Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Riihimäen lukiolaisista 30 prosenttia kokee median pahentavan ahdistustaan maailman tilanteesta, käy ilmi kyselystä

Maailman tilanne huolestuttaa ja stressaa, jopa ahdistaa nuoria. Medialla on suuri rooli siinä, miten maailman tapahtumat tulevat ihmisten tietoisuuteen, ja miten ne vaikuttavat ihmisten arkeen.

Riihimäen lukiossa tehtiin kysely, jossa selvitettiin, millaisia tunteita maailman tapahtumat herättävät, ja mikä on median rooli nuorten suhtautumisessa maailman tilanteeseen.

Kyselyyn vastasi yhteensä 288 lukiolaista, ja vastaajia oli jokaiselta vuosikurssilta. 98 % vastaajista kertoi seuraavansa uutisointia maailman tapahtumista.

Jopa 46 % vastaajista kertoi maailmalla tapahtuvien asioiden aiheuttavan heissä huolestuneisuutta tai jopa ahdistusta.

Lue myös: Demarinuorten puheenjohtaja Iltalehdelle: Some-kuvat, joissa on muokattu vartaloa tai ihoa, pitää merkitä – "Vaikuttavat mielenterveyteen"

Noin 6 % kertoi median seuraamisen helpottavan kokemaansa ahdistusta liittyen maailman tapahtumiin.

Noin 30 % vastaajista kokee kuitenkin median seuraamisella olevan jossain määrin negatiivinen vaikutus kokemaansa ahdistukseen.

Tämänhetkisen maailmantilanteen koetaan vaikuttavan opiskeluihin tai ajatuksiin tulevaisuudesta yllättäen melko neutraalisti.

Kuitenkin lähes 30 % vastaajista kokee tilanteen vaikuttavan ajatuksiinsa tulevaisuudesta enemmän negatiivisesti kuin positiivisesti.

Vastauksista voi siis tulkita, että noin puolet kyselyn vastaajista suhtautuu aiheeseen neutraalisti.

Noin 30 %:ssa vastaajista maailman tilanne herättää paljon ajatuksia ja huolestuneisuutta. Viimeinen 20 % kokee maailman tilanteen jopa ihan hyvänä, eikä se herätä heissä huolestuneisuutta.

Riihimäen lukion opiskelijat kertovat median antavan heille lähinnä negatiivista tietoa maailmasta. Mediassa helpoiten löydettävissä on huonot uutiset.

Lisäksi uutisista saatavat tiedot ovat yksitoikkoisia ja käsittelevät vain tiettyjä asioita, eli eivät anna kovinkaan laajaa kuvaa koko maailmasta.

Maailmantilanteen ei kuitenkaan koeta koskettavan suoranaisesti itseä. Koronan helpottamisen jälkeen maailmantilanne näkyy omassa elämässä lähinnä hintojen nousuna. Kuitenkin yksin asuvien opiskelijoiden taloudellinen tilanne on tällä hetkellä todella tiukka.

Riihimäen lukiolaiset näkevät tulevaisuuden yhteiskunnan näkökulmasta melko huonona. Uskotaan, että pystymme välttämään pahimmat uhkakuvat, mutta muutos positiivisempaan tuntuu epätodennäköiseltä.

Nuoret eivät koe voivansa vaikuttaa maailman tapahtumiin. Omat pienet teot esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat ainoita mahdollisuuksia muuttaa maailmaa. Median seuraaminen helpottaa ahdistusta jossain määrin, kun on tietoinen, mitä maailmalla tapahtuu.

Uutisia täytyy kuitenkin kuluttaa harkiten, jotta ne eivät ala ahdistamaan liikaa.

Kirjoittaja ja kyselyn tekijä Minea Kammonen on Riihimäen lukion mediakurssin oppilas.

Lue myös: Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt lisääntyneet – "Noin puolet aikuisiän mielenterveydenhäiriöistä on alkanut alle 18-vuotiaana"

Lue myös: "Nuorilla on paljon huolenaiheita, joita korona on entisestään kiihdyttänyt" – Riihimäen etsivä nuorisotyö laajensi tiimiään ja loi uusia toimintoja