Antti Ruuskasen maali on Turun Kalevan kisoissa – keihäänheiton Euroopan mestari päättää kilpailukaudestaan vasta elokuussa

Keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskanen harjoittelee tosissaan. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskasen paluuta kisoihin pitää jännittää elokuun alkuun. Ruuskanen harjoittelee tosissaan mutta päättää vasta viikkoa tai kahta ennen Kalevan kisoja, lähteekö hän Turkuun kamppailemaan Suomen mestaruudesta 16. elokuuta.

– Suomen mestaruus kiinnostaa, ja Kalevan kisoissa olisi hyvä startata kausi käyntiin, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon, Ruuskanen kertoo STT:n puhelinhaastattelussa kotoaan Pielavedeltä.

Ruuskasen olympiadi alkoi olkaleikkauksella. Viime talvena tukijalan polvesta poistettiin rustonpalasia tähystysleikkauksessa. Talvella Ruuskasen harjoituksissa oli jo melkoinen rähinä ennen kuin koronapandemia laittoi maailman uuteen järjestykseen.

– Neljän vuoden ajan kaikki oli panostettu h-hetkeen eli Tokion olympialaisiin. Kyllähän se veti ohtaa ryppyyn, kun olympialaiset ja EM-kisat siirrettiin ensi vuoteen, Ruuskanen palaa kevään tunnelmiin.

– Tykkään kilpailla, mutta nykyisin minulle on tärkeintä menestys arvokisoissa eikä enää kilpailla vain kilpailemisen ilosta.

Viime vuosien vammat ovat myös opettaneet varovaiseksi, jopa aiempaa viisaammaksi.

– Kilpailuun liittyy aina tietyt riskit. Ja jos kilpailuun lähtee vähänkin löysin rantein, loukkaantumisen riski kasvaa, Ruuskanen muistuttaa.

Riski ja SM-kulta

Ruuskanen tuntuu käyvän asiasta painia sisimmässään. Kalevan kisat ja Turku kisajärjestäjänä kannustaisivat kilpailemaan, mutta päätökseen vaikuttavat myös jatkonäkymät.

Ruuskanen odottaa tietoa Tampereen Ruotsi-ottelusta ja syyskauden kansainvälisistä kisoista.

– Täytyy harkita, kannattaako yhden kisan takia lähteä tekemään kuntohuippua. Ruotsi-ottelusta ja syksystä ei vielä tiedä, Ruuskanen pohtii.

Kotimaan kisoja Ruuskanen on seurannut mielenkiinnolla ja iloinnut suomalaisten hyvistä tuloksista eri lajeissa. Keihäänheiton tason hän odottaa nousevan niin, ettei Suomen mestaruutta käydä noin vain pokkaamassa.

– Ei Kalevan kisoissa alle 80-metrisellä pärjää, Ruuskanen vakuuttaa.

– Toni Kuusela ja Jami Kinnunen ovat jo nostaneet profiiliaan sen verran, ja Lassi Etelätalo on myös palaamassa kuvioihin.

Syksyllä iso päätös

Ruuskasen piti alun perin lähteä ulkomaanleirille toukokuussa. Pandemia esti leirityksen ja lykkäsi kisakautta, joten hän piti keväällä 2,5 kuukauden tauon heittoharjoituksista.

– Kesäkuussa sen sitten huomasi harjoituksissa, ettei ole kovavauhtisia heitelty, Ruuskanen tunnustaa.

– Lämmin kesäkuu pelasti sitten paljon.

Nyt Ruuskanen on laittanut heittoihin niin paljon hönkää, että tuntee leikatun polven kestävän normaalisti.

– Polvelle on rätkitty iskua, ja suorana se näkyy pysyvän, Ruuskanen määrittää tukijalan tilan.

Enemmän Ruuskasen mieltä painaa huoli jatkosta. Hänen olympiaunelmansa murenisivat lopullisesti, jos kisoja ei voida järjestää edes ensi vuonna.

– Korona jyllää vaan sitkeästi, Ruuskanen tuskailee.

– Jatkosta ei vielä tiedä. Joskus loka-marraskuussa teemme päätöksen ensi vuodesta.

Ruuskasella, 36, ei enää ole vaihtoehtoa, että hän odottaisi vuoden 2024 kisoja.

– Olisi eri homma, jos oli 26-vuotias. Silloin sitä vain jatkaisi eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tivolit pyörittävät ihmisiä jälleen elokuussa – Hyvinkäälle saapuu Sariola ja Riihimäelle puolestaan Seiterä
 2. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 3. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 4. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 7. Juventus-luotsi Sarri vastasi kysymykseen mahdollisista potkuistaan – "Mielestäni tällainen kysymys on hyökkäävä"
 8. Mercedes hallitsi Silverstonen F1-harjoituksia alusta loppuun – Hamilton viimeisen treenijakson ykkönen ennen Bottasta
 9. Yksi henkilö on loukkaantunut vakavasti kilpaveneen ja huviveneen törmäyksessä Hangon edustalla – pelastustöihin hälytettiin kaksi helikopteria, Poker Run -veneilytapahtuma keskeytettiin
 10. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 11. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 12. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 13. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 14. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 15. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 3. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 4. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 5. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 6. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 7. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 8. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 11. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Talkoostartti ja Katukoris tuovat säpinää kaupunkiin – 8. elokuuta Hyvinkäällä on luvassa moni-ilmeinen tapahtumapäivä, myös pesäpallossa hyväntekeväisyyspeli
 14. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.