Lewis Hamilton sai kolmen ruudun lähtörangaistuksen

Lewis Hamilton on pitänyt Black Lives Matter -liikkeen asiaa esillä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Mercedeksen Lewis Hamilton on saanut kolmen ruudun lähtörangaistuksen juuri ennen F1-kauden avauskilpailun Itävallan gp:n alkamista. Red Bull -talli teki reilu tunti ennen kilpailun alkamista protestin Hamiltonin toiminnasta aika-ajon päätösosuudella, ja protesti meni läpi.

Asiasta kertoi Motorsport-sivusto .

Hamilton ei hidastanut aika-ajossa vauhtiaan keltaisten lippujen aikana, kun Valtteri Bottas oli ajautunut ulos radalta aika-ajon loppuvaiheessa. Vielä lauantaina tuomarineuvosto päätti olla antamatta Hamiltonille lähtörangaistusta.

Aika-ajossa toiseksi sijoittuneelle Hamiltonille langetettiin kolmen ruudun lähtörangaistus, joten kuusinkertainen MM-voittaja starttaa kisaan viidenneltä sijalta. Bottas lähtee kisaan paalulta ja Red Bullin Max Verstappen toisesta ruudusta. Toisesta rivistä lähtevät McLarenin Lando Norris ja Red Bullin Alexander Albon.

Mercedeksen uusi väritys on riski - mustat autot uhkaavat kuumentua MM-avauksessa

Mercedeksen F1-tallia johtavalla Toto Wolffilla on yksi ylimääräinen huolenaihe kello 16.10 alkavassa MM-sarjan avauskilpailussa. Lämpötila Itävallan Spielbergissä hipoo 30:tä celsiusastetta, ja mustaan väriin vaihdetut autot uhkaavat kuumentua tavallista pahemmin.

Viime vuonna talli kärsi autojen kuumenemisesta niin, etteivät ne voineet ryhtyä totiseen voittokamppailuun Red Bullin Max Verstappenia vastaan.

– Olemme tehneet kilpailua varten laskelmia, mutta vasta kilpailu näyttää, miten mustat autot poikkeavat hopeanvärisistä, Wolff pohti asiaa MM-sarjan nettisivuilla .

– Kysymys on ihan aiheellinen. Viestintä ja markkinointi ovat tärkeitä asioita, mutta ne eivät tietenkään saisi vaarantaa suorituskykyämme.

Autojen väritystä muutettiin rasismia ja sortoa vastustavan liikkeen tukemiseksi.

Ajajat eivät yksimielisiä polvistumisesta

Formula 1:n MM-sarjan avauksessa ei ole päästy yksimielisyyteen tavasta tukea rotujen tasa-arvoa ajavaa Black Lives Matter -liikettä (BLM). Kuljettajat keskustelivat asiasta ajajayhdistyksen kokouksessa perjantaina.

Ilmeisesti kaikki ajajat tukevat tasa-arvoliikettä pukeutumalla tänään kisapaikalla t-paitaan, jossa on rasismin vastainen viesti. Seitsemättä mestaruuttaan tavoitteleva Lewis Hamilton antoi lauantaina ymmärtää, etteivät kaikki kuitenkaan aio polvistua tuen merkiksi ennen kilpailun lähtöä.

– Kaikki eivät täysin ymmärrä, mitä nyt on meneillään eivätkä tiedä (Yhdysvalloista) maailmalle levinneiden protestien taustaa, sarjan ainoa mustaihoinen kuljettaja arveli.

Hamilton on tukenut BLM-liikettä voimakkaasti.

– Oli hienoa, että keskustelimme tästä tärkeästä asiasta. Yritän jatkaa muiden ohjaamista ja yritän vaikuttaa niin moneen ihmiseen kuin kykenen, Hamilton jatkoi.

Eri lähteiden mukaan viisi kuljettajaa ei aio polvistua ennen kilpailua. Yksi heistä on Ferrarin Charles Leclerc, joka kertoi asiasta sunnuntaina Twitter-tilillään.

– Uskon, että faktoilla ja käytöksellä päivittäisessä elämässä on enemmän merkitystä kuin eleillä, jotka voidaan nähdä kiistanalaisina joissain maissa. En polvistu, mutta se ei tarkoita, että olisi jollain tavalla vähemmän sitoutunut rasismin vastaiseen taisteluun.

"Lopettakaa rasismi"

Ajajayhdistyksen puheenjohtaja Alex Wurz vakuutti, ettei tasa-arvokysymyksestä ole minkäänlaista erimielisyyttä.

– Kaikki ajajat ovat asiasta yhtä mieltä ja he vastustavat talliensa tapaan rasismia, Wurz sanoi, mutta kertoi ajajien osoittavan yksilöllisellä tavalla tukensa tasa-arvoasialle.

Ajajille jaetussa t-paidassa on rasismille loppua toivottava teksti "End Racism".

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut