Vantaalaisnainen pyysi urakkatarjousta kymmenestä yrityksestä. Vastauksia tuli kolme. Rakennusliiton johtaja pohtii syitä.
Vantaalaisen Tuulia Pakarisen kerrostalokodissa piti tehdä yksinkertainen eteisen maalausurakka. Pakarinen oletti saavansa ammattitaitoisen remontoijan helposti, mutta niin ei käynyt.
Pakarinen etsi urakoitsijaa laittamalla viestiä kymmeneen alan yritykseen.
– Yhdestä yrityksestä tulleen puhelun pääasiallinen sisältö oli se, että maalarinteippiä käyttävät ovat ammattitaidottomia. Soittaja myös haukkui ulkomaalaisia tekijöitä rasistisesti. Toisesta yrityksestä soitettiin, ja he olisivat olleet valmiit tekemään urakan 1 600 euron hintaan. Kolmannesta yrityksestä kerrottiin, että homma ehditään tekemään aikaisintaan marraskuussa. Muut yritykset eivät vastanneet lainkaan.
Viestit yrityksiin eivät tuottaneet toivottua tulosta, joten Pakarinen päätti etsiä tekijää nettipalvelun kautta. Aluksi kaikki vaikutti hyvältä. Kodissa kävi ammattilainen arviointikäynnillä.
– Sen jälkeen tuli soitto, että urakkaan luvattu ammattilainen on sairastunut, ja minua pyydettiin etsimään remontille toinen tekjiä.
Pakarinen jatkoi ja soitti nettipalvelun kautta saamaansa yrittäjän numeroon.
Se että homman tekee osaava henkilö, on sekä minun että taloyhtiön etu.
Tuulia Pakarinen
– Hän totesi, etteivät eteiset ole kiinnostavia remonttikohteita, koska tarjolla on isompiakin kohteita. Puhelun lopuksi yrittäjä pyysi minua veneilemään kanssaan. Hän ehdotti, että voisimme veneillä sillä aikaa, kun eteistäni remontoidaan. En ollut kiinnostunut veneilytreffeistä, joten mahdollinen urakkasopimus jäi tekemättä.
Kokemuksensa jälkeen Pakarinen sanoo remonttialan vaikuttavan kovin villiltä.
– Taksia tilatessaankin on mahdollisuus valita palveluntarjoaja, jonka hinnoittelu on selkeää ja avointa. Tuntuu, että remonttialalla voi pyytää millaista hintaa vain, ja asiakkaan on vaikea arvioida tekijän ammattitaitoa etukäteen.
Pakarinen on harmissaan, sillä hän olisi halunnut teettää urakan ammattilaisella, eikä yrittää tehdä sitä itse.
– Se että homman tekee osaava henkilö on sekä minun että taloyhtiön etu.
Pakarisella on hyvässä muistissa myös aiempi remonttikokemus.
– Vaihdatin vanhan jalkalistan pistorasian uuteen. Olin ottanut siitä tarkan kuvan ennakkoon ja lähettänyt sen yrittäjälle. Kun asentajat saapuivat, heille oli yllätys, että pistorasia on jalkalistassa. Taksa oli ensimmäiseltä tunnilta 180 euroa ja seuraavilta tunneilta 60 euroa. Asentajat lähtivät hakemaan jalkalistapistorasiaa kaupasta. Siihen kului puoli tuntia.
Koko asennus tuli maksamaan pistokkeineen 270 euroa.
– Tuntuu, että olen remonttivilleyden armoilla. Minulla ei ole lähipiirissä remonttitaitoisia tuttuja eikä valtavia summia rahaa. Tuntuu, että oman urakkansa saa remontoijien kalenteriin vain suhteilla tai maksamalla huippuhinnan.
Rakennusalan työntekijäjärjestön puheenjohtaja Matti Harjuniemi pohtii, miksi remonttitaitoista tekijää voi olla tällä hetkellä vaikea saada.
– Kesäaikana ja varsinkin näin koronapandemian jälkimainingeissa pienurakoiden kysyntä on melkoinen. Yritys saattaa nostaa hinnan kovaksi siksi, että töitä on riittämiin ja tarjottu urakka ei välttämättä ole yrityksen näkökulmasta erityisen kiinnostava. Yksi syy voi olla se, että tarvikkeiden hinnat ovat nousussa ja yritykset eivät mielellään tee uusia tarjouksia, jos töitä on riittämiin muutenkin.
Harjuniemi kertoo Rakennusliiton verkkosivuilta löytyvästä uudesta Palkkamylly-palvelusta, jonka kautta voi löytää yksittäisen ammattitaitoisen tekijän urakalleen.
Palvelu auttaa maksamaan paitsi työntekijälle palkan myös sivukulut.
– Tarkoituksena on yhdistää työtä ja tekijöitä, Harjuniemi sanoo.
Lohjalaislähtöinen Inna King remontoi Oregoniin taloa, johon on tulossa suomalainen ylellisyys