Epätietoisuus tulevasta vaivaa jääkiekkoväkeä – "Huoli on koko ajan läsnä"

Rauman Pitsiturnauksessa halliin päästettiin tiukasti rajattuihin lohkoihin sijoitettuna vain 2 800 katsojaa. JUHA SINISALO / LEHTIKUVA

STT

Kotimaisen jääkiekkokauden perinteisesti avaava Rauman Lukon Pitsiturnaus käytiin periaatteessa läpi totutun kaavan mukaan, mutta vain periaatteessa. Koronaviruksen vaikutus näkyi niin katsomossa kuin maskit kasvoillaan median eteen tulleiden valmentajien varovaisissa vastauksissakin.

Katsomoon otettiin tiukasti rajattuihin lohkoihin sijoitettuna vain 2 800 katsojaa.

– En uskalla ottaa kantaa tulevaan, en sen paremmin puoleen enkä toiseen. Liiga alkaa, jos tautitilanne ja säännökset sen sallivat. Varmaa on ainoastaan se, että huoli on koko ajan läsnä kaikilla jääkiekon kanssa tekemisissä olevilla, Lukon päävalmentaja Pekka Virta tiivistää.

– Siinä mielessä emme ole kuitenkaan huonossa asemassa, että saamme edes nyt pelata. Suomessakaan ei saa unohtaa, että koko maailma on sekaisin, painottaa Virta.

Virta muistuttaa, että sekä valmentajat että pelaajat ovat jo nyt kantaneet oman kortensa kekoon suostumalla palkanalennuksiin ja jopa lomautuksiin.

– Jos pelätty toinen aalto iskee päälle, on kysymys sekä pelaajien, muiden jääkiekosta elantonsa saavien että myös seurojen tulevaisuudesta. Pahimmassa tapauksessa on lähdettävä etsimään muita töitä tai seurojen voi olla pakko lyödä ovet lopullisesti säppiin, Virta miettii.

Lukon kopissa on käsitelty pelkoa

Samoilla linjoilla raumalaisen kollegansa kanssa on myös Porin Ässien päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

– En halua viisastella ja neuvoa enkä lähteä asiantuntijaksi. Parempi odottaa, mitä elämä ja jääkiekko osana sitä on kahden viikon tai kahden kuukauden päästä. Meillä lähdetään siitä, että toimitaan sääntöjen mukaan ja otetaan vastaan se, mitä määrätään, Selin kuittaa.

– Mitään isompia pelkotiloja joukkueessa ei ole esiintynyt, hän vakuuttaa.

Virta sen sijaan myöntää, että myös sana "pelko" on ollut pukukopissa esillä.

– Ehkä eniten pelätään sitä, että oma altistuminen voi johtaa koko joukkueen asettamiseen karanteeniin. Puhutaan syyllisyyden pelosta. Se voi nousta pintaan laajemminkin, sillä kylmässä ja kosteassa hallissa jokainen sairastuu varmasti jossain vaiheessa kautta nuhaan ja flunssaan. Sitä ajatellen toivoisi, että koronatestitulokset saataisiin ulos nykyistä nopeammin, Virta miettii.

Yhteenkuuluvuuden tunnetta

Pitsiturnauksen pelillistä antia sen paremmin Selin kuin Virtakaan eivät pidä kokonaisuutta ajatellen vielä kovinkaan tärkeänä.

– Meillä joukkue on vielä sen verran pahasti vaiheessa, että isommista pelillisistä asioista on turha tehdä tässä vaiheessa johtopäätöksiä. Pelaajat tietysti saavat aina enemmän peleistä kuin harjoituksista ja toki uusien pelaajien esiintyminen antaa aina jotain pientä niin valmentajille kuin yleisöllekin, Selin selvittää.

– Intoa, yhteenkuuluvuuden tunnetta, toisten näkemistä. Tällaiset tapahtumat muistuttavat, miksi hommia ylipäätään tehdään, listaa Virta.

Lukon joukkueen osalta karnevaali jatkuu vielä lauantaina, kun ryhmä lähtee merelle perinteiseen kalakisaansa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut