"Sairaus ei ole este edes kamppailulajin maailmanmestaruudelle" – Suur-Inkeroiselle hyvinkääläisopein MM-kultaa

Lontoossa MM-kultaa otellut karateka Tuomas Suur-Inkeroinen ei anna diabeteksen hiljentää vauhtiaan.

AAMUPOSTI |Hyvinkääläinen FSKA Shotokan karaten maajoukkueen päävalmentaja Harri Hämäläinen sai uuden sulan hattuunsa, kun Lontoon MM-kilpailuissa hänen suojattinsa Tuomas Suur-Inkeroinen otteli kultaa sarjassa miehet 18-27 vuotta.

Shotokan karaten kilpailut käytiin Ippon Shobu -systeemillä, jossa perinteiseen karateotteluun verrattuna kontaktit ovat sallittuja. Pakollisina suojina käytetään vain hanskoja ja hammassuojia.

– Finaaliottelu alkoi jännittävästi, kun kaikki valmentajat ja taustajoukot kutsuttiin pois kilpailualueelta. Meidän lähetettiin turvallisuussyistä katsomoon, koska alueelle oli ilmeisesti päässyt joitakin ulkopuolisia. Tuomas otteli portugalilaista vastaan niin hienosti, että ei muutenkaan olisi paljoa tarvinnut ohjeita huudella, Hämäläinen hymyilee ylpeyttä katseessaan.

Suur-Inkeroinen, 18, otteli nuoresta iästään huolimatta jo kolmansissa MM-kisoissaan. Hän oli Puolassa vuonna 2013 viides hävittyään pronssiottelun ja Portugalissa vuonna 2014 pronssilla. Nälkää riitti Lontoon kisoihin. Niihin oli valmentajan mukaan viimeiset kaksi vuotta tähdättykin.

Suur-Inkeroinen oli nyt kovassa vedossa, hänen kaikki ottelunsa loppuivat ennen täyttä aikaa ylivoimaiseen pistevoittoon.

–Lähdin otteluihin rennoin mielin, matsi kerrallaan katsomaan. Sitten finaalissa oli jo lämpässä itsevarma olo. Olin flow-tilassa ja annoin vaan palaa. Mukavasti kulki, Suur-Inkeroinen kertoo.

Suur-Inkeroinen treenaa ammattimaisesti ja on omistautunut urheilulle. Lukiota hän käy nelivuotisena ja treenaa käytännössä kaiken vapaa-aikansa.

– Käyn Hyvinkäällä kerran tai kaksi viikossa Harrin valmennuksessa. Harjoitukset videoidaan ja saan kotiläksyjä, joita sitten treenaan omatoimisesti päivittäin. Paljon ei jää aikaa sosiaaliselle elämälle, mutta haluan tehdä nyt tätä täysillä, lahjakas nuori sanoo.

Nurmijärven Shotokan Karate -seuraan kuuluva klaukkalalainen joutuu olemaan erityisen tarkkana harjoittelun ja ruokavalion suhteen, sillä hänellä on ykköstyypin diabetes.

– Haluan myös omalta osaltani näyttää, että diabeetikko voi tehdä mitä vaan. Sairaus ei ole este edes kamppailulajin maailmanmestaruudelle, Suur-Inkeroinen kannustaa.

Urheilijan sitkeydestä ja kylmähermoisuudesta kertoo myös sattumus ensimmäisistä MM-kilpailuista Puolassa.

– Olin ollut hallissa jo jonkin aikaa, ilmanvaihto oli todella huono. Menin matsin jälkeen ihan veteläksi ja oli pakko päästä nostamaan oloa ulos. Otin kaikki varusteet ja suojat pois ja jäähdytin kehoani vedellä. Sitten kuulen, kuinka minua jo kutsutaan otteluun. En ehtinyt edes vaihtaa suojia päälle vaan menin matsiin sellaisenaan ja päädyimme tasapisteiseen, Suur-Inkeroinen virnistää.

Uraa nuorella karatekalla on vielä edessään.

– Tuomaksen menestys on minulle suurin palkinto valmentajana. Hänessä on sellaista lahjakkuutta ja tinkimättömyyttä, jota harvassa urheilijassa näkee, Hämäläinen päättää.

Harri Hämäläinen

Hämäläinen toimii maajoukkuevalmentajan tehtävien ohella myös Shotokan karate do kollegion puheenjohtajana. Kollegio myöntää viralliset mustan vyön arvot Suomen Shotokan karatessa.

Kilpailijana Hämäläisen kirkkain saavutus on ippon shobu kontaktikaraten MM-hopeamitali Ylimpien mustien vöiden raskaassa sarjassa.

Karatevalmentajana Hämäläisen valmennettavat ovat saavuttaneet SM-tasolla lähes 250 mitalia. PM-, EM- sekä MM-tasolta on lisäksi mitaleja n. 20 kappaletta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut