Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aamupostin kuvaajana tunnettu Ari Peltonen kuvasi ensimmäisen kantaaottavan kuvasarjansa – näyttelyssä esillä olevissa kuvissa kallio katoaa parkkihallin tieltä

Ari Peltonen on Hyvinkään Taidelainaamon kuukauden taiteilija. Näyttely on esillä vielä tämän viikon.

Vielä muutaman päivän ajan ehtii tutustua Hyvinkään Taidelainaamon kuukauden taiteilijan Ari Peltosen valokuviin Hyvinkään Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10) ja Taideasemalla (Hyvinkään rautatieasema). Kuvasarjat Kallion tarina ja Harmaa aavistus ovat nähtävillä 27.11. saakka.

Aamupostin ja sitä ennen Hyvinkään Uutisten ja Hyvinkään Sanomien lehtikuvaajana monelle tutuksi tullut Peltonen kertoo kuvanneensa koko ikänsä.

– Synnyin perheeseen, jossa kuvattiin. Kouluttauduin ihan muihin ammatteihin, mutta sitten minua pyydettiin hoitamaan yksi kuvauskeikka lehdelle. Se kuvauskeikka onkin sitten kestänyt kolmisenkymmentä vuotta.

Lehtikuvien keskiössä on ihminen. Lehtikuvat syntyvät myös yhteistyössä toimittajan ja lehden taittajan kanssa. Vapaa-ajalla onkin kiva ottaa ihan toisenlaisia kuvia. Kivaa on myös vastata kaikesta yksinään.

Peltonen kertoo ottavansa ainoastaan mustavalkoisia kuvia. Väriä on maailmassa tarpeeksi. Mustavalkoisissa kuvissa muodot, valot ja varjot tulevat paremmin esille.

Se kuvauskeikka onkin sitten kestänyt kolmisenkymmentä vuotta.

– Itselleni valokuvaus on nimensä mukaisesti valon kuvaamista.

Vaikka näyttelyssä esillä olevien valokuvien joukossa on muutamia hopeavedoksia, suosii hän pääasiassa digikuvausta.

– Vuosien saatossa sain työssäni lehtikuvaajana pelata ihan tarpeeksi kemikaalien kanssa. Työpäivän jälkeen suussa maistui etikka. Sitä aikaa en kaipaa yhtään. Pitää mennä eteenpäin.

Peltonen on opiskellut taidehistoriaa, josta on ollut hänen mukaansa paljon hyötyä. Erityisesti häntä kiehtoo moderni kuvataide. Hienoa siinä on tulkinnan mahdollisuus. Jokainen voi nähdä ja tulkita kuvan omalla tavallaan, ja jokainen tulkinta on oikea. On myös hienoa saada katsoja pohtimaan, miksi kuva on otettu.

Mitään suosikkikohteita tai aiheita ei ole, vaan hieno kuva voi syntyä mistä aiheesta tahansa, kunhan kuva on rehellinen.

– Ei mitään fotoshoppausta. Sitä en harrasta.

Visuaalisen kauneuden lisäksi Peltosen kuvista löytyy sanomaa. Hän tosin kertoo, että Promenadigalleriassa parasta aikaa esillä oleva kuvasarja Kallion tarina on hänen ensimmäinen kantaaottava kuvasarjansa.

– Olen miettinyt jo pitkään, että miksi en sanoisi jotain, kun siihen on mahdollisuus.

Kuvasarjassa metsäinen kallio jauhetaan hiekaksi pois parkkihallin tieltä.

– On ihan käsittämätöntä, että rakennamme valtavia tiloja autoille. Parinkymmenen vuoden päästä ne puolestaan tuhotaan ja puretaan jonkin muun tieltä – ja taas jauhetaan.