Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aimo Alho ehti olla 64-vuotiaaksi monessa mukana – näin lapset ja tuttavat kuvailevat edesmennyttä loppilaista vaikuttajaa

"Kun suuri puu kaatuu, metsässä on pitkään aution näköistä.”

Tämä lause oli ilmeisesti tullut monen mieleen, kun jouluna pois nukkuneen Aimo Alhon muistotilaisuudessa luettiin valtava määrä adresseja.

Aimo Alho oli niin olemukseltaan kuin vaikutukseltaan mittava hahmo Lopella sekä laajemminkin. Hän oli 64 vuottaan asunut Lopella viljellen kotitilaansa vuoteen 2014 saakka. Alho oli todella monessa mukana, niinpä pyysimme yhteistyökumppaneita kertomaan muistojaan.

Mutta ennen heitä kertovat isästään Aimon poika Eero Alho ja tytär Emmi Alho. Molemmat tähdentävät isältä opittua työnteon moraalia.

– Hän oli myös todella oikeudenmukainen.

– Kyllä hän oli rakastava isä. Toki meillä oli välillä sellaista keskinäistä jähnäämistä, mutta hyvässä hengessä. Kun jatkoin tilan isäntänä, oli hän tukena. Hän jopa varoitteli itse tekemistään virheistä ja neuvoi olemaan tekemättä niitä. Hän oli pääosin tukena ja tarjosi tarpeellista elämän oppia, toteaa Eero Alho.

Tytär Emmi toteaa, että hänellä oli isän kanssa paljon yhdistäviä asioita.

– Uskon, että olen saanut isältäni kiinnostuksen yhteiskunnallista vaikuttamista ja järjestötoimintaa kohtaan. Kuuntelimme myös yhdessä paljon musiikkia, katsoimme elokuvia ja kävimme erilaisilla retkillä.

– Kolmekymppiseksi kaupunkilaiseksi tunnen yllättävän hyvin suomalaista iskelmämusiikkia, siitä on kiittäminen isää. Hänen kanssaan oli hauskaa, pystyi tekemään monenlaisia asioita. Isä arvosti myös sivistystä, hän puolusti kyläkouluja ja lasten harrastusmahdollisuuksia ja tuki myös minua erilaisissa harrastuksissa. Jaoimme ajatuksen siitä, että kaikilla tulee olla mahdollisuus hyvään ja turvalliseen elämään.

Aimon muistan erityisesti hyväntahtoisesta huumorista.

Tuomas Hynynen

Kunnallisista luottamustoimista kertoo nykyinen kunnanvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Suvi Louhelainen:

– Aimo valittiin ensimmäisen kerran valtuustoon vuoden 2000 kuntavaaleissa. Viimeiseksi jäänyt valtuustokausi oli hänelle viides. Hän toimi aikanaan mm. valtuuston varapuheenjohtajana, kunnanhallituksen jäsenenä ja teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Aimo oli kylien ja Sajaniemen ääni, vaikkakin ajoi rehellisesti koko kunnan asiaa. Suorasanaisella miehellä oli vahvat mielipiteet, mutta myös kyky muuttaa näkemystä uuden tiedon valossa.

– Oikeudenmukaisuus oli Aimolle tärkeä arvo politiikassakin. Hänellä oli suuri ja hyvä sydän sekä kuuntelun taito. Hän näytti esimerkkiä puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä ja oli pidetty kuntapoliitikko ja yhteishengen luoja.

– Aimo toimi vuodet 2006–2009 Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajana sekä useat vuodet aktiivisesti kunnallisjärjestön hallituksessa. Aimo oli Keskustan markkinoiden voimahahmo vastaten hyvistä suhteista torikauppiaisiin, muistuttaa Louhelainen.

Aimo Alho toimi pitkään myös Lopen seurakunnan luottamushenkilönä. Näistä kokemuksista kertoo kirkkoherra Tuomas Hynynen:

– Aimo Alho toimi Lopen seurakunnan kirkkovaltuutettuna 2011 alkaen ja kirkkoneuvoston jäsenenä 2013–2016. Kirkkoneuvoston varajäsenenä hän toimi 2011–2012 ja 2017–2022.

– Aimon muistan erityisesti hyväntahtoisesta huumorista. Aimo kevensi usein tunnelmaa jollain hauskalla repliikillä. Ja päätöksenteossa Aimo piti aina heikomman puolta. Se edusti hyviä, perinteisiä arvoja.

– Minä muistan ja koko seurakuntamme muistaa Aimoa kiitollisena, painottaa Hynynen.

Pois nukkunut oli aktiivinen Sajaniemen hyväksi toimiessaan. Tästä kertoo Sajaniemen Taidemäen vetäjä Anne Malin.

– Aimo toimi Sajaniemen Taidemäen puheenjohtajana koko yhdistyksen voimassaoloajan vuodesta 2011alkaen. Taidemäki toimii Sajaniemen vanhalla koululla, jota Aimo itse lapsuudessaan kävi. Puheenjohtajana hän oli rento ja hallituksen kokouksissa huumori oli aina mukana kokouksissa ja siellä naurettiin paljon.

– Aimo oli aina valmis auttamaan Taidemäen asioissa; oli kysymys pienestä tai isosta asiasta. Taidemäellä on Aimon puheenjohtajavuosien aikana pidetty monenmoista tapahtumaa. Viimeisenä ja erittäin tärkeänä asiana Aimo huolehti, että Taidemäen koulurakennus saa uuden maalipinnan ensi kesänä. Kiitos Aimo yhteistyöstä, jota teit Lopen kylien välillä.

Aimo Alho toimi aktiivisesti niin metsäasioihin kuin maatalouteen liittyvissä luottamustoimissa. Omat muistelonsa kertoo Mhy Kanta-Hämeen puheenjohtaja Juha Kartano.

– Metsätoiminnan areenoina olivat Metsäliiton hallinto ja siellä piiritoimikunta sekä Mhy Kanta-Hämeen valtuusto.

Metsänhoitoyhdistyksen hallinnossa Aimo toimi siinä vaiheessa kun Lopen Mhy fuusioitui Mhy Kanta-Hämeeseen 2005 alkaen. Sitä ennen hän oli Lopen Mhy:n hallinnossa.

– Aimo osasi luottamustehtäviä hoitaessaan yhdistää huumorin ja asian. Muistan hänen kertoneen kokemuksiaan politiikan puolelta, kuten esimerkiksi siitä kun Ylen vaalikone laajeni aikanaan kunnallisvaalien puolelle. Aimo antoi tunnollisesti omat vastauksensa vaalikoneeseen ehdokkaana. Sitten hän keksi kokeilla vaalikonetta toisinpäin elikkä valitseeko vaalikone hänet kun vastaa kysymyksiin äänestäjän ominaisuudessa. Lopputulos oli se että vaalikone suositteli tyystin eri henkilöä ja kokonaan toisesta puolueesta!

Aimo Alhon harrastuksiin kuuluivat valokuvaus, musiikki, vesijumppa ja uimahallireissut sekä autourheilun seuraaminen. Formula 1-puolella hän kannatti Ferraria, rallissa Toyotaa.

Aimo ajoi tilasta luopumisen jälkeen myös koulukyytejä pienillä linja-autoilla tuuraajana. Hänellä oli asioita seuranneiden mukaan hyvä ote välillä meluisiksi yltyneisiin koulukyytiläisiin

Koosteen kokosi pitkään Aimo Alhon tuntenut Kare Asp, jonka kanssa välillä Shellin baarissa väännettiin sanaa, joskus jopa oltiin samaa mieltä.

Aimo Alho on kuollut