden päätös pudotuspeleineen ulottuu toukokuun puolelle. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, sillä toissa keväänä HPK ja Kärpät pelasivat Suomen mestaruuden ratkaisseen seitsemännen finaalin 4. toukokuuta.

Viime kaudella kotimainen Liiga keskeytyi koronan takia maaliskuussa kierros ennen runkosarjan loppua, ja pudotuspelit jäivät pelaamatta.

Koronakupla ei realismia

Liigaseurat ovat keskustelleet jäähallien yleisörajoituksista paikallisviranomaisten kanssa. Valtion johdolta ei vielä ole tullut päivitystä lokakuun koronarajoituksista.

– Jos rajoitukset eivät tästä tiukkene, meillä on Liigassa työlukuna halleihin 40–60 prosentin katsojakapasiteetti, Järvelä kertoo.

NHL:ssä syksyyn venyneen kauden 2019–20 pudotuspelejä on pelattu keskitetysti kahdella paikkakunnalla, Edmontonissa ja Torontossa. Suomessa "koronakuplaa" ei ole harkittu, koska pudotuspelit ovat kalenterissa vasta ensi huhtikuussa.

– Valmius jonkinlaiseen kuplaan on, mutta ei voi ajatella, että pelaajat ja kiekkoseurojen toimihenkilöt eristettäisiin johonkin runkosarjan alusta lähtien toukokuulle saakka muusta elämästä. Sellainen ihmiskoe ei olisi inhimillisesti katsoen realismia, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

Liigaseurat pyrkivät peittoamaan koronan ennakoivilla varotoimilla.

– Olemme tehneet valtavan määrän toimenpiteitä, joilla joukkueiden toiminnassa kontaktit yritetään rajata mahdollisimman vähiin. Halleilla liikennettä joukkueiden tiloissa on merkittävästi rajoitettu, Kallioniemi kuvailee.

Kolme liigajoukkuetta on ollut karanteenissa, kun niiden alle 20-vuotiaiden joukkueissa oli ilmennyt koronatartuntoja.

– Kaikki liigajoukkueet on nyt testattu. Luotamme joukkueiden lääkärien analyysiin, kuinka usein pelaajia on tarpeellista testata, kilpailutoimenjohtaja Järvelä kertoo.

Ruotsissa pelataan ilman yleisöä

Ruotsin pääsarja SHL-liiga alkoi viime lauantaina. SHL:ää pelataan toistaiseksi tyhjille katsomoille. Saksassa sarjakausi alkaa aikaisintaan marraskuussa. Britannian koronatilanne on niin huolestuttava, että siellä pääsarjakausi pantiin jäihin.

– Olemme Suomessa itse asiassa aika hyvässä tilanteessa, että näillä näkymin pääsemme aloittamaan liigakauden lokakuun alussa, Järvelä muotoilee.

Liigassa pienempien hallien rajaama katsojakapasiteetti pyörii suunnitelmien mukaan 60 prosentin liepeillä. Lappeenrantalaisen SaiPan tapauksessa tämä tarkoittaa sen kotihallissa Kisapuistossa vajaan 2 900 katsojan lukemaa.

– Kisapuistossa maksimi on 4 800 katsojaa. Totta kai rajoitettu yleismäärä on meille taloudellisesti iso uhka, mutta pyrimme järjestämään ottelutapahtuman turvallisesti ja vastuullisesti, SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sanoo.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut