Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijonaemot kutsuu hyvinkääläisten erityislasten vanhempia mukaan toimintaan – "Parasta on toisilta saatu tuki"

Vertaisryhmä erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille kokoontuu Hyvinkäällä OmaisOivan toimistolla.

Hyvinkäällä haetaan erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempia mukaan vertaisryhmään. Hyvinkään Leijonaemot järjestää joka kuun ensimmäinen keskiviikko tapaamisia OmaisOivan tiloissa Kansankadulla.

– Tekee todella hyvää tavata muita vanhempia. Täällä ei vaadita mitään, vaan saa olla sellainen kuin on. Saa itkeä ja nauraa, puhua tai kuunnella, ryhmää vetävät vertaisohjaajat Terhi Mannila ja Susanna Pirttilahti kertovat.

Erityistä tukea tarvitsevia lapsia on paljon. Joukossa on monenlaisia lapsia, jotka tarvitsevat tukea sairauden tai vamman vuoksi. Lapsella voi olla esimerkiksi ADHD tai liikunta- ja kehitysvamma.

– Vertaisryhmään voi tulla mukaan matalalla kynnyksellä. Ei tarvitse olla lapsen omaishoitaja tai kuulua erityisen tuen piiriin. Kaikki ovat tervetulleita, omaistoiminnanohjaaja Päivi Koppelmäki Hyvinkään Omaishoitajista kannustaa.

Koppelmäki toivoo, että tieto vertaisryhmästä leviäisi.

Arki on samankaltaista kaikilla.

Terhi Mannila

– Erityistä tukea tarvitsevien lasten perheet eivät välttämättä tiedä toisistaan tai että apua ja tukea on saatavilla.

Mannila kertoo tulleensa mukaan toimintaan, kun hänen tyttärensä meni kouluun.

– Tyttärelläni on Noonanin oireyhtymä. Osallistuin ensin tapaamisiin ja sitten kun koin, etten enää tarvinnut itse niin paljon tukea, siirryin vertaisohjaajaksi. Koen tämän todella antoisana.

Parasta vertaisryhmässä on tuki. Vain toinen erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhempi ymmärtää, mistä puhutaan. Sillä mikä diagnoosi lapsella on, ei ole Mannilan mukaan merkitystä.

– Jaat erityisvanhemmuuden ja sen maailman. Arki on samankaltaista kaikilla.

Pirttilahden mukaan kaikki eivät tietenkään koe tarvitsevansa tukea. Tuen tarve voi olla myös erilainen eri elämänvaiheessa. Välillä saattaa olla hetkiä, jolloin kokee tarvitsevansa tukea enemmän.

Pirttilahden tyttärellä on kaksi harvinaista sairautta sekä geenivirhe.

– Terhin ja minun tyttäreni tapasivat toisensa jo ennen meitä koulussa. Heidän ystävyytensä myötä myös meistä tuli ystäviä. Kun vertaisohjaajakollegani lopetti, pyysin Terhiä mukaan vetämään tätä ryhmää, Pirttilahti kertoo.

Erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempien vertaisryhmä kokoontuu 1.2., 1.3., 5.4. ja 3.5. klo 17–19 OmaisOivan toimistolla osoitteessa Kansankatu 10 B 28 (käynti sisäpihalta). Lisätietoa hyvinkaa@leijonaemot.fi tai Facebookissa Hyvinkään Seudun Emot ja Instagramissa hyvinkaan_erityisemot.