Elämänmuutos | Lääkäri Ville Salmensuu, 43, hyppäsi pois velkahelvetistä ja haaveilee nyt autiosta saaresta – "Minulla oli monia rahapeikkoja"

Ville Salmensuun tavoitteena hitaampi elämä Helsingin Hylkysaaressa.

– Paljon hektistä kuluttavaa duunia, kuvailee helsinkiläinen Ville Salmensuu, 43, aiempaa elämäntilannettaan, ennen kuin alkoi hidastelemaan sitä pari vuotta sitten.

Nyt Salmensuu toimii Yhteinen Hylkysaari -yhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistys haastaa isot kiinteistösijoittajat Hylkysaaren ostokilpailussa.

Kiinnostus saarta kohtaan heräsi, kun Salmensuu luki artikkelin autiosta saaresta ja kun hän sen myötä kävi tutustumassa Hylkysaareen kesällä.

Haaveena olisi saada saaresta kaikille avoin virkistäytymispaikka. Vanhasta luotsikasarmista saisi ryhmäasumiskodin, mutta Salmensuun mukaan kyseessä ei ole kommuuni.

Yhdistyksen alustavissa suunnitelmissa Hylkysaareen on kaavailtu muun muassa jooga-, meditaatio-, ja retriittikeskusta.

– Joillekin on herännyt kysymyksiä, että tulisiko tästä jokin hippihörhölä. Joku osa minussa liikahtaa, että se ei tunnu oikealta. Ydinjoukko on työssäkäyviä, jalat maassa ja länsimaisessa yhteiskunnassa eläviä. Siksi tuntuu, ettei hippihörhöily kuvaa meitä, Salmensuu perustelee.

Vielä muutama vuosi sitten Ville Salmensuu toimi päivystävänä varalääkärinä ja hurautteli paikalle vaikka kellon ympäri, jos oli tarve. Työ oli jo itsessään paineistettua ja stressaavaa.

Salmensuu osallistui vuonna 2012 ryhmärakennushankkeeseen Jätkäsaaressa, joka aloitti Salmensuun ”velkahelvetin”. Siksi Salmensuu otti lisää töitä vuokralääkäriyrityksen kautta ja ajoi vielä siihen päälle Uber-ajoja.

– Minulla oli monia rahapeikkoja. Iso asuntolaina ja 100-prosenttiset elatusmaksut kolmesta lapsesta, koska ex-puoliso opiskeli. Lisäksi olin naimisissa ulkomaalaisen naisen kanssa, jolla oli hankaluuksia saada töitä. Minulla oli monta elätettävää ja paljon vastuita, Salmensuu kuvailee.

Käännös elämälle tuli Lontoossa vuosina 2017–18, kun Ville Salmensuu oli mukana tutkimassa elvytyspotilaiden aivotoimintaa. Niistä harvoista, jotka selviävät sydämen pysähdyksestä, yhdeksällä prosentilla on jonkinlaisia kuolemanrajakokemuksia.

– Akuuttilääkärinä kuolema on koko ajan läsnä, mistä olen kiitollinen, koska se myös kirkastaa elämää, Salmensuu sanoo.

Salmensuu jätti Helsingin hektisen elämän taakseen ja muutti 9 kuukaudeksi Lieksaan Pohjois-Karjalaan suorittamaan opintojensa viimeistä pakollista osaa vuonna 2018. Hän asui pienessä asuntovaunussa talven yli, meditoi ja kävi etäkurssin Finder’s course.

– Olin ajatellut, että pitää olla täydellinen ura ja parisuhde. Kurssin aikana tuli olo, että elämä kyllä järjestyy. Siitä lähtien sisäinen kokemus on ollut rauhoittunut.

Nyt Salmensuu asuu Munkkiniemessä lähellä lapsiaan ja tekee enää 36-tuntista viikkoa akuuttilääkärinä. Työmatkaa tosin on reilusti Kuusankoskelle Pohjois-Kymen sairaalaan.

Hän haaveilee, että vielä jonain päivänä hän asuisi Hylkysaaressa, jossa on tilaa hengittää.

Kuka?

Ville Salmensuu, 43

Toimii akuuttilääkärinä Pohjois-Kymen sairaalassa.

Asuu Munkkiniemessä

Lapset 19, 13 ja 9 vuotta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut