Hyvinkääläinen 50-vuotias monilajiharrastaja löysi uuden lajin ja voitti kuurojen EM-hopeaa

Hopeamitalisti Veikko Parikka sai kunniakirjan ja hienon mitalin EM-curlingista. Jussi Inomaa

toimitus

HYVINKÄÄ | Vastikään 50 vuoden iän saavuttanut Veikko Parikka on kuuroudestaan huolimatta harrastanut menestyksellä useita urheilulajeja. Uusin laji on curling, jossa mies edusti Suomea kuurojen EM-kisoissa Sveitsissä. Suomi teki yllätyksen ja sijoittui hopealle.

Ei kultakaan ollut kaukana, sillä tiukassa finaalissa Venäjä voitti vasta jatkopään jälkeen pistein 8–7. Yllättäjä oli myös Unkari, joka otti pronssia lyötyään kisan ennakkosuosikin Sveitsin.

Naisten mestari oli Kroatia.

Vasta nelisen vuotta lajia harrastanut Parikka on maajoukkueen tuorein mies. Muut hopeapelaajat olivat Risto Lehtinen, Jari Häkkinen, Veli-Pekka Vähälä ja Timo Toivonen. Lehtinen valittiin kisojen all-stars-kokoonpanoon.

– Tiukan semifinaalipelin jälkeen päästiin pelaamaan Venäjää vastaa. Tasaista oli koko ajan ja mentiin jatkopäähän. Siinä jännitettiin Häkkisen viimeistä kiveä. Määrämittainen jäi kuitenkin vain viiden sentin päähän mestaruudesta, muisteli Parikka jännitystäyteisiä tapahtumia vastaillen paperille kirjoitettuihin kyselyihin.

– Hopea ei kuitenkaan ole häpeä. Tämä oli hieno juttu.

Mitalin sai kaulaansa myös joukkuetta valmentanut Juhani ”Jussi” Heinonen. Tulkkina toimi Timo Isomäki.

Jussi Heinonen on vankalla 40 vuoden kokemuksellaan Hyvinkään Mr Curling. Mies on tunnettu mainiona pelaajana ja valmentajana.

– Pyydettiin viitisen vuotta sitten tähän kuurojen porukkaan valmennushommiin. Joukkueelle oli hyvän pohjatyön tehnyt edellinen valmentaja Anne Malmi, kertoi Heinonen.

– SM-kisaa ei näille voi järjestää, kun enempää hyviä pelaajia ei ole. Esimerkiksi Venäjällä oli mestaruuskisoissa kolmetoista joukkuetta, joista paras pääsi Sveitsin kisoihin.

– Tulihan taas täydennystä palkintokaapiin, Edellinen on seniorien SM-kulta, kun Jussi Uusipaavalniemi kelpuutti minut vielä vanhoilla päivillä mukaan, naureskeli 77-vuotias Heinonen.

– Veikon kanssa ollaan joskus käyty hallilla kaksistaan treenaamassa ja hän on osallistunut myös muutamiin sarjapeleihin.

Veikko Parikan toinen lempilaji on keilailu. Eikä ihmekään, sillä puoliso Eli Haga on kuurojen keilailueliittiä sekä Suomessa että entisessä kotimaassaan Virossa. Vastikään Eli otti jo kahdeksannen Viron mestaruuden ja edustaa maata sekä kuurojen että kuulevien EM-kisoissa ensi kesäkuussa.

Olen monen vuoden ajan halunnut antaa urheilijoille ohjeita ja opastusta. Valmennustyötä olen tehnyt kuurojen kanssa myös SM-salibandyssa.

Eli Hagan seura Suomessa on Hyvinkään aCat. Eli osallistuu innokkaasti myös paikalliseen puulaakikeilailuun.

Parikka on innostunut valmentamisesta ja niinpä hän toimii Viron naismaajoukkueen valmentajana.

– Kesäkuussa olen mukana Viron maajoukkueiden valmentajana sekä kuurojen kisoissa Saksassa että normaalikisoissa Belgiassa.

– Olen monen vuoden ajan halunnut antaa urheilijoille ohjeita ja opastusta. Valmennustyötä olen tehnyt kuurojen kanssa myös SM-salibandyssa.

– Keilailun kilpavalmentamista olen opiskellut ja viime vuonna suoritin KiHu-valmentajan 2-tason. Valmentajan työni on vapaaehtoista, mutta minusta se tuntuu tärkeältä. On hienoa kokea valmennettavissa onnistumisen iloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.