Poikkeuslupa kiellettyihin lääkeaineisiin ei vaikuta olympiamenestykseen – Wada hälventää tutkimuksellaan epäilyjä ja väittämiä

Tennistähti Serena Williams kuuluu urheilijoihin, joilla on poikkeuslupa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Urheilijat saavat poikkeusluvalla käyttää urheilussa kiellettyjä lääkeaineita, jos heidän terveydentila sitä edellyttää. Maailman antidopingtoimisto Wada on tutkinut poikkeuslupaurheilijoiden (TUE) urheilumenestystä, eikä luvalla näytä olevan yhteyttä olympiamenestykseen.

Wadan tutkimuksessa käytiin läpi olympiamitalistit vuosien 2012 ja 2016 kesäkisoissa sekä talvikisojen mitalistit vuosien 2010, 2014 ja 2018 olympialaisissa. Mitalistien joukossa ei ollut enempää TUE-urheilijoita kuin ilman mitalia jääneiden joukossa.

– Olympialaisiin osallistuneista urheilijoista alle prosentilla oli poikkeuslupa. Tutkimuksen perusteella poikkeuslupa ei lisää tilastollisesti merkittävällä tavalla mitalimenestyksen todennäköisyyttä, Wadan lääketieteellinen johtaja Alan Vernec tiivisti tutkimustuloksen.

– Tutkimuksen tulos hälventää väärinkäsityksiä ja virheellisiä väittämiä, joita TUE-urheilijoihin on liitetty.

TUE-urheilijoista nousi kohu, kun hakkeri onnistui imuroimaan Wadan tiedostot TUE-urheilijoista ja julkaisemaan ne vuonna 2016. Listalla oli urheilun supertähtiä, kuten tennispelaajat Serena ja Venus Williams sekä voimistelun nelinkertainen olympiavoittaja Simone Biles.

Serena Williams puolusteli poikkeuslupaansa vuonna 2018.

– En ikimaailmassa käyttäisi lääkkeitä saavuttaakseni niiden avulla kilpailuetua. En ole sellainen ihminen, Williams vakuutti.

Huolellinen seulonta

Poikkeuslupaa täytyy anoa. Asiantuntijalääkäreiden myönteisen arvion jälkeen anomus menee Wadan asiantuntijoiden harkintaan.

– TUE-ohjelma on urheilussa välttämätön. Sen ansiosta todistetusti lääkehoitoa tarvitsevat ihmiset voivat kilpailla, Vernec korosti.

– Valtava enemmistö urheilijoista, lääkäreistä ja antidopingtyötä tekevistä hyväksyy järjestelmän. Valvomme tiukasti, ettei sitä voi käyttää hyväksi.

Tutkimuksessa 0,9 prosenttia olympiamitalisteista kuului TUE-urheilijoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 2. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 3. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 6. Päihtyneen nuoren matka katkesi
 7. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 8. Lopen lukio menestyi parhaiten lukiovertailussa – Hyvinkään yhteiskoulun lukio jäi kauimmas kärjestä
 9. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 10. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 11. Ravintolat avaavat oviaan 1.6. alkaen – "Tässä tilanteessa on toivottava, että ihmiset kokevat ulkona syömisen omanlaisena lomakohteena"
 12. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 13. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 14. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 15. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.