Taidenäyttely liittyy vahvasti Anne Sunolan vuonna 2019 tekemäänsä väitöskirjaan.
Promenadigallerian ala- ja yläkerrassa on maaliskuun ajan esillä kuvataiteilija ja taiteiden tohtori Anne Sunilan suurikokoisia temperamaalauksia. Taiteilijan mukaan temperaväreissä kiehtoo niiden läpikuultavuus.
– Temperaväreillä maalatessa maalataan kerros kerrokselta, jolloin jokainen värikerros vaikuttaa maalauksen lopulliseen väriin. Samalla maalaukseen tulee luonnostaan syvyyden ja valoisuuden vaikutelma.
Etenkin renessanssin aikana temperavärejä arvostettiin suuresti. Sunilan mukaan tämä ei ole ihme, sillä temperavärit tarjoavat kauniin kirkkaan ja raikkaan värin ja luovat hienon omanlaisensa tunnelman maalaukseen.
Sunilan Elementaarisuus-taidenäyttely liittyy vahvasti hänen vuonna 2019 tekemäänsä Ulotteisuus - eletty tilallisuus -väitöskirjaan, jossa Sunila tutki miljöön vaikutusta taiteen tekemiseen. Näyttely muodostuu pariisilaisrakennusta ympäristöineen kuvaavista suurikokoisista maalauksista. Sunila maalasi samaa rakennusnäkymää sekä Pariisissa että Suomessa maaseudulla Halikossa.
– Tavoitteenani oli tuoda eri paikkoihin liittyviä kokemuksia samaan teokseen, ja kartoittaa näin erilaisten miljöiden vaikutusta taiteen tekemiseen.
Sunila kertoo huomanneensa, että sinänsä on sama, onko maalausta tehdessä kaupungin ihmisvilinän vai luonnon keskellä, onko Pariisissa vai Halikossa. Teos pysyi suunnilleen samankaltaisena. Tästä huolimatta miljööllä on maalausprosessiin suuri vaikutus.
– Halikossa luonto puskee väkisin esiin samalla tavalla kuin Pariisissa kaupungin eloisuus. Maaluksien pienissä nyansseissa näkyvät myös miljöiden valon ja värin vaihtelut.
Sunila kokee, että ympäristö tuo teoksiin mukaan liikettä ja elämää. Paikan päällä ei vain näe enemmän, vaan myös haistaa, tuntee ja kuulee.
Havainnoitava maailma laajenee yllättävän paljon. Olemisen ja elämisen myötä arkipäivä avautuu taiteilijalle ihan uudella tavalla. Se virittää ja johdattaa katsomaan paikkaa tarkemmin.
Maalaus ei ole näin ollen vain kuvaus näkymästä, vaan heijastaa myös taiteilijan paikan päällä saamia kokemuksia ja tuntemuksia. Aina samassa paikassa työhuoneella maalattaessa taiteen tekeminen muuttuu helposti subjektiiviseksi, enemmän taiteilijan omaksi sisäiseksi kokemukseksi.
– On eri asia kuunnella sisällä ukkosen jymyä kuin olla myrskyn keskellä.
Sunilan mukaan hän on aina maalannut mielellään paikan päällä. Jopa suurikokoisia teoksia hän on kuljettanut ulos työstettäväksi.
– Ihan kaikkea ei voi tietenkään ulkona maalata.
Anne Sunilan taidenäyttely Elementaarisuus Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) 10.3.–29.3.