Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkään ammuskelussa vakavasti loukkaantunut Heidi Foxell on Tikkurilan Palloseuran liigajoukkueen mentorina – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"

Työharjoittelussa nuorempana konstaapelina toukokuussa 2012 luodin vatsaansa saanut Heidi Foxell oli tuolloin HJK:n naisten liigajoukkueen maalivahti. Kun suuri rakkaus, jalkapallo, oli jätettävä, ei Foxell pystynyt moneen vuoteen katsomaan naisten jalkapallo-otteluja.

TiPS-valmentaja Pauliina Miettisen viime syksynä herännyt ajatus sai Foxellin palaamaan lajin pariin. Muutaman sadan metrin päässä Tikkurilan urheilupuistosta asuva Foxell pyrkii nyt auttamaan nuoria TiPS-pelaajia menestyksen metsästyksessä.

Jos oli Miettisen mentori-idea loistava, sitä loistavammalta se tuntuu Foxellista itsestään.

– Täydellinen kuvio tähän tilanteeseen, Foxell hymyilee.

– Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin. Aiemmin oli tullut niin paha olo. Nyt tulin tosi mielelläni mukaan ja haluan antaa joukkueelle itsestäni niin paljon kuin pystyn.

Marttyyrin viittaa Foxell, 32, ei kanna, eikä hän ratsasta vastoinkäymisillään, vaikka se lista on käsittämättömän pitkä: Pari kuukautta ennen Hyvinkään ammuskelua, jossa kuoli kaksi ja loukkaantui kaikkiaan seitsemän henkilöä, Foxell oli menettänyt isänsä tapaturmaisesti. Selvittyään ammuskelusta nipin napin hengissä Foxell sairastui vuonna 2016 leukemiaan, on saanut umpeutumattoman ampumahaavan vuoksi useita verenmyrkytyksiä ja kärsii parhaillaankin hyvänlaatuisesta munasarjakasvaimesta, joka ison kokonsa vuoksi vaatisi leikkausta.

Rutiinitoimenpide, kuten piti olla myös maaliskuussa 2014 tehty ruokatorven tähystys. Mutta anestesialääkäri oli antanut Foxellille liian vähän nukutusainetta. Foxell oksensi, kun kamera työnnettiin hänen kurkkuunsa. Keuhkoihin mennyt oksennus aiheutti happivajeen, josta seurasi selkäydinvamma. Sen vuoksi Foxell joutunee käyttämään pyörätuolia loppuelämänsä.

– Ampujalle en ole oikeastaan missään vaiheessa ollut katkera, mutta siitä hoitovirheestä olen. Olin juuri edellispäivänä ottanut ensimmäisiä askeleita pitkällä kuntoutusjaksolla, tosin fysioterapeuttia kädestä pitäen. Lääkärit olivat jo puhuneet kotiuttamisestani. Nyt olen jo luovuttanut kävelemisen suhteen. Se on tässä pahinta. Itseni kanssa olen jo päässyt melko hyvin sinuiksi, mutta pyörätuolin kanssa en. No, sainhan minä muutaman tonnin hoitovirhekorvausta, Heidi Foxell hymähtää.

Kansallista liigaa on pelattu runsas kolmannes. TiPS on kärjessä kolmen pisteen erolla hallitsevaan mestariin, HJK:hon. Nuori vantaalaisjoukkue ei ole hävinnyt tällä kaudella yhtään peliä. Niinpä Foxellin ei ole tarvinnut pitää ”miten suosta noustaan” -aiheisia luentoja. Mutta aina mukaan mahtuu henkilökohtaisia ongelmia, pienempiä tai suurempia.

– Toistaiseksi olen joutunut puuttumaan vain pelillisiin asioihin, Foxell toteaa.

– Olen painottanut, että minulle voi tulla puhumaan ihan mistä asiasta tahansa. Jokaisella on omat vastoinkäymisensä. Ei niitä voi vertailla keskenään. Toisille tapahtuu enemmän ja toisille vähemmän.

Koko joukkueen kannalta paha takaisku koettiin pari viikkoa sitten Jyväskylässä, kun kapteeni Roosa Ariyolta repesi lisäminuuteilla akillesjänne. Hän oli tehnyt siinä pelissä kolme maalia ja tällä kaudella liigassa yhteensä kuusi. Ariyo on loppukauden sivussa.

– Korvaajaa etsitään merenkin takaa, myös ison meren, päävalmentaja Miettinen kertoi viikko sitten.

Ariyon puuttuminen näkyi viime lauantain kotipelissä Turun Palloseuraa vastaan. Vaihtopelaaja Jenni Huttusen osumalla liigan peränpitäjältä sentään irtosi täysi potti. Mutta nihkeää oli.

– Aivan liian hidasta meininkiä, paljon hitaampaa kuin edellispäivän harjoituksissa, Miettinen kummasteli.

– Lauantain välierään PK-35 Vantaata vastaan on löydyttävä lisää nopeutta pelaamiseen ja röyhkeyttä hyökkäyspäähän.

Kolme viikkoa sitten TiPS haki liigan paikallispelistä Myyrmäestä pisteet numeroin 0–2. PK-35 Vantaa on liigassa kahdeksantena.

Tikkurilan urheilupuistossa lauantaina 1.8. kello 16 jalkapallon naisten Suomen cupin välieräottelu TiPS–PK-35 Vantaa. Toinen välieräpari on Åland United–KuPS.