Tokion pöytätennikseen tähtäävä Tapola: "Syömisellä pitää varmistaa, ettei taju lähde"

STT

– Jotkut ovat vammauduttuaan herkkiä lihomaan, ja toiset laihtuvat. Minä olen niitä, jotka eivät saa millään painoa nousemaan.

Pöytätenniksessä Tokion paralympialaisiin tähtäävän Aino Tapolan kommentti tiivistää joidenkin paraurheilijoiden haasteen siitä, miten syödä urheilemisen kannalta oikein. Tapola on neliraajahalvaantunut, ja yksilölliset vaihtelut kehon toiminnassa ovat vielä suurempia kuin vammattomilla urheilijoilla, koska isot lihasryhmät eivät toimi.

– Tutkimustietoa on vähän. Me olemme niin marginaalinen ryhmä, ettei tiedetä, miksi jotkin asiat tapahtuvat niin kuin tapahtuvat, Tapola kertoi STT:n haastattelussa.

Haastatteluhetkellä helmikuun lopussa harjoitukset pyörivät tuttuun tapaan Helsingissä Ruskeasuon hallissa, mutta koronavirus uhkasi jo kevään kisoja. Sen jälkeen Tokion paralympialaisetkin siirtyivät vuodella eteenpäin.

Tapola on koronaviruksen uhan takia omaehtoisessa kotikaranteenissa, sillä hän kuuluu vammansa takia riskiryhmään. Tapolan keuhkojen tilavuus on todella pieni, ja sairastumisella olisi hänelle erittäin vakavat seuraukset. Harjoittelukaan ei onnistu, koska hallit ovat kiinni.

Ravintoasioita oppiakseen Tapola kertoo vertailleensa pyörätuolissa urheilevien kaveriensa kanssa.

– Kun on neliraajahalvaantunut, aineenvaihdunta hidastuu todella paljon, eivätkä normaalit luonnonlait toteudu. Lihasmassasta minulla toimii 10–20 prosenttia, kun vertaa vammattoman ihmisen lihasmassaan, Tapola valotti.

Urheileminen kuluttaa energiaa, mutta kuinka paljon? Se on pitänyt oppia kokeilemalla.

– Olen pyrkinyt siihen, että syön säännöllisesti, ettei tule heikotusta, Tapola kertoi.

Hän on kotioloissa vegaani, mutta ei ole ruokavaliossaan ehdoton. Kasvisruokaa on varsin helppo saada kisamatkoillakin, mutta reissussa vaanii silti yksipuolisen syömisen vaara. Siksi Tapola syö silloin tällöin maitotuotteita, kananmunia ja joskus kalaakin.

– Pelkkä riisin syöminen ei riitä, jos ei halua syödä annoksen kanaa. Kanan proteiini pitäisi korvata jollain muulla, Tapola kuvasi reissujen esimerkkiateriaa.

Kotona energian- ja proteiinitarpeen pystyy täyttämään vegaaniruuallakin. Avainsana on syödä vähän, mutta usein.

– Pyrin kolmeen lämpimään ruokaan päivässä, mutta joskus rytmi vaihtelee. Treeneissä minulla on aina smoothie tai muu välipala mukana, Tapola kertoi.

Tapola on harjoitellut pöytätennistä Martti Aution ja Hannu Sihvon valmennuksessa kaksi ja puoli vuotta. Ennen pöytätenniksestä innostumista Tapola pelasi pyörätuolirugbyä, mutta kun joukkuelajiin ei riittänyt pelaajia, hän kokeili yksilölajeista ratakelausta ja miekkailua ennen pingistä.

Joukkuelajin tuntumaa Tapola saa pöytätenniksessäkin, sillä harjoittelukaverina on Anna Pasanen. He pelaavat parapöytätenniksessä joukkuepeliä yhdessä.

Rugby kiehtoo Tapolaa vieläkin, mutta laji on tauolla loukkaantumisriskin takia. Kun tavoittelee paikkaa Tokioon, mahdollisiin murtumiin ei ole varaa.

– Pingiksessä fyysinen kuorma on pienempi kuin rugbyssä, mutta henkinen kuorma on isompi. Ravinnolla pystyy vaikuttamaan, ettei väsy eikä verensokeri romahda, Tapola kertoi.

– En muista, että ennen vammautumista olisi tullut niin kova energiavaje, että tuntuu, että taju lähtee. Ei se ole vielä lähtenyt, mutta syömisellä pitää varmistaa, ettei niin käy, Tapola kertoi.

Ennen vammautumistaan joulukuussa 2012 Tapola oli lupaava pesäpalloilija, joka harrasti myös uimahyppyjä.

– Pesäpallossa pelasin paljon lukkarina, ja tykkäsin, kun siinä tuli painetta vastustajalta. Pingiksessäkin on aika paljon psykologista peliä, ja psyykataan vastustajaa, Tapola kertoi.

Tapola vammautui yläasteen viimeisellä luokalla, kun hän kuivaharjoitteli uimahyppyä Mäkelänrinteen uimahallin volttimonttuun. Selkäydinvamma muutti elämän ja urheilun.

– Vammautumisen jälkeen minulla oli vuoden ajan piilevänä munuaistulehdus, ja munuaiset toimivat silloin enää 20-prosenttisesti. Silloin varoitettiin, ettei saa syödä liikaa proteiinia, mutta kukaan ei sanonut, mikä on liikaa, Tapola kertoi.

Kun munuaiset taas toimivat todella hyvin, proteiini on palannut Tapolan ruokavalioon, mutta maltilla.

– Tuntuu, että proteiinihypetys on muotia, ja kaikkea mainostetaan lisätyllä proteiinilla. Urheilijat voivat saada sitä nykyään varmaan jo liikaakin, Tapola mietti.

Tapola, 22, opiskelee Helsingissä Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan kuuluvassa Perho Liiketalousopistossa merkonomiksi. Arvokisoihin tähtäävän urheilijan opiskelu sujuu etänä harjoittelun ehdoilla.

Vinkki opiskelupaikasta tuli Perhon koulutuspäälliköltä Tuuli Merikoskelta. 800 metrin juoksun SE-nainen järjestelee opinahjossa opiskelevien urheilijoiden urapolkuja.

– En ollut ennen miettinyt kaupan alaa, vaan hain yliopistoon opiskelemaan historiaa. Tämä on kuitenkin yleishyödyllistä, sillä urheilussakin joutuu brändäämään itseään, Tapola kertoi.

Hän pelaa pöytätennistä kaikkien vaikeimmin vammautuneiden ykkösluokassa, joka on Tokion paralympialaisissa yhdistetty kakkosluokkaan.

– Kahden luokan rankingissa olen nyt 16:s. Kymmenen parasta pääsee rankingilla Tokioon, 11:s karsinnoista ja yksi villillä kortilla. Minulla on siis kaksi vaihtoehtoa, Tapola viittasi karsintoihin ja villiin korttiin.

Paralympialaisten siirto antoi Tapolallekin lisäaikaa harjoitteluun, kunhan koronaviruspandemia vain hellittää.

Kahden luokan yhdistäminen tuntuu maallikosta epäoikeudenmukaiselta, sillä kakkosluokan pelaajien kädet toimivat paremmin kuin ykkösluokan urheilijoiden. Omassa luokassaan Tapola on maailmanlistan nelonen ja on moneen vuoteen ensimmäinen ykkösluokan pelaaja, joka on päässyt kakkosluokassa edes maailmanlistalle.

– Rankinglistalle päästäkseen pitää voittaa kaksi siellä jo olevaa pelaajaa. Me ykkösluokan pelaajat emme saa mitään hyvitystä siitä, että meillä on vaikeampi vamma, Tapola kertoi.

Hän olisi valmis rikkomaan sukupuolirajat, jotta saman vammaluokan pelaajat olisivat samalla viivalla.

– Ehkä olisi oikeudenmukaisempaa, että ykkösluokan naiset ja miehet pelaisivat samassa sarjassa. Kun on näin vammainen kuin minä, sukupuolella ei ole niin merkitystä. Miehillä voi olla vähän pidemmät kädet kuin naisilla, Tapola kertoi ja totesi, että monet pitävät ajatusta radikaalina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pääkirjoitus: Ruohonjuuritason kehut ilahduttavat
 2. Osa Riihimäen yrittäjistä saa uuden puhelun robotilta – Järjestelmä petti ensimmäisellä soittokierroksella
 3. Näköislehdessä tänään: Se ei ollut HIV, eikä se ollut borrelioosi, sen aiheutti paarma – Antti Kuparinen joutui kokemaan pureman rajut seuraukset
 4. Riihimäen Marttojen Pesutuvassa on kahviteltu kesäisin jo 20 vuotta – "Se on kyllä ihana paikka", kehuu puheenjohtaja kaupunginmuseon vehreää pihapiiriä
 5. Kallioinen sivusi jälleen finaalin SE:tä – "Hyvät päivät oli"
 6. Hyvinkäällä torjuttiin myrskyvahinkoja maanantaina
 7. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä viidellä paikkakunnalla
 8. Ohisalo Ylellä: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille kaavaillut jalkapannat eivät toteudu
 9. Hyvinkäällä ja Nurmijärvellä ei ilmennyt uusia koronatapauksia – tilanne Keusoten alueella rauhallinen
 10. Japanin rankkasateissa kuollut jo ainakin 50 ihmistä
 11. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 12. Finnair kuljetti kesäkuussa 96 prosenttia vähemmän matkustajia kuin vuosi sitten
 13. Merikuljetusten määrä laski, kertoo Tilastokeskus – matkustajia merellä oli vain kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta määrästä
 14. NFL-tähdelle arvokkain sopimus – 10 vuoden aikana voi tienata yli 500 miljoonaa taalaa
 15. Koronaeristyksissä oleva kuningatar Elisabet tekee minkä voi kuningasperheen maineen pelastamiseksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 2. Kira Boesenista tulee Riihimäen Nuorisoteatterin uusi rehtori – Sanna Saarelan seuraaja aloittaa syyskuun alussa
 3. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 4. Vanhankirkonsillan rakentaminen alkaa – kritisoijat pelkäävät kustannusten nousevan 5,4 miljoonasta
 5. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 6. Riihimäen varuskunta avaa lauantaina porttinsa
 7. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 8. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 9. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut – "Yksi suurimmista kautta aikojen"
 10. Viihde: Lulun baari aukeaa elokuussa, Ella ja kaverit ovat jo ovella – "On kiva päästä hetkeksi teatteriin ja unohtaa kaikki"
 11. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 12. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 13. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 14. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 15. Riihimäen Marttojen Pesutuvassa on kahviteltu kesäisin jo 20 vuotta – "Se on kyllä ihana paikka", kehuu puheenjohtaja kaupunginmuseon vehreää pihapiiriä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.