Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kaupunkipuita kaadetaan syystä, koska niiden elämä on rankkaa, muistuttaa Riihimäen kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman

Puut eivät elä ikuisesti, mutta kuolleilla puillakin on tärkeä tehtävänsä, Päivi Sundaman sanoo.

Milloin on aika kaataa pihapuu? Vai tarvitseeko niitä kaataa lainkaan? Riihimäen kaupunginpuutarhurin Päivi Sundmanin mukaan puun ikä vaihtelee lajikohtaisesti. Myös olosuhteet vaikuttavat.

– Kaupunkiympäristö voi olla puulle rankka. Vaikka hyvissä olosuhteissa elävä jalopuu elää satoja vuosia, on tutkimusten mukaan katupuun keskimääräinen elinkaari vain 30 vuotta, Sundman sanoo.

Puun kuntoon vaikuttavat kasvualusta, vesi, ravinto sekä kasvurauha. Tienvarsipuiden oksia saatetaan joutua koko ajan leikkaamaan, jotta niiden oksakorkeus on riittävän korkealla. Myös ruohon leikkuun ja auraamisen aiheuttamat runkovauriot altistavat puita kasvitaudeille.

Temppelikadun lehmukset pitää säilyttää – katupuiden kaataminen koko katuosuudelta on silkkaa tärvelemistä eikä edistä mitään strategiaa

Mutta vaikka puu olisi osittain laho, ei se tarkoita sitä, että puu pitäisi heti kaataa.

– Arboristit voivat tehdä hoitoleikkauksia, kuten keventää puun latvusta tai leikata oksan, joka uhkaa katketa. Hoitoleikkaus voi tuoda puulle lisäaikaa, Sundman sanoo.

Tilanne on kaksijakoinen ja vaatii jatkuvaa pohdintaa.

Oksat tulisi katkaista ennen kuin ne ovat yli ranteen paksuisia. Pienet haavat puu pystyy helpommin parantamaan. Jokainen leikkaus lisää kuitenkin aina lahon riskiä.

Puun kunnon voi arvioida puuta tarkastelemalla, onko siinä kääpiä, onko rungossa repeytymiä, haavaumia tai ruhjeita, onko latvus lehdistä harva.

– Pelkkä ulkoinen tarkastelu ei välttämättä kerro totuutta. Meillä oli eräässä puistossa pihta, joka näytti ulospäin todella hyvältä, mutta tarkempi tutkimus osoitti, että se oli sisältä täysin laho. Se käytiin jopa tarkistusmittaamassa, koska en meinannut uskoa tulosta. Toisaalta puussa voi olla kuivia oksia, mutta se on edelleen elinkelpoinen.

Jos oman pihapuun ikä ja kunto huolestuttavat, paras keino on pyytää paikalle arboristi arvioimaan puun kunnon. He voivat lahon tutkimuslaitteilla tutkia, onko puussa lahoa.

Jos puu on tulossa tiensä päähän ja on mahdollista, että se voi kaatua, on se syytä kaataa.

– Eivät puut ikuisesti elä.

Riihimäen Temppelikadun puut kaadetaan katu-uudistuksessa – myös pysäköintipaikkojen määrä vähenee

Toisaalta kaatumisriskiä saattaa olla hankala arvioida. Sisältä ontto puu voi pysyä tukevasti pystyssä ja terve puu kaatua kovassa tuulessa.

Ja kuolleella puullakin on arvonsa. Lahopuilla on tärkeä tehtävä ötököiden ja eliöiden kotina.

– Tilanne on kaksijakoinen ja vaatii jatkuvaa pohdintaa. Vanhat puut ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden takia, mutta kaupunkiympäristössä pitää miettiä myös turvallisuutta ja rakentamista, Sundman sanoo.

Turhaan puita ei kannata kaataa. Kun rakennuttaa taloa, suunnittelussa tulee huomioida, mitkä puut tontilla olisi säästettäviä. Tontin koko on kuitenkin ratkaiseva. Nykyään tontit ovat pienempiä kuin ennen, joten kuuset ja koivut eivät välttämättä enää mahdu pihalle. Myös terijoensalava vaatii suuren tontin. Ennen puun istuttamista on aina pohdittava, mahtuuko puu täysikokoisena paikalleen.

Jos päädytään puun kaatamiseen, kannattaa tutustua rakennusvalvonnan ohjeisiin. Jos kyseessä on tontin reunalla oleva puu, jalopuu, maisemallisesti merkittävä puu tai vaikka puukujanne, vaatii puiden kaataminen yleensä maisematyöluvan.

Katupuuksi on vain vähän vaihtoehtoja, ja lehmus on niistä paras juuri tähän tarkoitukseen

Voisiko haisevat ja roskaavat lehmukset vaihtaa toiseen puulajiin Riihimäen Temppelikadulla?