Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Hyvinkään nuorisopäällikkö Mika Joensuu pääsi finaaliin Vuoden vapaaehtoinen -äänestyksessä – myi 11 000 eurolla mainoksia miniatyyrikatsomoon

Vuoden vapaaehtoinen -kilpailun voittaja julkistetaan 2. päivä joulukuuta. Mika Joensuu myi sponsoripaikkoja yrityksille miniatyyrihahmojen urheilukatsomoon.

Hyvinkään kaupungilla nuorisopäällikkönä työskentelevä Mika Joensuu, 40, on valittu Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoinen -äänestyksessä kymmenen finalistin joukkoon. Voittaja julkistetaan 2. päivä joulukuuta.

Joensuu on tehnyt paljon vapaaehtoistyötä pelien maailman kautta. Yksi näkyvimmistä projekteista on ollut viime vuonna toteutettu fantasiateemainen miniatyyrihahmojen urheilukatsomo, johon Joensuu myi sponsoripaikkoja yrityksille.

Katsomossa näkyy niin nimekkäiden musiikkiyhtyeiden kuin pienten paikallisten toimijoidenkin logoja. Joensuu keräsi projektin avulla nuorten mielenterveyden hyväksi Mieli ry:lle 11 000 euroa.

Hyvinkään nuorisopäällikkö kokeili, käyvätkö pienoismallin mainospaikat kaupaksi – Mielenterveystyöhön kertynyt jo yli 10 000 euroa

Joensuu löysi tiensä myös nykyiseen ammattiinsa pelien kautta. Ripille pääsyn jälkeen hän matkusti kaverinsa kanssa Helsinkiin ostamaan rippirahoilla keräilypelikortteja. Samalla mukaan tarttui esite miniatyyrihahmoista.

– Kipinä syttyi välittömästi. Harrastuksessa on monta osaa. Toisaalta siihen kuuluu rakentamista ja maalaamista, jossa näkee oman työnsä jälkeen. Teemoina taasen fantasia ja scifi tarjoavat mahdollisuuden pohtia muita maailmoja, Joensuu kertoo.

Vaikka en pysty pelastamaan maailmaa, voin tehdä jotakin hyvää, joka vaikuttaa positiivisesti muihin ihmisiin.

Mika Joensuu

15-vuotiaana Joensuu alkoi pitää kavereidensa kanssa pelikerhoa Jokelan nuorisotalolla. Rakkaimmat ja tärkeimmät muistot niistä ajoista liittyvätkin tekemiseen ja pelailuun yhdessä kavereiden kanssa.

– Niistä kokemuksista minulle syttyi kipinä nuorisotyöhön. Kun tuli ammatinvalinnan aika, päädyin opiskelemaan yhteisöpedagogiksi.

Pelit näkyvät myös Joensuun kodissa. Olohuoneen vitriinikaapissa komeilee yli tuhat käsinmaalattua fantasiateemaista hahmoa. Niiden maalaamiseen on kulunut arviolta 5000–6000 työtuntia. Hänen pelitietämyksensä ei kuitenkaan ulotu pelkästään miniatyyripeleihin.

Nuorisopäällikkönä hän on pitänyt huolta, että Hyvinkäältä löytyy nuorille monenlaista pelitarjontaa tietokone- ja konsolipeleistä lauta- ja miniatyyripeleihin.

– Haluamme nuorisotyössä nostaa esille, että pelit itsessään ovat arvokkaita, ja ne ovat osa nuorten arkea ja sukupolvikokemusta.

Joensuu on keksinyt monia tapoja tehdä hyvää pelien kautta. Viimevuotisen miniatyyrien fantasiakatsomon lisäksi hän järjesti Nenäcon-hyväntekeväisyysstriimin osana valtakunnallista peliviikkoa ja keräsi Nenäpäivälle yli tuhannella eurolla lahjoituksia. Joensuu toimii myös miniatyyriharrastajayhteisön ylläpitäjänä.

Hänen työnsä on huomattu aiemminkin. Vuonna 2020 Joensuu valittiin vuoden pelikasvattajaksi. Vuonna 2021 miniatyyrikatsomo sai vuoden peliteko-palkinnon. Vuonna 2019 Joensuu sai Kultainen lohikäärme -tunnustuksen suomalaisten ei digitaalisten pelien pelikulttuurin edistämisestä, ja vuonna 2020 kansainvälinen miniatyyripeliyhtiö halusi palkita hänet pitkällisestä ja merkittävästä toiminnasta miniatyyripelien parissa Warhammer Heroes -tunnustuksella.

Hyvinkään nuorisopäällikkö on Vuoden pelikasvattaja – "Pelejä voidaan käyttää lasten ja nuorten kohtaamiseen"

Hyvinkään nuorisopäällikkö Mika Joensuusta ensimmäinen Warhammer Heroes -palkittu Pohjoismaissa

Joensuun halu tehdä hyväntekeväisyyttä kumpuaa halusta auttaa ja koettaa tehdä maailmasta hieman parempi paikka.

– Vaikka en pysty pelastamaan maailmaa, voin tehdä jotakin hyvää, joka vaikuttaa positiivisesti muihin ihmisiin. Totta kai se, että pääsee tekemään jotakin itselleen tärkeää ja merkityksellistä kuten auttamaan heikompiosaisia, antaa myös itselle paljon: Tunteen, että omalla elämällä on merkitys.

Nuorten pahoinvointi huolestuttaa Hyvinkään nuorisopalveluissa – "Monella mittarilla on menty huonompaan suuntaan"

Radio Rock kiinnostui – Hyvinkään nuorisopäällikön tempaus kerännyt jo 5 500 euroa nuorten mielenterveystyöhön