Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvittaja sulki sadannen kirjansa kannet ja alkoi tehdä taidetta, joka on nyt nähtävillä Hyvinkään Promenadigalleriassa

Promenadigalleriassa on esillä ihmisten kasvoja sekä luonnon yksityiskohtia.

Promenadigallerian seiniltä minua katsoo rivi kasvoja. Kuvataiteilija Virpi Talvitien Naamat-näyttely on kiehtovaa katsottavaa. Siinä vierähtää tovi jos toinenkin. Taiteilija on tuonut galleriaan myös iloisen sinisen pulpetin, jonka ääreen voi pysähtyä lukemaan taiteilijan kirjoittamia haikuja. Ne kertovat näyttelyn syntymisestä.

Pitkän uran kuvittajana tehnyt Talvitie sulki kirjojen kannet muutama vuosi sitten kuvitettuaan sadannen kirjansa. Viime talvena paperista alkoi tulla esille kasvoja, pieniä mutta sitäkin vaikuttavampia. Osa on tarkoin yksityiskohdin piirrettyjä, osa on syntynyt muutamalla siveltimen vedolla.

– Huomasin ajan mittaan vähentäväni väriä. Punat alkoivat paeta poskilta. Sitten ääriviivatkin katkeilivat ja katosivat. Entistä enemmän minua alkoi kiehtoa valo ja varjo.

Syntynyttä kuvaa voi myös peitellä takaisin paperiin.

Talvitie kertoo usein työskentelyn alussa kuvittelevansa, että syntyvä kuva on jo olemassa syvällä paperin sisällä. Se täytyy vain piirtää, raaputtaa, sivellä tai kaivertaa esille. Tämän talvisen työprosessin myötä alkoi tuntua, että mielikuvan voi kääntää myös toisinpäin: syntynyttä kuvaa voi myös peitellä takaisin paperiin. Osa kuvaa saa jäädä piiloon, katsojan silmien täydennettäväksi.

Promenadigalleriassa on esillä myös kuvataiteilija Bridget Allairen kasvi- ja luontoaiheisia piirustuksia. Allaire on amerikkalaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva ja työskentelevä taiteilija. Hän on tullut tunnetuksi Bachin Goldberg-muunnelmia tutkivasta projektistaan, jota hän on esittänyt eri tiloissa, eri muusikoiden kanssa. Long covidiin sairastuttuaan hän joutui luopumaan abstrakteista maalauksistaan, kun sairaus vei voimat.

– Piirtää minä pystyin muutama minuutti kerrallaan.

Kun pitkään sairastaminen teki olon tyhjäksi, masensi, toi piirtäminen suurta iloa. Puun kaarnaa, männynoksia, jäkälää – hymyillen hän kertoo löytävänsä luonnosta koko ajan yksityiskohtia, jotka haluavat paperille. Kuten isoissa maalauksissa myös näissä pienissä piirustuksissa on rytmiä, tekstuuria.

– Tämä on ollut aivan mahtava kokemus. Minä en ole tehnyt mitään. Luonto on tehnyt tämän kaiken. Minä olen vain jäljentänyt sen paperille.

Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) on esillä 20.5. - 7.6. Virpi Talvitien Naamat-näyttely sekä Bridget Allairen Luonnon mukaan -näyttely.