Lääkkeettömästi voidaan auttaa noin 70 prosenttia huonosti nukkuvista, Susan Pihl kertoo.
Uniongelmat ovat yleisiä. Akuuttia unettomuutta kokee joka kolmas silloin tällöin. Kroonisesta unettomuudesta kärsii noin 10–12 prosenttia väestöstä.
– Jos unettomuuden taustalla on fyysinen tai psyykkinen sairaus, kipu, stressi tai joku elimistön tai nukkumisympäristön häiriö, unta häiritsevät tekijät pitää ensin hoitaa. Jos unettomuus jatkuu yli 3–4 viikon ajan, kannattaa kokeilla lääkkeetöntä uniterapiaa, unettomuusterapeutti Susan Pihl kertoo.
Unettomuutta aiheuttavat monet tekijät, kuten elintavat, mieliala ja vuorokausirytmi, meneekö oikeaan aikaan nukkumaan ja herääkö oikeaan aikaan.
– Vuorokausirytmiin saattaa tulla iän myötä muutoksia. Myös vuorotyö tai epäsäännölliset elintavat ja päihteet aiheuttavat nukkumisongelmia.
Pihl suosittelee pitämään unipäiväkirjaa, johon kirjoitetaan, mihin aikaan on mennyt nukkumaan, milloin arvioi nukahtaneensa, onko ollut heräämisiä, millaista on ollut unen laatu ja mihin aikaan aamulla on herännyt.
– Jos ei saa iltaisin unta tai heräilee öisin, voi kokeilla unen ”tiivistämistä”. Menee myöhemmin nukkumaan ja nukkuu lyhyemmän aikaa. Tämä vahvistaa niin sanottua unipainetta.
Fysiologinen tosiasia on, että kun ihminen valvoo riittävästi, on pakko nukkua. Tällöin puhutaan unipaineen lisääntymisestä. Jos torkuttaa päivällä, on yöunikin katkonaista. Unipaine huononee.
– Jos nukkuu päivällä kolmen tunnin päiväunet, eikä saa yöllä nukuttua kuin viisi tuntia, ei se ole unettomuutta, Pihl kertoo.

Yleensä unettomuudesta kärsivä pyrkii aikaistamaan sänkyyn menoa, mutta se vain pahentaa ongelmaa.
– Aina tulisi herätä samaan aikaan, vaikka olisi kuinka väsynyt. Pikkuhiljaa oma uni alkaa tahdistua omaan vuorokausirytmiin.
Jos unettomuuden taustalla on huolia ja murheita, suosittelee Pihl pitämään hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa huolihetken, jossa kirjataan ylös kaikki mahdollinen, mikä mieltä painaa. Sen jälkeen pohditaan, voiko itse tehdä asialle jotain vai jättääkö sen muiden, ajan tai vaikkapa korkeamman voiman haltuun.
– Jos yöllä asiat sitten tulevat mieleen, voi muistuttaa itseään siitä, että tämä ei ole oikea aika ja hetki murheiden käsittelyyn.
Pihlin mukaan jopa 70 prosenttia unettomuudesta kärsiviä voidaan auttaa uniterapialla.
– Voimme vaikuttaa elintapoihimme ja ajatuksiimme. Nukahtamislääkkeitä ei saisi syödä yli kolmea viikkoa. Tällöin suosittelen aina kokeilemaan lääkkeettömiä hoitoja.
Unettomuusterapeutti Susan Pihl kertoo unen merkityksestä ja huonon unen vaikutuksista sekä antaa vinkkejä itsehoitoon Onnensillassa tiistaina 31.1. klo 17–19. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja sen järjestää Hyvinkään Invalidit ry.