Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sikainfluenssarokote aiheutti terveyshaittaa – 236 sai korvauksia yli kymmenen vuoden takaisista rokotuksista

Lääkevahinkovakuutuspooli tiedottaa, että se on antanut 236 myönteistä korvauspäätöstä liittyen Pandemrix-rokotteesta aiheutuneisiin haittavaikutuksiin. Taustalla on vuoden 2009 kampanja, jolloin ihmisiä rokotettiin sikainfluenssaa vastaan Pandemrixillä.

Poolille jätettiin 367 ilmoitusta liittyen narkolepsiaepäilyihin, joten kaksi kolmesta sai myönteisen korvauspäätöksen lääkkeestä koituneista haitoista. Muihin haittavaikutuksiin liittyviä ilmoituksia tehtiin 119.

Muihin kuin narkolepsiaan liittyviin Pandemrix-rokotteen haittavaikutuksiin LVP antoi 19 myönteistä ja 100 hylkäävää päätöstä. Korvausratkaisuissa on lääketieteellisten ja juridisten arvioiden perusteella ratkaistu tapauskohtaisesti, ovatko haittavaikutukset yhdistettävissä Pandemrix-rokotteeseen, eli onko rokotteen ja oireiden välillä syy-yhteys.

– Suurimmassa osassa tapauksia oireiden syy-yhteyttä Pandemrix-rokotteeseen ei ollut, jolloin niitä ei voitu korvata lääkevahinkovakuutuksesta, Lääkevahinkovakuutuspoolin toimitusjohtaja Juha-Pekka Halmeenmäki toteaa tiedotteessa.

Korvattavat tapaukset olivat Lääkevahinkovakuutuspoolin mukaan pääasiassa ohimeneviä neurologisia oireyhtymiä ja haittoja, joita esiintyy lähes kaikkien rokotteiden yhteydessä. Ne eivät siis ole erityisiä juuri Pandemrix-rokotteelle.

Lääkevahinkovakuutuspooli on maksanut Pandemrix-rokotteen aiheuttamista haittavaikutuksista korvauksia tähän mennessä yhteensä noin 14,2 miljoonaa euroa. Korvauksista 13,65 miljoonaa euroa on maksettu narkolepsiatapauksista ja 550 000 euroa muista haittavaikutuksista.

Korvausten maksaminen Pandemrix-rokotteen haitoista jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen erityisesti siksi, että monet rokotteesta sairastuneet olivat lapsia ja nuoria.

– Etenkin ansionmenetyskorvauksia maksetaan tällaisissa vahingoissa tyypillisesti pitkään, Halmeenmäki huomauttaa tiedotteessa.