Maastohiihdon maailmancup-ohjelman yllä pysyvät koronakysymysmerkit – Ruka kuitenkin paikoillaan cup-avaajana

Rukan maailmancup-avaus 27.–29. marraskuuta on kisakalenterissa paikoillaan. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruspandemia jätti kuluneen talven maastohiihdot loppujen lopuksi pitkälti rauhaan moneen muuhun urheilulajiin verrattuna. Tulevaa hiihdon maailmancupia koronakaaos sotkee vielä kuukausia, koska sen verran auki ovat paitsi pandemiakehitys myös cupin kisaohjelma.

– Kaikilla osapuolilla, niin kisajärjestäjillä, maajoukkueilla, kansainvälisellä hiihtoliitolla FIS:llä, sponsoreilla ja mediakumppaneilla on ehdoton tahtotila, että maailmancup viedään läpi tavalla tai toisella, FIS:n maastohiihdon maailmancup-komitean suomalaisjäsen Hannu Koivusalo kertoi torstaisen FIS-kokouksen kenties tärkeimmän tiedon.

Isompaa säätöä saattaa olla koronatilanteesta riippuen edessä, mutta toistaiseksi muutokset cup-ohjelmaan ovat pieniä. Ranskalaispaikka Premanonissa ei helmikuun alussa kisata, koska koronan aiheuttama epävarmuus oli järjestäjille liikaa jo tässä vaiheessa. Mutta Rukan maailmancup-avaus 27.–29. marraskuuta on paikoillaan, ja niin myös Rukaa seuraavat Lillehammerin cup-kisat. Norjassa näkymiä kuitenkin heikentävät vuoden loppuun asti ulottuvat maahantulorajoitukset, joiden aiheuttamien hankaluuksien kanssa norjalaisjärjestäjät painivat lähiviikot ja toivovat parasta.

– Norjaan on päästettävä ihmisiä, jotta hiihdot voidaan kisata. Meidän, kuten kaikkien muidenkin kisajärjestäjien, on vahvistettava tapahtuman järjestäminen kesäkuun 15. päivään mennessä, kertoi FIS-komitean norjalaisedustaja Åge Skinstad uutistoimisto NTB:lle.

Kisoja "bulkeissa"

Jos Lillehammer tai joku muu cup-tapahtuma jumittaa koronatilanteeseen, on FIS:n mietittävä B-suunnitelmaa. Siinä cupia hiihdettäisiin "bulkeissa" eli ensin kisoja lähekkäin olevilla alueilla ja sitten taas seuraavalla lähekkäisillä alueilla ja niin edespäin. Cupia kisattaisiin esimerkiksi pohjoisessa joulukuussa ja Tour de Ski -kiertuetta vaikkapa vain yhdessä maassa. MM-hiihdot Oberstdorfissa helmi-maaliskuussa olisivat myös yksi bulkki, esimerkiksi.

– Nämä ovat eri skenaarioita, joita selvitellään. Tämä on kaikkea muuta kuin yksinkertaista, Koivusalo painotti asioiden keskeneräisyyttä.

– Mutta isossa kuvassa kun katsoo, niin kyllä Suomella on erittäin vahva rooli (tulevassakin cup-kaudessa). Kummassakin eli Rukalla ja Salpausselällä (tammikuussa) kilpaillaan kaikki (FIS:n maailmancupien) lajit.

Vaihtoehdoista sitä pahinta eli hiihtolajien cup-kausien kokonaista tyssäämistä ei ajatella. Kuten Koivusalo korosti, cup halutaan viedä läpi tavalla tai toisella.

– Tuota pahinta skenaariota vältellään kaikin mahdollisin keinoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 2. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 3. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 6. Päihtyneen nuoren matka katkesi
 7. Lopen lukio menestyi parhaiten lukiovertailussa – Hyvinkään yhteiskoulun lukio jäi kauimmas kärjestä
 8. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 9. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 10. Ravintolat avaavat oviaan 1.6. alkaen – "Tässä tilanteessa on toivottava, että ihmiset kokevat ulkona syömisen omanlaisena lomakohteena"
 11. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 12. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 13. Pelastuslaitos: Tie 25 saadaan auki iltakymmenen aikaan – kolarissa menehtyi henkilöauton kuljettaja
 14. Näköislehdessä tänään: Eläkejohtaja: Talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 15. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.