Golfille kaksi menetystä vuoden sisään Riihimäen alueella – "Yrittämisen kannalta toiminta ei ollut tuottavaa eikä kannattavaa"

Hätin golfhallissa koululaiset harjoittelivat vuonna 2012. Nyt Riihimäen-alueella ei ole enää golfkenttää eikä -hallia. AP arkisto/Kaisa Estola-Haaranen

Kaisa Estola-Haaranen

Viime kesä jäi Janakkalan Löyttymäessä sijainneen Peltola Golfin viimeiseksi toimintakesäksi. Vuonna 1992 auennut yhdeksänreikäinen kenttä meni konkurssiin.

Loppukeväästä Hausjärven puolella sijainnut Hätin talviharjoitteluhalli sulki myös lopullisesti ovensa golffareilta. Kymmenisen vuotta toiminut halli piti sisällään viime vaiheessa viisi lyöntipaikkaa, puttialueen ja golfsimulaattorin.

– Yrittämisen kannalta toiminta ei ollut tuottavaa eikä kannattavaa. Se oli muulta toiminnalta aikaa ja keskittymiskykyä vievä tekijä, hallin toiminnasta vastannut Jaakko Häti kertoo.

Hänen mukaansa golfin harrastajia on alueella paljon, mutta talvitreenaajia vähän. Hallin käyttöaste kasvoi parin viime vuoden aikana, mutta ei riittävästi. Vakiokävijöitä oli parikymmentä.

– Ei hallia kannata iloksi pitää. Meillä kulkee suvussa golfharrastus aika vahvana. Itsekin olen pelannut ainakin 15 vuotta jo, mutta talvella ei minunkaan tule pelattua kuin ehkä jossakin Espanjan-matkalla, Tawast Golfia kotikenttänään pitävä Häti sanoo.

Hallin irtaimistoa yritetään myydä eteenpäin.

– Olemme lähestyneet golfseuroja. Muutamia kyselyjä on ollut. Hallista on nyt purettu kaikki muu paitsi puttialue ja simulaattori.

Halli muuntuu nyt varastotilaksi, jota vuokrataan tarvitsijoille. Siellä on mahdollista säilyttää muun muassa ajoneuvoja ympäri vuoden.

Viime syksynä Peltola Golf löi pillit pussiin Löyttymäessä, noin 25 kilometrin päässä Riihimäeltä. Yrittäjä Sakari Eskelinen kertoo, että sekä hän että pitkäaikaiset asiakkaat alkoivat ikääntyä.

– Täytin 70 ja ajattelin, että silloin kannattaa siirtyä eläkkeelle, kun vielä on terve, Eskelinen sanoo.

Vajaassa 30 vuodessa myös vakioasiakkaat ikääntyivät, liikkuminen kävi monella vaikeaksi, eikä uutta väkeä tullut riittävästi. Parhaina kesinä kausikorttilaisia oli parisataa, nyt enää noin 130.

Helteinen viime kesä oli lopullinen niitti.

– Tänä päivänä on myös niin, että nuoret – alta viisikymppiset – eivät lähde pelaamaan huonolla säällä eli liian kylmällä tai liian kuumalla. Vaikka sitten samaan aikaan mennään Espanjaan pelaamaan ja sanotaan, että oi kuinka ihanaa kun on lämmintä, Eskelinen veistelee.

Hän toteaa, ettei Peltolaan oikeastaan haluttukaan jatkajaa. Yksi kyselijä oli, mutta asia kaatui siihen, että jatkajan olisi pitänyt ostaa klubitalo omakseen.

– Hän piti sitä liian kovana riskinä.

Tällä hetkellä golfkentän mailla kasvaa ohraa. Maita on vuokrattu lähialueen maanviljelijöille. Tarkoitus on myös istuttaa alueelle metsää.

Takavuosina Peltola Golfilla oli ajatus laajentua täysimittaiseksi 18-reikäiseksi kentäksi. Se kaatui osin tieongelmiin.

– Pääosa meille tulijoista tuli Turengin suunnalta ja tiellä he rikkoivat autonsa. Ely-keskuksen kanssa yritettiin neuvotella tien kunnostamisesta. Se sitten laitettiin, mutta liian myöhään.

– Uskon, että monille muillekin hiukan syrjässä oleville kentille tulee kovat ajat.

Eskelinen jatkaa omaa pelaamistaan Linna Golfissa. Nyt siihen on aikaa, kun ei enää tarvitse seistä Peltolassa tiskin takana viittä kuukautta vuodesta.

– Oikeasti se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti, mutta joskus seitsenkymppinenkin väsyy.

Alueen kentät

Riihimäkeä lähimmät kentät löytyvät nyt Hyvinkään Golfilta ja Kytäjä Golfilta.

Hämeenlinnan suunnalla on viisi kenttää (Vanajanlinnan Linna Golf, Tawast Golf, Aulanko Golf, Hattula Golf ja Lepaa Golf).

Mäntsälästä löytyy Hirvihaara Golf ja Nurmijärveltä oma Golfkeskus.

Kytäjää ja Linna Golfia pidetään Suomen parhaimpiin kuuluvina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Esikoiskirjailija kertoo, miten romaani syntyy – "Pitää kirjoittaa jotakin joka päivä"
 2. Huumepoliisin rikosylikonstaapeli aloitti kirjasarjan – "Pitää kertoa ihmisille, mitä täällä päivittäin tehdään"
 3. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Tahkon Leidit haastoi tosissaan hallitsevan mestarin kotikentällään – tuomarit saivat sapiskaa pelinjohtajilta ottelun jälkeen
 6. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 7. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 8. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 9. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 10. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 11. Etsitkö uutta harrastusta? – Kivet tarjoavat yllätyksiä, elämyksiä ja uuden oppimista
 12. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 13. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan
 14. Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"
 15. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 2. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 3. Riihimäen 60-vuotisjuhlat siirtyvät vuodella – Juhlien sijaan järjestetään pienimuotoista ohjelmaa
 4. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 5. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 6. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 7. Kuljettaja jäi taas kiinni ajo-oikeudetta Lopella – Seitsemäs kerta vuoden sisään
 8. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 9. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 10. Hyvinkäänkylän työväentalo sai 80 000 euron testamenttilahjoituksen – "Kyllä tämä lahjoitus kertoo ihmisestä todella paljon"
 11. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 14. Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä
 15. Kansalaiskoulun luokka muisteli – samalta luokalta nousi parrasvaloihin tähtiartisti ja MM-voittaja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.