Tyhjät stadionit ovat pienentäneet merkittävästi kotikenttäedun roolia – vedonlyöntiammattilaisen mukaan kotiedun merkitys jalkapallon eurosarjoissa on puolittunut koronatauon jälkeen

Jättimäiset stadionit ovat muuttuneet kolkoiksi urheilupyhätöiksi ilman yleisöä. TT / LEHTIKUVA

STT

Euroopan suuret jalkapallosarjat heräsivät koronaviruspandemian kynsiin jääneessä urheilumaailmassa ensimmäisten joukossa, mutta otteluiden katsojakokemus on ollut hyvin erilainen. Jättimäiset stadionit ovat muuttuneet kolkoiksi urheilupyhätöiksi ilman yleisöä. Miten kotiedun merkitys on muuttunut, kun yleisöä ei ole enää pitämässä omiensa puolia?

Vedonlyöntiammattilainen Daniel Rantanen analysoi eurojalkapalloa vuosittain jopa 750 ottelun verran. Rantasen mukaan yleisöttömyys on merkittävä tekijä jalkapallo-otteluille, mutta hän pitää kotietua myös vaikeana arvioitavana sen spekulatiivisuuden takia.

– Mistä kaikista komponenteista se muodostuu? Yleisö, matkustus, tuttuuden tunne, psykologiset tekijät, Rantanen luettelee.

– Jostain olen lukenut sellaistakin, miten "puolustetaan omaa maaperää". Tässä tullaan siihen, miten kotiedun pilkkoo ja miten paljon mikäkin seikka merkitsee.

Otoskoot ovat vielä pieniä

Saksan Bundesliigassa vierasjoukkueet juhlivat koronatauon jälkeen, sillä loppukauden 82 ottelusta 45 prosenttia päättyi vierasjoukkueen voittoon. Vierasvoittoprosentti nousi reilut 10 prosenttiyksikköä ennen koronataukoa pelatuista kauden otteluista.

Myös Espanjan liigassa ja Valioliigassa kotivoittojen määrä on prosentuaalisesti laskenut tauon jälkeen.

Rantanen arvioi, että Euroopan suurissa jalkapalloliigoissa kotietu on kutakuinkin puolittunut yleisöttömyyden takia. Yksi puolesta puhuva mittari suurissa sarjoissa on xG-lukema eli joukkueiden maaliodottama (engl. expected goals).

Pelkkiä voittotilastoja hänen mukaansa on tässä vaiheessa kuitenkin turha tuijottaa, sillä otoskoot ovat toistaiseksi hyvin pieniä. Myös otteluohjelma on merkittävä tekijä näin lyhyessä otannassa.

– Puhtaissa maaleissa ja voitoissa on niin paljon sattumaa, että se on kuin nopalla heittäisi. Päätelmien tekeminen puhtaasti tuloksista on hyvinkin vaarallista.

Kotijoukkueille on vihelletty tiuhemmin tauon jälkeen

Urheilutoimittaja L. Jon Wertheim ja ekonomisti Tobias Moskowitz tutkivat vuonna 2011 ilmestyneessä kirjassaan Scorecasting kotikenttäetua. Kaksikko päätyi siihen, että etu muodostuu pitkälti kotiyleisön tiedostamattomasta vaikutuksesta tuomareihin.

Valioliigassa, Bundesliigassa, Espanjan liigassa sekä Italian liigassa kotijoukkueiden virhemäärät ja keltaiset kortit ovat lisääntyneet koronatauon jälkeen. Koronatauon jälkeen jokaisessa neljässä sarjassa kotijoukkueille vihellettiin enemmän rikkeitä kuin vierasjoukkueille, kun asetelma oli päinvastainen ennen koronataukoa pelatuissa tämän kauden otteluissa.

Rantasen mukaan tuoreissa lukemissa voi olla vinha perä: tuomarin pilli viheltää herkemmin kotipelaajille, kun yleisöä ei ole lehtereillä. Oikeita vastauksia kotiedun arvioinnissa ei kuitenkaan hänen mukaansa ole.

– Se on täysin joukkuekohtaistakin, miten yleisöttömyys vaikuttaa. Dortmundilla on esimerkiksi normaalisti keltainen seinä ja hirveä tunnelma. Kyllähän se ehkä kirpaisee heitä enemmän kuin jonkin kolkon stadionin joukkuetta.

– Se mihin suuntaan kotietu muodostuu, on melko hankalaa ennakoida. Miten tällaiseen uuteen tilanteeseen totutaan?

Rantanen huomauttaa, että jo videoerotuomari VAR pienensi kotietua, sillä se tasoitti kotijoukkueen saamia suurimpia tuomarietuja.

Koronan jälkeisen jalkapallon suurimmaksi muuttuneeksi tekijäksi Rantanen nostaa yleisöttömyyden. Seuraava merkittävä tekijä on otteluruuhka, joka vie tällä hetkellä pelaajat äärirajoille Englannissa, Espanjassa ja Italiassa.

Tuoreelle viiden vaihdon säännölle hän ei sen sijaan anna juurikaan painoarvoa.

– Juuri näin laskelmia, että Burnleyn koutsi (Sean Dyche) on tehnyt tauon jälkeen keskimäärin joku 1,5 vaihtoa per peli, Rantanen naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 2. Riihimäkeläinen Senja Rinne suunnitteli merkin siilien turvaksi – "On hienoa, että olen jo tämänikäisenä päässyt suunnittelemaan jotakin"
 3. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 4. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 5. Amarcon Ida-Lotta Lassila tähtäsi Suomen mestariksi – Ri-Jo:n Pekka Loitokari kärsi niukan tappion kultaottelussa
 6. Honka jatkaa ainoana ilman tappiota – "En tiedä, mistä johtuu, ettemme saa palloja sisään"
 7. HIFK kiilasi kärkiryhmään TPS:n kaadolla
 8. Presidentti Niinistö: Valko-Venäjän tilanne huolestuttava – Saksa haluaa EU:n keskustelevan uusista pakotteista
 9. Alkukaudesta päävalmentajaa vaihtanut HIFK nousi ja neljänneksi, Hongan maine tasapeliautomaattina vankistui
 10. Riskimaista tuleville matkustajille tulossa pakkotestaukset ja -karanteenit –riskimaihin on matkustettu suositeltua laajemmin
 11. Skopjesta Turkuun tulleessa koneessa oli 24 koronatartunnan saanutta – koronatestaukset Helsinki-Vantaalla aloitettu
 12. Nurmijärvelle avautuu Lidlin ja Tokmannin yhteismyymälä
 13. HyMKin Sampo Rainio ylivoimainen Kuopion osakilpailussa – Simo Toivomäki erissään kolmas ja toinen
 14. HyUA:n Jesse Kallio ajoi käsi paketissa toiseksi – tuusulalainen nousi pohjoismaiden mestaruussarjan jaetulle kakkossijalle
 15. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 2. Keusoten alueella viime viikolla kaksi uutta koronatartuntaa – Hyvinkäällä tartuntoja nyt yhteensä 71
 3. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 4. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 5. Riihimäellä liki 300 lasta aloittaa koulutaipaleen – Sivistysjohtaja muistuttaa, että ulkomailla käyneiden on noudatettava THL:n karanteeniohjeita
 6. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa
 7. Koulutoimet odottavat THL:n linjauksia kasvosuojainten käyttämisestä – "Tällä hetkellä ohjeistuksemme on, että suojainta saa halutessaan käyttää"
 8. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 9. Tavoitteet vieläkin ylempänä – "Olisihan se älyttömän hienoa tehdä joskus töitä jossain kansainvälisesti ison lajin parissa"
 10. Riihimäkeläisille kysely tulevasta palveluverkosta – Ohjausryhmän ehdotuksissa koulujen määrät vaihtelevat
 11. Näköislehdessä tänään: Menestysyritys syntyi taulukkolaskelmien perusteella – Alussa Samuli Laurikainen pyöritti yritystä hoitaen samalla sairasta puolisoa ja vastasyntynyttä lasta
 12. Taiteilijoiden vuosinäyttely Riihimäen kirjastossa
 13. Olli Mustonen tuo Beethovenin Hausjärven kirkkoon – Pianisti kehuu kotikirkkonsa soveltuvuutta pianoresitaaleihin
 14. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 15. Lindholmin hyppysissä ollut rallivoitto vaihtui keskeytykseen Italiassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.