Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menot | Hyvinkääläinen Rosalia Silfer on vuoden kuvataiteilija, jolle taide on loputonta leikkiä

Silfer rönsyilee taiteessaan. Promenadigallerian näyttelykokonaisuus on saanut alkunsa homeesta.

Hyvinkäällä asuva kuvataiteilija Rosalia Silfer on valittu Hyvinkään Taidekillan ja Hyvinkään Taiteilijaseuran vuoden 2023 taiteilijaksi.

– Valinta oli helppo. Tiesimme, että saamme Promenadigallerian seinälle sellaisia teoksia, joita ei ole täällä aiemmin nähty, Olavi Suomela Hyvinkään Taiteilijaseuran hallituksesta kertoo.

Maarit Malin-Pötry Hyvinkään Taiteilijaseurasta kiittelee Silferin teoksia mielenkiintoisiksi ja uudenlaisiksi.

– Hän on myös nuori taiteilija. On tärkeää nostaa esille nuoria tulevaisuuden tekijöitä, Anna Rauhala Hyvinkään Taidekillasta lisää.

Rosalia Silferille taiteen tekeminen on tutkimusmatka, seikkailu ja leikki täynnä arvoituksia, aarteita ja oivalluksia. Hän kertoo olevansa valtavan innostunut taiteen tarjoamista mahdollisuuksista. Omaa työhuonettaan hän kutsuu leikkihuoneeksi.

– En halua rajoittaa itseäni mitenkään, vaan olla avoin kaikelle.

Silferin taide rönsyilee joka suuntaan. Hän tekee maalauksia, tekstiilitaidetta, reliefejä, veistoksia, performanssitaidetta. Kun hän saa ajatuksen, miettii hän, mikä on paras materiaali ja keino tuoda ajatus esille. Myös materiaali itsessään voi vaikuttaa tekemiseen. Paperi muotoutuu eri tavalla kuin kangas.

Silfer rakentaa taideteoksensa kaikesta vastaantulevasta ja löydetystä. Joukossa on kirpputorilöytöjä, kadonneita ja löydettyjä esineitä, roskia, jopa aiempia taideteoksia.

Taiteen tekemiseen inspiroi elämä yleensä. Kyseessä voi olla uni tai outo sattuma, mieleen tullut ajatus.

– Pyörittelen kysymyksiä ja villejä ajatuksia, jotka kumpuavat lapsenomaisesta kyseenalaistavasta ja joustavasta suhtautumisesta todellisuuteen.

Promenadigallerian näyttelykokonaisuus on saanut alkunsa home-aiheisista teoksista.

– Annoin ruoan homehtua. Sen jälkeen peitin sen lujitemuovilla, jotta teos on käsiteltävissä ja sitä voi terveellisesti tutkia ja tarkastella.

Hometta pidetään vastenmielisenä. Se on kuitenkin yllättävän kaunista. Vastakkaisteoksena home-teoksille Silfer on tehnyt iloisen ja kauniin pastellisävyisiä muovisia reliefejä. Yksi on syntynyt esimerkiksi vanhasta maalauspaletista, jonka eri värikerrostumia Silfer on kaivertanut esiin. Sen jälkeen hän on liimannut teokseen vanhoja leluja, muovia, lasinpaloja.

– Eikö näiden kauniiden muoviesineiden pitäisi olla vastenmielisempiä kuin home. Nämä eivät maadu, eivätkä katoa. Niissä ei ole mitään luonnollista.

Silfer ei voisi kuvitella tekevänsä muuta tällä hetkellä. Nuorempana muutkin taidemuodot houkuttelivat, kuten esimerkiksi tanssi. Lopulta kuvataiteet veivät voiton. Silfer on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 2020.

– Otin opiskeluajasta kaiken irti. Sitä ennen en ollut juuri taidetta tehnyt, joten kaikki oli uutta. Se antoi paljon.

Vuoden taiteilijan tittelistä hän on iloinen.

– Kyllähän se hienolta kunnianosoitukselta tuntui.

Vuoden taiteilija Rosalia Silferin näyttely L E I K H I U O N E on esillä Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) 29.4.-17.5.