Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSL: Tasahinnoittelu on paras vyöhykemalli – Halventaisi matkoja pääkaupunkiseudulle

Tasahinnoittelu on paras vyöhykemalli Helsingin seudun liikenteeseen. Tähän tulokseen on tullut HSL selvityksissään siitä, miten vyöhykemallia pitäisi kehittää.

HSL on tutkinut asiaa sekä mallintamalla vaikutuksia liikenne-ennustemalli HELMETillä että kysymällä asiakkailta ja sidosryhmiltä.

Tasahinnoittelu sai parhaat arvosanat asiakaskyselyssä ja lisäksi se laskelmien mukaan lisää malleista eniten joukkoliikenteen käyttöä ja vähentää eniten autoilukilometrejä.

Selvityksen mukaan HSL:n asiakkaat tekisivät tasahinnoittelulla 829 000 matkaa nykyistä enemmän ja autoilisivat 27 miljoonaa kilometriä vähemmän. Tämä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä 4 090 tonnia eli 0,21 prosenttia.

Suurin osa HSL-alueella asuvista pitää tasahinnoittelua selvästi nykyistä vyöhykemallia parempana, selviää HSL:n aineistosta.

Tasahinnoittelua piti nykymallia parempana 62 prosenttia vastaajista, kun seuraavaksi suosituimman mallin – jossa D-vyöhyke poistuisi – luku oli 45 prosenttia.

Vain Helsingin kantakaupungissa asuvat pitävät tasahinnoittelua nykymallia huonompana.

Asiakkaat suosivat tasahintaa, koska se on helpoin hahmottaa ja muistaa.

Lisäksi asiakkaat pitävät mallia HSL:n mukaan tasa-arvoisena, reiluna ja saavutettavana, koska se mahdollistaisi joustavan ja vapaan liikkumisen.

Haastatteluissa monet kertoivat spontaanisti harkitsevansa kausilippuun siirtymistä, jos tasahinnoittelu tulisi käyttöön. Tämä lisäisi joukkoliikenteen suosiota vapaa-ajan matkoilla.

Tasahinnoittelu halventaisi matkoja pääkaupunkiseudulle merkittävästi. D- ja CD-lippujen hinta kuitenkin nousisi.

Tasahinnoittelulla HSL-kertalipun hinta olisi ensi vuonna arviolta 3,50 euroa ja 30 vuorokauden kausilippu 74,90 euroa.

HSL:n mukaan lippujen hinnat nousevat ensi vuonna joka tapauksessa. Jos hintojen korotusta ei tulisi, tasahintainen kertalippu maksaisi ensi vuonna arviolta 3,40 euroa ja kuukauden kausilippu 72,10 euroa.

Lopulliset hinnat ensi vuodelle selviävät vasta lokakuussa osana talousarviota.

Tällä hetkellä ABCD-kertalippu maksaa 4,50 euroa ja toistaiseksi voimassa oleva 30 vuorokauden lippu 109,70 euroa.

CD-kertalippu maksaa 3,10 euroa, toistaiseksi voimassa oleva 30 vuorokauden lippu 70,60 euroa.

C-vyöhykkeen lippujen hinnat ovat tällä hetkellä vastaavasti 2,90 euroa ja 67,10 euroa.

HSL on selvityksillä pyrkinyt löytämään mallin, joka tuottaa vuonna 2025 ennätysmäärän eli 400 miljoonaa joukkoliikennematkaa ja 400 miljoonan euron lipputulot sekä edistää parhaiten seudun päästötavoitteita siirtämällä automatkoja joukkoliikenteellä tehtäviksi.

Vuosina 2021–2023 tehdyissä kaavailuissa on ollut mukana kaikkiaan seitsemän erilaista vyöhykemallia.

Selvitysten eri vaiheissa HSL on saanut mielipiteitä kaikkiaan kymmeniltä tuhansilta asiakkailtaan.

Sen, otetaanko tasahinnoittelu ensi vuonna käyttöön, HSL:n hallitus päättää 28. maaliskuuta.