Moni seuraa nyt sähkön kulutusta tarkasti esimerkiksi sähköverkkoyhtiön tai sähköyhtiön sovelluksessa. Aina tiedot eivät kuitenkaan tunnu pitävän paikkansa.
Yrittäjä Katariina Cozmei, 45, ällistyi saadessaan tiedot talven toistaiseksi kalleimman sähköpäivän kulutuslukemat: joulukuun 13. päivänä sähkönkulutus oli sähköyhtiön mukaan tuplat verrattuna keskimääräiseen joulukuun päivään.
– Silloin sähkö maksoi pahimmillaan 82 senttiä kilowattitunnilta. Sinä päivänä olemme istuneet kynttilänvalossa kaikki patterit pois päältä ja ottaneet kaiken kuuman veden kotapadasta. Tein jopa ruokaa Porin Matilla (tulisijalla) ja leivinuunissa. Silti olemme muka käyttäneet 20 kilowattituntia.
190
euroa oli Katariina Cozmein sähkölasku joulukuulta.
Välillä sähkönkäytössä on myös ollut 10 kilowattitunnin piikkejä aikoina, jolloin Cozmeit eivät ole käyttäneet sähköä – esimerkiksi neljältä aamulla. Katariina Cozmei pohtii, että ainoa laite, joka öisen piikin voisi aiheuttaa, on lämminvesivaraaja. Hänestä lämminvesivaraaja ei kuitenkaan selitä piikkejä, sillä se on päällä joka päivä. Sähkönkulutuslukemat ovat kuitenkin olleet suurimmat juuri niinä päivinä, kun lämmintä vettä ei ole käytetty.
Samat piikit näkyvät hänen mukaansa sekä sähköverkkoyhtiö Carunan että sähköyhtiö Fortumin sivustoilla, mutta eri kellonaikoihin. Carunan asiakaskokemuspäällikkö Marika Tuominen kertoo, että kulutustiedot kerää sähköverkkoyhtiö ja toimittaa ne myyjille.
– Tietojen päivittymisessä eri järjestelmien välillä saattaa olla viivettä. Mikäli tiedot eivät korjaannu, asiakkaan kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluumme.
Tuominen ei osaa arvioida, miksi Cozmein kulutus oli joulukuun kalleimpana päivänä keskimääräistä korkeampi. Öiset kulutuspiikit johtuvat hänen mukaansa yleisesti ottaen usein juuri lämminvesivaraajasta, joka käynnistyy automaattisesti eri aikoihin.
– itsekään en saa ohjattua kotini lämminvesivaraajaa vaan se hoituu automaattisesti.
Jos sovelluksen tiedot eivät tunnu vastaavan omaa kulutusta, Tuominen kehottaa ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun. Näin voidaan haarukoida, mistä voisi olla kyse.
Lämminvesivaraajan lisäksi tavanomaisia kulutuspiikkien aiheuttajia ovat Tuomisen mukaan lattialämmitys, vialliset sähkölaitteet ja automaattisesti päälle kytkeytyvä vesiputkien saattolämmitys.
Cozmein sähkösopimus on hänen yrityksensä nimissä, sillä hevosalan yrittäjälle ja verkkokaupan pyörittäjälle koti on myös työpaikka.
Asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiahon tiedossa ei ole, että kuluttajille tarkoitettu sovellus olisi näyttänyt virheellistä tietoa.
Meistä on tullut sähköpihistelyn mestareita.
– Lähinnä ongelmat ovat liittyneet siihen, että emme ole pystyneet näyttämään tietoja riittävän nopeasti tai on ollut ongelmia sisäänkirjautumisessa.
Suurimmat ongelmat osuivat joulukuun alkuun, jolloin sovelluksen taustajärjestelmään päivitettiin väliaikainen arvonlisäveron muutos eivätkä kulutustiedot siksi päivittyneet. Nyt ongelmat on Yrttiahon mukaan selätetty ja sovelluksen pitäisi toimia.
Reaaliaikaista tietoa sovelluksesta ei kuitenkaan saa, vaan siinä on parin kolmen päivän viive.
– On erikseen ratkaisuja, joilla asiakas saa tiedon kulutuksestaan reaaliaikaisesti suoraan mittarin kulutusindikaattorista. Ne ovat kuitenkin erillisiä laitteita, jotka asiakkaan pitää itse hankkia.
Carunankin sähkönkäytön seurantasovellus on kasvattanut suosiotaan viime aikoina huimasti, mutta yhteydenottoja sen toiminnasta Marika Tuomisen mukaan ole tullut tavallista enempää.
Cozmein taloutta oudot piikit sähkömittarissa eivät kaada, mutta mysteeri vaivaa häntä.
– Kun tulee seuraava tosi kalliin sähkön päivä, vedän kylmästi muutamaksi tunniksi sähköt pääkatkaisijasta poikki. Jos silti olemme muka käyttäneet sähköä, joko sähkömittarissa tai systeemissä muuten on vika.
Kulutustietojen erikoisuuksista huolimatta Cozmein sähkölasku on vähintäänkin kohtuullinen.
– Meistä on tullut sähköpihistelyn mestareita. Sähkölaskumme oli joulukuulta jotain 190 euroa, siinä on siis talo ja talli ja kaikki.
Cozmei asuu puolisonsa kanssa lähes 200-neliöisessä talossa ja tallissa on muutama hevonen. 190 eurolla Cozmei sai 570 kilowattituntia sähköä, kun mittari edellisen vuoden joulukuussa pysähtyi 1 600 kilowattituntiin.
– OIlisimme pystyneet vielä tikistämään johonkin 300 kilowattituntiin, mutta se olisi vaatinut sellaisia ponnisteluita, että en olisi ehtinyt enää tehdä töitä.
Tilanne harmittaa Katariina Cozmeita "yllättävän vähän". Hän nimittää pihistelyään empiiriseksi ihmiskokeeksi.
– Tämä on ollut osoitus siitä, että hyvin pienelläkin sähkönkulutuksella pärjää, jos asumismuoto sen mahdollistaa. Toki se vaatii asumismukavuudesta tinkimistä ja jos meillä olisi pieniä lapsia, näin matalaa sisälämpötilaa ei voisi pitää.
Cozmein talossa on tilasta riippuen 15–20 astetta, mikä on hänestä normaalia vanhan talon talvessa. Tämä lämpötila ei vahingoita hyvin tuulettuvan vanhan talon rakenteita tai lämpimästi pukeutuneiden asukkaiden terveyttä.
Ällistyttävään sähkönsäätöön on Cozmein mukaan päästy pitkälti lämmittämällä sekä taloa että käyttövettä puulla.
Talon energiahukkaa pariskunta on vähentänyt lisäeristämällä kellaritiloja.
– Olemme ottaneet vanhoja hyviä keinoja käyttöön, kuten että talon ulko-oven yhteydessä on paksu villaviltti, joten kun ovea avaa, kaikki lämpö ei heti hulahda jonnekin.
Cozmei on myös ottanut selvää eri kodinkoneiden kulutuksesta ja ajoittanut eniten kuluttavien käytön halvan sähkön tunneille.
– Kun sähkö viime viikolla oli lähes ilmaista, pesin kaikki pyykit, imuroin, latasin kaikki laitteet ja tein sämpylöitä. Sanoinkin, että onneksi näin halvan sähkön aikoja ei ole paljon, koska olen ihan poikki!
Energiakriisissä on Katariina Cozmein mielestä hyvääkin, sillä siitä voi oppia.
– Ensinnäkin sen, miten pienellä vielä pärjää ilman, että se tuntuu epämiellyttävältä. Toinen oppi on se, miten hyvä olisi olla energian suhteen omavarainen, sanoo Cozmei, jolla on myös kestävän kehityksen ympäristönsuunnittelijan tutkinto (amk).
Hän kaipaisi sähkön säästöön kepin – energian kalleuden – lisäksi myös jonkinlaista porkkanaa. Se voisi olla vaikkapa tuki aurinkopaneeleiden tai tuulivoimalan hankintaan.
– Olen ihan varma, että seuraava talvi on samanlainen. Halvan tuontienergian ajat ovat ohi.