Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheensorina täyttää Hyvinkään vanhan kirkon perjantaisin – Kaiken kansan kahvilassa voi höpötellä tai vaan kuunnella muiden juttelua

Kaiken kansan kahvilaan voi tulla tapaamaan muita ihmisiä.

Juttuseuraa ei tarvitse kauaa etsiä Hyvinkään vanhassa kirkossa perjantaisin järjestettävästä Kaiken kansan kahvilasta. Väkeä on saapunut paikalle useita kymmeniä, ja puheensorina on sen mukainen.

– Kävijöiden määrä on vaihdellut 30–50 välillä, kertovat diakoniatyöntekijät Kaisa Laakso ja Päivi Lievonen Hyvinkään seurakunnasta.

Syyskuussa käynnistetty, kaikille avoin Kaiken kansan kahvila sai alkunsa seurakunnan erilaisista kerhoista ja tapaamisista, joita on vanhassa kirkossakin useita.

– Otimme puheeksi, että tapaamiset olisi kiva yhdistää niin, että eri-ikäiset tapaisivat toisiaan. Syntyisi sukupolvien välisiä kohtaamisia, Laakso sanoo.

Kaiken kansan kahvilassa on tarjolla puuroa, kahvia ja juttuseuraa joka perjantai klo 9–12. Kello kymmeneltä on pieni hartaushetki. Hartaushetkien teemat vaihtelevat.

Kerran kuukaudessa järjestetään muskarikirkko.

– Muskarikirkossa kaikki tapahtuu laulaen ja lorutellen. Kirkonpenkitkin vedetään sivuun ja istutaan peittojen päällä lattialla, seurakunnan lastenohjaaja Laura Kuiri kertoo.

Mitä tässä tapahtuu, on jotain merkillistä.

Päivi Lievonen

Hartaushetken jälkeen voi jatkaa jutustelua kahvilassa. Paikalle on esteetön pääsy, ja kun tiekin menee ihan vieressä, on kahvilaan helppo tulla. Jotkut saattavat piipahtaa hetkeksi, osa viihtyy pidempään.

Diakoniatyöntekijöiden mukaan yhteiset tapaamiset ovat tärkeitä, sillä kukaan ei pärjää elämässä yksinään. Jos ei halua jutella, voi tulla istumaan ja kuuntelemaan, kun muut juttelevat.

Laakson ja Lievosen mukaan yhdessäolon tuottaman hyvän olon aistii.

– Mitä tässä tapahtuu, on jotain merkillistä, Lievonen kuvailee.

Myös paikalle saapuneiden Arjan, Hanna-Leenan ja Irjan mukaan Kaiken kansan kahvilassa on hyvä tunnelma.

– Yksin kun asuu, on kiva nähdä välillä muita. Täällä on oikein mukavaa, voin suositella, Irja sanoo.

Arja kertoo käyvänsä paikalla aina kun on mahdollista.

– Pääsee pois neljän seinän sisältä juttelemaan.

Hanna-Leenan mukaan paikalla jutellaan kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä.

– Kävin jo aikoinaan, kun perjantaisin järjestettiin kirkkokahvilaa. Käytin siellä vanhempaa siskoani.

Kaiken kansan kahvila on Hyvinkään vanhassa kirkossa (Uudenmaankatu 13) perjantaisin klo 9–12.

Kaiken kansan kammari kokoontuu Vehkojan seurakuntakeskuksen piharakennuksessa (Yli-Anttilantie 3) maanantaisin klo 10–16.

Kaiken kansan ruokailu on Vehkojan seurakuntakeskuksessa tiistaisin klo 12.30–14.

Seuraava muskarikirkko on Hyvinkään vanhassa kirkossa 17.2.

Aikuisista tehtyjen huoli-ilmoitusten määrä on kasvanut – ei koronan vuoksi vaan siksi, että ilmoitus tunnetaan entistä paremmin

Yksinäisyys lisääntyi ja osallisuus heikkeni – THL:n laaja tutkimusaineisto kertoo, kuinka korona-aika on kurittanut nuoria