Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö omat oikeutesi? Näillä perusteilla vartija voi poistaa sinut kauppakeskuksesta – Pelkkä höpöttäminen ei riitä

Ihmistä ei voi poistaa kauppakeskuksesta täysin mielivaltaisesti. Jos henkilö poistetaan kauppakeskuksesta, peruste on aina annettava. Poistaminen tulee tehdä myös lievintä mahdollisinta voimakeinoa käyttäen, ensisijaisesti puhumalla.

– Järjestyksenvalvojan ja vartijan oikeudet puuttua lieveilmiöihin ovat erittäin tarkkaan säädeltyjä, ja niissä pitää aina tukeutua lievimpään mahdolliseen keinoon, tiivistää Poliisiammattikorkeakoulussa voimankäyttöä opettava Jani Niemi.

Niemi on huomioinut, että harvempi tavallinen kansalainen on oikeuksistaan tietoinen.

– Kaiken pohjalla ovat jokaisen perusoikeudet, jotka tulee huomioida. Aina kun henkilöä pyydetään poistumaan, se pitää pystyä perustelemaan. Se ei ole esimerkiksi mikään perustelu, että vaikka jonkun läsnäolo muuten vaan harmittaa, hän sanoo.

Kaikille ratkaisuille pitää olla selitys. Kohteena olevalle henkilölle pitää kertoa, miksi tietty toimenpide tehdään.

– Tehdyt turvallisuusratkaisut pitää pystyä perustelemaan aina. Esimerkiksi pelkkä äänekkyys, päihtyneenä oleminen tai edes lievä häiritseminen eivät ole riittäviä syitä kenenkään poistamiselle. Häiriön arvioiminen pitää tehdä tarkasti ja iso kokonaisuus huomioiden. Jos aiheuttaa vaan jonkun mielestä pahennusta, se ei ole vielä mikään poistamisperuste, Niemi huomauttaa.

Entäpä jos henkilö juttelee itsekseen penkillä, vaikkapa sitten kovaäänisemmin?

– Jos höpöttää itsekseen penkillä, se ei ole mikään poistamisperuste. Toimenpiteiden pitää aina lähteä lievimmästä keinosta, Niemi korostaa.

Voimankäyttö terminä on samaten erittäin tarkka käsite.

– Esimerkiksi itämaiset kamppailulajit ovat ihan eri asia kuin tässä yhteydessä määritelty voimankäyttö. Koulutuksessa käytettävät voimankäyttötekniikat ovat Poliisihallituksen hyväksymiä, ja niitä on yhteensä jotain kymmeniä. Voimankäyttö on säädeltyä, ja laissa on mainittu ne tilanteet, jolloin voimakeinoja voidaan käyttää, mikäli kohdehenkilö tekee vastarintaa, Niemi korostaa.

Voimakeinot jaotellaan myös useampaan osa-alueeseen.

– Ne jaetaan yleisesti fyysisiin voimakeinoihin ja voimankäyttövälineiden käyttämiseen. Perusteet fyysiseen voimakeinoihin saa järjestyksenvalvoja ja vartija omissa koulutuksissaan. Näihin sisältyy myös käsirautojen käyttö ja vinyylipatukka. Kaikki muut koulutukset ovat sitten lisäkoulutuksia, muun muassa kaasusumuttimen ja teleskooppipatukan käyttö vaatii oman koulutuksensa, Niemi kuvailee.

Vartijoiden voimankäytöstä uutisoi aiemmin Iltalehti.