Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paljon maksaa kuvien pelastaminen kärähtäneeltä kovalevyltä – Maksaisitko 10 000 euroa?

Alalla työskentelevät muistuttavat asiakkaita jatkuvasti varmuuskopioinnin merkityksestä. Halvimmillaan korjauksesta pääsee alle satasella, monesti hintalappu nousee tuhansiin euroihin. Kilpailukin on kovaa.

Juha Packalén muistaa edelleen tarkasti sen, mikä on ollut suurin hinta jonka asiakas on ollut valmis maksamaan ulkoisen kovalevyn korjauksesta.

– 10 000 euroa plus arvonlisävero. Siinä oli yhteensä 36 ulkoista kovalevyä, joista suurin osa oli rikki.

IT-Tohtoreiden toimitusjohtajana työskentelevä Packalén sanoo, että hintaa tulee korjaukselle lisää esimerkiksi varaosista. Yleensä levystä on hajonnut jokin pieni osa, jolle pitää löytää identtinen varaosa. Sellaista ei välttämättä aina löydy Suomesta, vaan tilaus on tehtävä ulkomailta.

Packalénin kollegat kertovat, että korjauksen hinta riippuu täysin siitä, mikä on hajonnut. Hinta voi siis vaihdella runsaastikin: mikäli ulkoisen levyn kotelo on hajonnut, siitä selviää töineen halvimmillaan 70 eurolla. Yleensä kustannusarvio lasketaan sadoissa, harvemmin tuhansissa euroissa.

Siinä oli yhteensä 36 ulkoista kovalevyä, joista suurin osa oli rikki.

Juha Packalén

– Kun ulkoinen kovalevy hajoaa, seuraavaksi asiakkaalla on kaksi vaihtoehtoa. Hän toimittaa korjattavan emolevyn joko postissa tai mieluummin niin, että tuo sen henkilökohtaisesti meille. Postilla on aina katoamisriski olemassa, ja tarvitaan vähintään kenkälaatikon kokoinen paketti jotta tulee ehjänä perille. Sen jälkeen teemme korjauksesta alustavan arvion, puretaan kovalevy ja katsotaan, mikä siinä on tarkalleen vikana.

PC Systems Finlandin Jari Kuuluvainen sanoo, että hänen tapoihinsa kuuluu muistuttaa asiakasta varmuuskopioinnin merkityksestä käytännössä joka käänteessä.

– Meillä yritetään muistuttaa kaikissa yhteyksissä, että tiedostojen varmuuskopiointi on yksi tärkeimmistä tehtävistä, joita tietokoneen käyttäjän tulee tehdä mikäli koneessa on tärkeitä tiedostoja.

Kuuluvainen sanoo että asiakkaalle tehdään selväksi myös se, että uuden tekniikan SSD-levyiltä ei yleensä saa dataa pelastettua lainkaan levyrikon iskiessä. Ulkoiset kiintolevyt käyttävät vielä toistaiseksi suurimmalta osin perinteisiä, pyöriviä levyjä.

Potentiaalisia vikoja voi tulla vastaan lukemattomasti.

– Elektronisia vikoja, levyn lukupään tai lukupäiden rikkoutuminen, levyn firmwaren korruptoituminen, tai tiedostojärjestelmän korruptoituminen. Sitten on voinut sattua vahinkoja, eli käyttäjä on esimerkiksi vahingossa poistanut tärkeitä tiedostoja. Sellaisissa ulkoisissa kiintolevyissä, joissa on erillinen virtalähde voi kyseinen virtalähde rikkoutua. Tällaisessa tapauksessa se vaan vaihdetaan uuteen, Kuuluvainen kuvailee.

Firmware tarkoittaa käytännössä laiteohjelmistoa eli tietoteknisen laitteen toimintaa ohjaavaa ohjelmistoa. Korruptoituminen taas tarkoittaa sitä, että tiedoston sisällä olevat tiedot ovat muuttuneet alkuperäisestä muodostaan.

Kuuluvainen sanoo, että vian iskiessä arvioitu korjauksen hinta voi vaihdella runsaastikin. Näkemys saa vahvistusta kollegalta.

– Palautushinnat voivat olla silloin korkeita, jos levyn pinta on pahoin vaurioitunut. Tunnistuvista ja luettavista levyistä voi tietoja palauttaa palautusohjelmilla. Palautusohjelmia on eritasoisia ja hintaisia. Niidenkin käytössä kannattaa kääntyä alan erikoisliikkeiden puoleen. Palautushinnat ovat kohtuullisia, kuvailee Mikrosiirto-yrityksen Jouko Siirto.

10 000 euroa

Suurin hinta, joka IT-Tohtoreille on maksettu ulkoisen kovalevyn korjauksesta.