Onneksi pyörä on keksitty – insinööri heittäytyi kahden pyörän vietäväksi ja lähti jakamaan tietoa lajistaan

Maastopyörä on Risto Viitasen mieleisin ajopeli, jolla taittuu matka idyllisen soratien lisäksi myös vaativilla metsäpoluilla. Esa Rauhanlaakso

Esa Rauhanlaakso

Idyllisessä maalaismaisemassa sijaitsee pieni studio, josta Risto Viitanen julkaisee joka tiistai videon omalle Velogi-kanavalleen. Studio on tässä tapauksessa myös paikka, missä voi korjata ja huoltaa polkupyörää. Viitanen kuvaa suomalaisten polkupyöräharrastajien löytämiä opasvideoita, joista saa neuvoja esimerkiksi miten lyhennät ketjut tai kuinka säädät vaihteet.

– Yritän auttaa uusia ihmisiä lajin pariin. Antoisinta tässä on, kun saan ihmisen oivaltamaan jonkun asian, Viitanen sanoo työtilassaan.

Tiedolle on tilausta. Vaihteiden säätöön keskittyvää videota on katsottu 161 000 kertaa, renkaanvaihtoa 148 000 kertaa, kuin myös ketjujen lyhentämistä käsittelevää vajaan viiden minuutin pätkää. Videot on myös katsottu tarkkaan. Vaihteiden säätöä on katsottu yhteensä 14 400 tuntia.

Viitasen opasvideot syntyivät puolittain vahingossa, kun hän hankki ensimmäisen action-kameransa. Hänen ensimmäinen YouTubeen ladattu työmatkapyörä alkoi saada klikkejä. Viitanen kiinnostui ja alkoi pitää videoblogia.

– Sitten ihmiset alkoivat kysyä minulta pyöristä ja pyöräilystä ja tein vastaukseksi videon.

Nyt Velogi-kanavalla on yli 25 000 tilaajaa ja uusi video pyörähtää Viitasen studiolta ulos joka tiistai. Vuoden 2019 keväällä Viitanen, sähköalan diplomi-insinööri heittäytyi kokopäiväiseksi videotuottajaksi, kun hän perusti yrityksen kanavaansa varten. Vuonna 2017 hän oli jo pohjustanut asiaa siirtymällä kevytyrittäjäksi ja irtisanoutumalla työstään.

Ehkä se motivoi, kun kalusto on kunnossa.

Velogi-kanavan perustaja Risto Viitanen

– Käänsin silloin asian niin päin, että vanha työnantaja teetti töitä minulla, jolloin sain paremmin hallittua ajankäyttöäni.

Samaan aikaan Viitanen jatkoi videokanavansa kehittelyä ja lopulta oli valmis hyppäämään siihen kokoaikaisena yrittäjänä.

– Mitään takaporttisuunnitelmaa minulla ei ole ollut.

Viitasen ensimmäinen kosketus polkupyöräharrastukseen on 1990-luvun alusta, kun hänen kaverinsa houkutteli miehen Pirkan Pyöräilyyn. Sitä varten piti lainata Kulkuri 10 -pyörä. Omasta tallista löytyi vain työmatkoille hankittu sen ajan ”maastopyörä”.

– Sen verran ajoin, että pystyin Pirkan ajamaan hampaat irvessä, Viitanen naurahtaa.

Lainapyörällä mies meni maantiellä vuosia, sitten hän osti ensimmäisen oman maantiepyöränsä, mutta varsinainen syttyminen lajiin tapahtui oman talonrakennusurakan valmistuttua vajaat 15 vuotta sitten.

– Ostin Bianchin käytettynä. Siinä se tapahtui, hurahdin lajiin. Ehkä se motivoi, kun kalusto on kunnossa, Viitanen sanoo.

Viitasella oli ollut selkäongelmia, joihin lääkäri suosittelee liikunnan lisäämistä. Liikunta auttoi ja uusi pyörä loi otollisen maaperän innostumiselle.

– Pystyin ajamaan koko ajan pidempiä lenkkejä ja maantiepyörällä tunsin vauhdin hurmaa. Oli silläkin merkitystä, kun pystyi käymään naapurikaupungissa lihasvoimin.

Viitanen on kokenut myös harrastuksen nurjan puolen. Vuonna 2014 mies ajautui ylikuntoon osin sen vuoksi, että lähti tavoittelemaan 10 000 kilometriä vuodessa.

– Sen jälkeen olen yrittänyt jättää kilometrit taka-alalle. En esimerkiksi jaa pyörälenkkejäni somessa, ettei se ruokkisi ihmisiä keräämään vain kilometrejä. Vuosi 2014 opetti, että pitää kuulostella itseään, eikä mennä lukujen perässä, Viitanen muistuttaa muitakin harrastajia kohtuullisuudesta.

Näillä pääsee aloittelijakin liikkeelle: pumppu, monitoimikuusiokoloavain, rengasraudat, voiteluöljy ja ketjumitta.. Esa Rauhanlaakso

Viitanen kiinnostui myös kaluston kunnossapitämisestä. Kulkuri 10:n aikoihin ei Internetiä ollut, joten alan lehdet olivat siihen aikaan yksi tiedonhankintakeino perinteisen puskaradion lisäksi. Myöhemmin netistä alkoi löytyä apuja, mutta oman videon hankkiminen muutti tilanteen.

– Videoiden teko toi mukaan ihan toisen vinkkelin ja uutta sisältöä lajiin.

Viitasen videoihin tulleilla katsojien kommenteilla oli hänen elämänsä kannalta merkittävä vaikutus.

– Lamppu syttyi, että tässähän on heille [katsojille] arvokkaita tietoja.

Velogi on nyt jo ammattimainen sivusto, mutta Viitanen pitää kiinni alkuperäisestä ajatuksestaan.

– Taviskin voi jakaa kokemuksiaan, Viitanen kannustaa ihmisiä kommentoimaan rohkeasti omista pyöräilykokemuksistaan ja jakamaan tietojaan.

Tekniikkaohjeissa mies korostaa myös niitä kohtia, joissa kannattaa mennä ammattilaisen luo, jos oma osaaminen epäilyttää.

– Pyöräkorjaamot eivät ole olleet mustasukkaisia. Kerran kävin Tampereella pyöräliikkeessä hakemassa akselia. Sain kiitosta, kun tein jarrujen ilmausvideon.

Kiitoksen syy oli tosin erikoinen, sillä ihmiset olivat yrittäneet ilmata jarruja, ja sen jälkeen pyörä oli tuotu korjaamolle.

– Kysyin, että oliko videossa jotain väärin? Korjaamon omistaja sanoi katsoneensa sen ja todennut, että videossa oli kaikki tehty oikein.

Hyvä opetus, että varsinkin kriittisten kohteiden korjauksissa on oltava tarkka ja epävarmuuden iskiessä kannattaa kääntyä ammattilaisen suuntaan.

Täältä Risto Viitanen laittaa maailmalle joka tiistai polkupyöräilyä koskevan videon. Työkalut ovat järjestyksessä ja pieni tila on siisti. Esa Rauhanlaakso

Velogi-kanavan tilaajat ovat keskimääräistä tube-seuraajaa vanhempia. Moni on varmasti tekniikasta kiinnostuneita, mutta Viitanen haluaa tarjota myös tilaajilleen muuta sisältöä.

– Pyrin siihen, etten tee kahta saman tyyppistä videota peräkkäin.

Tosin nuoretkin ovat löytäneet kanavan. Velogin katselukertojen mukaan katsotuin video käsittelee pyörällä keulimista.

– Viime syksynä siinä oli huima piikki. Varmaan video levisi nuorison keskuudessa jossakin somekanavassa, Viitanen sanoo.

Kevään aikana Viitanen on käynyt läpi muun muassa uutta tieliikennelakia, polkupyöräpoliisin toimintaa, ja kymmenen ohjetta miten välttää kaatumisen polkupyörällä. Viitanen esittelee mielellään pyöräretkikohteita, kuten esimerkiksi Pielisen rantamaisemissa kuvatulla Koli–Ahveninen–Vuonislahti-videolla.

– Yritän välittää myös tunnelmia, maastopyöräilyä lempilajinaan pitävä Viitanen sanoo.

Mieleenpainuvimpia omia videoita on sähköläskipyörän koeajo.

– Se näyttää edelleen hyvältä ja siinä on hyvä tunnelma, kun poljin nuotiolle juomaan kahvia. Myös maastopyöräilyvideot kansallispuistoista ovat jääneet mieleen. Luonnossa liikkuminen on minun juttuni, Viitanen sanoo.

Kuka ja mikä?

Risto Viitanen ja Velogi

Risto Viitanen on 53-vuotias, Sääksmäellä syntynyt ja Valkeakoskella asuva sähköalan diplomi-insinööri. Naimisissa, kaksi lasta.

Työskenteli aiemmin mm. UPM-Kymmenellä 1990–2008 ja Empowerilla 2009–2017.

Aloitti videobloggaajana 2015 ja perusti oman yrityksen Velogi Median 2019.

Velogi-kanavalla on yli 25 000 tilaajaa, sillä olevia videoita on katsottu yli 5 miljoonaa kertaa. Kanava on valittu maailman maastopyöräilykanavien TOP-100 listalle.

Viitanen oli vuonna 2017 mukana pohjoismaisessa hyväntekeväisyystiimissä, Team Rynkeby - God Morgonissa, joka kerää varoja vakavasti sairaiden lasten ja nuorten hyväksi. Nyt tiimin veteraanitoiminnassa.

Yli 300 videota

Kolme poimintaa

Velogin YouTube-kanavalla on jo yli 300 videota polkupyöräilystä hyvin eri näkökulmista. Tässä kolme poimintaa tarjonnasta.

Pyörällä kaatuminen – 10 riskiä.

Valistus. Tuore videoa tältä kesältä, jossa Risto Viitanen listaa kymmenen eri syytä miksi pyöräillessä voi kaatua. Hyviä vinkkejä miten tilanteet voi ennakoida ja estää.

Renkaan asennus vanteelle – viisi vinkkiä.

Huolto. Moni on varmasti tuskaillut renkaanvaihdossa sen kanssa miten päällysrenkaan saa takaisin vanteelle. Vinkeissä erilaisia vaihtoehtoja, Fairysta nippusiteisiin, miten hommaa voi helpottaa.

Kolin kierto – Räsävaara

Matkaoppaat. Alkukesästä kuvattu 34 kilometrin reittiesittely Kolin maisemissa. Reitillä huimat, yli 500 nousumetriä. Kolin maisemia parhaimmillaan ja rehellinen kertomus siitä, että pyöräily käy myös kunnon päälle ja terve varovaisuuskin on viisautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Loppijärvellä havaittu sinilevää – Järven uimarannoilta ei kuitenkaan ole toistaiseksi sinilevähavaintoja
 2. Kausi paketissa jo ennen kuin alkoikaan? – Hyvinkäällä ei ole yhtään Salibandyliiton olosuhdemääräyksiä täysin täyttävää salia
 3. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 4. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 5. Suokylän uutta asuinaluetta suunnitellaan ihan uudella tavalla – sen myötä alueen odotetaan nivoutuvan myös paremmin keskustaan
 6. Kulttuuri: "Muut bassot esittivät Borista. Martti oli Boris" – Pianotaiteilija Ralf Gothóni tekee oopperaa basso Martti Talvelan elämästä, johon itsekin kuului ystävänä
 7. Kävelijä Anniina Kivimäki avasi Kalevan kisojen mestaruusjuhlat – Aleksi Ojala oli ylivertainen miesten matkalla
 8. Riihimäen Palloseura kohtaa kotonaan lohkoa dominoineen FC Futuran
 9. Presidentti Trumpin yllätysilmoitus: Israel ja Arabiemiraatit sopivat suhteidensa normalisoimisesta
 10. Suuret ammatti- ja keskusjärjestöt kehuvat hallituksen uutta etätyösuositusta – "Koko maata kattaviin rajoituksiin ei kannata suorilta mennä"
 11. Kuivisto juoksee taas tuplamestaruudesta – tavoitteena on myös omalla vedolla hyvä 800 metrin loppuaika
 12. Aaron Kankaan unelmien moukarikesä on vain Suomen mestaruutta vailla
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Sorsiiko Hyvinkään kaupunki salibandyharrastajia? – "Kaikki yhdistykset eivät todellakaan ole samalla viivalla."
 15. Annimari Korte on pikajuoksijaksi korkeassa iässä mutta sanoo kehittyvänsä koko ajan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 2. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 3. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 4. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 5. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 6. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 7. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Vaarallisten jätteiden keräyspisteen aineet reagoivat toisiinsa Lopella – Ei aiheuttanut välitöntä vaaraa
 10. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 11. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 12. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. MTV muuttaa Pöllölaaksosta Helsingin Vallilaan
 15. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.