Menot | Lentoemäntä eläytyy Kytäjän kreivittären elämään – "Jos ajattelee, että monologit ovat tylsiä, ei voi olla enemmän väärässä"
2
Marika Mäkisen mukaan on tärkeä muistuttaa Kytäjän merkittävästä historiasta. – Nyt Kytäjän Maapirtillä esitetään monologinäytelmä Marie Linderistä, jonka käsikirjoittaja ja näyttelijä on Marika Sampio-Utriainen (vas.) ja lavastaja Katriina Veikkola (oik). Mia Lagström
Voimakkaiden naisten roolit kiehtovat Marika Sampio-Utriaista. Ensi kesäksi hän tekee teatteriesityksen toisesta vahvasta Kytäjällä asuneesta naisesta.
Kytäjän kreivitär Marie Linder ehti elämänsä aikana enemmän kuin moni muu, vaikka hän ei elänyt kuin 29-vuotiaaksi.
Järvenpääläinen Marika Sampio-Utriainen on käsikirjoittanut ja näytellyt lukuisia yhden naisen näytelmiä, muun muassa Aino Sibeliuksesta, Aurora Karamzinista, Helene Schjerfbeckistä.
– Innostuin aikoinaan teatterista Järvenpään teatterissa. Koska työskentelen lentoemäntänä, minun on vaikea osallistua mihinkään yhteisiin produktioihin. Sain sitten ajatuksen ruveta käsikirjoittamaan ja esittämään monologinäytelmiä, hän kertoo.
Apuna näytelmien toteutuksessa lavastajajana ja puvustajana hänellä on Katriina Veikkola. Veikkolan mukaan esityksiä on mukava tehdä.
– Historia viehättää. Mariessa kiehtoo myös hänen persoonallisuutensa.
Marika Sampio-Utriainen heittäytyy Kytäjän Maapirtillä Marie Linderin roolin. Yhden naisen monologinäytelmä on nähty aiemmin Mustion kartanossa. Marika Mäkinen
Kytäjän kyläyhdistyksen sihteeri Marika Mäkinen kertoo nähneensä Sampio-Utriaisen esityksen Marie Linderistä Mustion kartanossa, ja se teki suuren vaikutuksen.
– Ajattelin heti, että tämä näytelmä on saatava Kytäjälle. Sampio-Utriainen osaa heittäytyä. Tuntuu, että edessäni on Marie Linder. Ja jos ajattelee, että monologit ovat tylsiä, ei voi olla enemmän väärässä, hän kertoo.
Marie Linder – Rakkaudesta vapauteen -käsikirjoitus valmistui Sampio-Utriaisen mukaan kaksi vuotta sitten. Lähdeteoksina hän käytti Katri Lehdon kirjaa Kytäjän kreivitär Marie Linderin elämä, Marie Linderin kirjaa Aikamme nainen sekä Sampio-Utriaisen ja Sinikka Paavilaisen näytelmää Aurora K.
– Sain apua myös Aikamme nainen -kirjan suomentaneelta Benita Holopaiselta.
Monologinäytelmä kertoo poikkeuksellisen aatelisnaisen, kreivitär Marie Linderin (1840–1870) elämästä. Marien isä oli venäläinen kreivi Vladimir Musin-Pushkin ja äitinsä Emilie Stjernvall, joten Marie Linderin juuret ovat sekä Venäjällä että Suomessa. Jäätyään orvoksi hän muutti tätinsä Aurora Karamzinin hoiviin Espoon Träskändaan.
Marie avioitui kaartinluutnantti Constantin Linderin kanssa, ja hänestä tuli Kytäjän kartanon emäntä. Hän rakasti maalaiselämää ja käveli pitkissä housuissaan, saappaat jalassa pitkin peltoja. Samaan aikaan hän oli kosmopoliitti, joka liikkui Euroopan suurkaupungeissa sekä Helsingin seurapiireissä ja kulttuuririennoissa, toisinaan railakkaastikin juhlien.
– Häntä pidettiin äärimmäisen lumoavana, Sampio-Utriainen kertoo.
Sampio-Utriaista Marie Linderissä viehättää tämän rohkeus.
– Marie Linder opetti minulle vapautta. Minulla on oikeus toimia omien ajatusteni mukaan ja tehdä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä.
Ensi kesäksi Marika Sampio-Utriainen tekee teatteriesityksen toisesta vahvasta Kytäjällä asuneesta naisesta.
Marie Linder – Rakkaudesta vapauteen -esitys Kytäjän Maapirtillä (Palkkisillantie 28, Hyvinkää) 26.5. klo 18. Seuraava esitys on syksyllä 10.9. klo 15.
KUVATEKSTI
kuvaaja_marika_makinen
Marika Sampio-Utriainen heittäytyy Kytäjän Maapirtillä Marie Linderin roolin. Yhden naisen monologinäytelmä on nähty aiemmin Mustion kartanossa.
Marika Mäkisen mukaan on tärkeä muistuttaa Kytäjän merkittävästä historiasta. - Nyt Kytäjän Maapirtillä esitetään monologinäytelmä Marie Linderistä, jonka käsikirjoittaja ja näyttelijä on Marika Sampio-Utriainen (vas.) ja lavastaja Katriina Veikkola (oik).