Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kansallisteatterin näyttelijä hurahti Jacques Brelin tuotantoon – Riihimäellä luvassa tunteita laajalla skaalalla

Laulut ovat todella surullisia, todella iloisia ja kaikkea siltä väliltä.

Kansallisteatterin näyttelijä Timo Tuominen kiinnostui belgialaislähtöisen Jacques Brelin lauluista 1980–1990-lukujen taitteessa.

– Olin Varkauden teatterissa mukana eräässä teatteriproduktiossa. Lauloin siellä muutamia Brelin lauluja, ja ne tekivät vaikutuksen.

Haave kokonaisesta Brel-konsertista jäi näyttelijän mieleen itämään, kunnes se konkretisoitui Kansallisteatterin Klubilla vuonna 2011.

– Ajattelin, että jos en sitä nyt tee, voin lopettaa itselleni valehtelun. En tule sitä koskaan tekemään.

Ennen ensimmäistä Brel-konserttiaan Tuominen ei ollut laulanut kokonaista konserttia yksinään. Muutoin laulaminen oli tuttua. Hän on ollut mukana useissa suurissa musikaaleissa ja musiikkinäytelmissä.

– Minulla on näyttelijänä pitkä ura tekstin kanssa työskentelystä, tarinankerronnasta. Sieltä ne valmiudet tulevat.

Sittemmin Brel-konsertteja on ollut paljon. Riihimäen Teatterissa lauantaina 4.2. klo 15 kuultava Timo Tuominen avec Jacques Brel sisältää Brelin rakastetuimpia ja tunnetuimpia kappaleita. Joukossa on myös purevia ja hauskoja lauluja. Kaikki laulujen käännökset ovat Tuomisen itsensä tekemiä.

Tuominen on kääntänyt vuosien saatossa noin 80 Brelin laulua ranskasta suomeksi.

– Kun tykästyin Brelin tuotantoon, huomasin, että oli paljon hienoja lauluja, joita ei ollut suomennettu. En voinut kuin ruveta kääntämään. Yritän olla käännöksessä mahdollisimman uskollinen alkuperäiselle versiolle.

Brellin tuotannossa Tuomista kiehtoo teksti ja sanoma.

– Brel puhuu isoista, tärkeistä asioista suorasukaisesti, hienosti ja runollisesti. Hän laulaa todella surullisista ja vakavista asioista. Hänellä on myös todella hauskoja lauluja – ja kaikkea siltä väliltä. Hänen tuotantonsa on pohjaton kaivo.

Breliä on kutsuttu runoilijaksi eikä syyttä. Mestarillisten sanoitusten lisäksi hänen sävellyksensä ovat rytmikkäitä, eloisia ja vangitsevia.

– Hänen musiikkinsa on todella rikasta. Joukossa on rauhallisia ja kauniita ja koskettavia balladeja mutta toisaalta myös melkein punkia.

Tuominen on levyttänyt yli 60 Brelin laulua. Viime perjantaina hän julkaisi kuudennen albuminsa. Seitsemäs albumi on tulossa helmikuussa. Omia suosikkilauluja on lukuisa määrä. Yksi merkittävimmistä on Kun ei ole muuta kuin rakkaus. Se on myös kappale, johon hän konserttinsa päättää.

– Brel laajentaa siinä rakkauden käsitystä. Hänellä on paljon sodanvastaisia lauluja, mihin alun perin hänen tuotannossaan viehätyin. Rakkaus saa ihmiset laskemaan aseensa ja tykit vaikenemaan. Se on ehkä kaikista tärkein laulu ja ravistava laulu etenkin tänä päivänä.

Timo Tuominen avec Jacques Brel Riihimäen Teatterissa (Hämeenaukio 1) la 4.2. klo 15. Lisää tietoa konsertista löytyy www.riihimaenteatteri.fi.

Vesku Loiri, Antti Litja, Ilkka Kanerva... – Nämä 15 kaikkien tuntemaa suomalaista poistui joukostamme vuonna 2022

Riihimäen musiikkiopistolle perustettiin uusi puhallinorkesteri – toinen tänä vuonna perustettu