Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Jokerit menettää vankkumattomien kannattajiensa tuen – kannattajayhdistys boikotoi KHL-seuran kotiotteluja

Jokerien kannattajayhdistys Eteläpääty ry boikotoi helsinkiläisseuran kotiotteluja toistaiseksi. Kannattajat vastustavat Jokerit KHL-kauden avausottelua, joka pelataan huomenna poliittisesti epävakaassa Valko-Venäjän Minskissä. Vastassa on paikallinen Dinamo.

Valko-Venäjällä on ollut runsaasti levottomuuksia elokuisten presidentinvaalien jälkeen. Presidentti Aljaksandr Lukashenkan uudelleenvalinnan varmistaneita vaaleja pidetään vilpillisinä. Mielenosoitukset ovat johtaneet pidätyksiin ja poliisiväkivaltaan.

Eteläpäädyn hallitus päätti boikotista tänään. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Roope Räty kertoi STT:lle, että päätös oli yksimielinen.

Yhdistys toivoi jo viime viikolla, että Jokerit jättäisi Minskin-matkan tekemättä. Kannattajien mielestä ottelusta pitäisi antaa luovutusvoitto, jos ottelua ei voi siirtää. Jokerit kertoi alkuviikolla anoneensa siirtoa, mutta se ei onnistunut.

Jokerit pelaa KHL-kauden alussa kaksi vierasottelua. Minskiin joukkueen on määrä matkustaa poikkeuksellisesti vasta pelipäivänä. Torstaisen Minskin ottelun jälkeen joukkue jatkaa suoraan Latviaan, jossa se kohtaa lauantaina Riian Dinamon.

Kotiavaus on ensi viikon keskiviikkona Neftehimik Nizhnekamskia vastaan, mutta vannoutuneimmat kannattajat puuttuvat katsomosta.

– Suositamme myös muille katsojille, että he eivät menisi kotiotteluihin, Eteläpäädyn varapuheenjohtaja Räty sanoi.

Jos fanit hylkäävät Jokerit, seura kärsii maineen lisäksi myös taloudellisesti. Fanikato tietää menetyksiä pääsylipputuloista ja oheismyynnistä.

Viime vuoden kesällä Jokerit järjesteli omistustaan, kun pääomistaja Jari Kurri myi 40 prosentin osuuden Norilsk Nickel Harjavalta -osakeyhtiölle. Seura iloitsi tuolloin suomalaisesta omistuksesta, mutta jätti tuolloin kertomatta harjavaltalaisyhtiön venäläisomistuksesta. Yhtiön pääomistaja on presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva venäläisoligarkki.

Ottelun tukijat vähissä Suomessa

Jokerien KHL-kauden avaus alkaa muistuttaa ottelua, jota kovin moni ei haluaisi pelattavan. Esimerkiksi urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoi tiistaina Ylen haastattelussa Jokereilta harkintaa Valko-Venäjälle lähdön suhteen. Saarikon mukaan Valko-Venäjän tilanne on huolestuttava länsimaisten arvojen, sananvapauden ja ihmisoikeuksien näkökulmasta.

– Suomessa on pitkä perinne siitä, että voimme luottaa lajiliittoihin ja seuroihin, ja heidän omaan harkintaansa tämäntyyppisissä tilanteissa, Saarikko sanoi.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kehotti maanantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että Jokerien pitäisi harkita vaihtoehtoja.

– Heillä on itsellään vastuu tehdä päätökset, ja he sitten tietysti myös elävät tekemiensä päätösten seuraamusten kanssa, Nummela sanoi.

Jokerit ei salli valmentajiensa ja pelaajiensa kommentoida Minskiin tehtävää pelimatkaa. Joukkueen tiedottaja Iiro Keurulainen vastasi tiistaina STT:n haastattelupyyntöön, etteivät valmentajat ja pelaajat anna haastatteluja avausottelun alla.

Valko-Venäjä on kiristänyt median valvontaa, ja esimerkiksi kansainvälinen uutistoimisto AFP kertoi, ettei heidän kuvaajansa pääse kuvaamaan Jokerien ottelua. Kansainvälisten kuvaajien työskentely estyi, koska he olivat raportoineet opposition mielenosoituksista.

Kummola: Johdon tehtävänä tehdä päätökset

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ei odota, että Helsingin Jokerien pelaajat ottaisivat kantaa seuran Valko-Venäjälle lähtöön.

Valko-Venäjällä on ollut levotonta siitä lähtien, kun maata itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka varmisti jatkokauden presidenttinä vilpillisinä pidätetyissä vaaleissa elokuussa. Jokerit pelaa KHL-kauden avausottelunsa pääkaupunki Minskissä torstaina.

– Pelaajilla on monenlaisia ajatuksia tietysti, mutta kyllä se johdon tehtävä on tehdä päätökset, Kummola sanoi STT:lle elämäkertansa julkistustilaisuuden yhteydessä Helsingissä keskiviikkona.

Vellooko kohu Jokerien ympärillä jo niin rankasti, että seuran olisi syytä jättäytyä ulos koko sarjasta?

– Se on sellainen asia, etten ota siihen kantaa. Ymmärrän, että Kurrin Jari (omistaja) ja kumppanit ovat erittäin vaikeassa paikassa, mutta kun ei tiedä kaikkia taustoja, on vaikea ottaa kantaa, Kummola muotoili.

Kummola toivoi, että Valko-Venäjällä löytyisi asioihin rauhanomainen ratkaisu.

– Huonolta näyttää, sillä eihän Lukashenka ole kaveri, joka kovin helposti antaisi mitään periksi. Hieno ratkaisu olisi, että maassa järjestettäisiin uudet, demokraattiset vaalit, Kummola totesi.

– KHL:lle tai sen johdolle Valko-Venäjän tilanne ei ole mikään juttu. Venäläiset katselevat tilannetta varmasti aika erilaisin silmin kuin mitä länsimaalaiset.

"Toinen MM-kisapaikka löytyy varmasti"

Minskissä pitäisi ensi keväänä pelata myös miesten MM-kisat mitalipelejä myöten.

– MM-kisoista tullaan varmasti marraskuun loppuun mennessä joku päätös tekemään, Kummola laskeskeli.

MM-kisojen toisen isäntämaan Latvian pääministeri Krisjanis Karins ilmoitti elokuussa, ettei Latvia halua järjestää kisoja Valko-Venäjän kanssa.

– Mitään virallista kannanottoa asiaan Latvialta ei ole tullut IIHF:lle asti. Uskon silti, että he ovat aika tosissaan asiassa, Kummola sanoi.

– Kovin paljon asioiden edelle ei kannattaisi mennä, mutta toinen kisapaikka löytyy varmasti lyhyelläkin varoitusajalla.