Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä kanna huonoa omatuntoa jouluähkystä – Asiantuntija: "Joustava syöminen on hyväksi"

Ruoka on iso osa joulua. Terveystalon johtavan ravitsemusterapeutin Mikko Rinnan mielestä jouluherkutteluja on turha surkutella, sillä kokonaisuuden kannalta muutaman päivän herkuttelulla ei ole merkitystä.

Rinta kertoo näkemyksistään Terveystalon tiedotteessa.

Moni kokee vuosittain jo etukäteen huonoa omatuntoa joulun notkuvista herkkupöydistä ja konvehtirasioista. Ja kun uusi vuosi koittaa, on aika ”korjata repsahdukset” tai ”palata ruotuun”.

T24: Virolaisessa joulupöydässä maistuvat perinteet

– Joulusyömingit nousevat esiin myös ravitsemusterapian vastaanotoilla. Moni pohtii, kuinka jouluherkutteluun tulisi oikein suhtautua. Jouluaikaan osuu usein muutaman viikon tauko tapaamisista, joten asia mietityttää siltäkin kantilta monia asiakkaita, kertoo Rinta.

Näin vegaanin joulupöydässä korvataan kinkku, mäti ja silli – "Mielellään tarjoaisi jotain, mutta vaikea tietää, mikä on hyvä"

Mikko Rinnan mukaan jouluna voi hyvin antaa itselleen luvan syödä hieman vapaammin.

– Vaihteleva ja joustava syöminen on hyväksi niin keholle kuin mielelle. Jos jouluruoka aiheuttaa jo etukäteen stressiä, on painonhallinnan kanssa työtä tekevien hyvä päättää etukäteen, että jouluviikko ollaan lomalla eikä suupaloja tarvitse laskea, Rinta sanoo.

T24: Laivayhtiöiden joulubuffetit tarjoavat herkkuja suomalaisesta, ruotsalaisesta ja virolaisesta joulupöydästä – tarjolla jopa 140 eri vaihtoehtoa!

Mitään ruokia ei tarvitse myöskään kieltää tai luokitella ei-sallituiksi. Sallivampi asenne ja rennompi suhtautuminen istuvat joulunviettoon paremmin.

Terveellisen syömisen perusasioista on hyvä kuitenkin pitää kiinni niin arkena kuin juhlapyhinä. Voi siis pyrkiä siihen, että joulunakin syö säännöllisesti noin 4–6 kertaa päivässä. Näin keho saa tarvitsemansa energian ja ravintoaineet.