Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

"Ranskan kieli umbrialaisessa kurkussa" – Hyvinkään kaupungintalon aulassa soi häpeämättömän viihteellinen musiikki

Bel Canton ystävät tarjoilevat ranskalaisia melodioita ja ooppera-aarioita.

Ihastuttavat ranskalaiset melodiat ja ooppera-aariat täyttävät Hyvinkään kaupungintalon aulan sunnuntaina 20.11. kello 15.

Ranskalaisen iltapäivän ohjelmasta vastaa Hyvinkään seudun Bel Canton ystävät. Laulajien valmentaja, oopperalaulaja Inari Gebhard on innoissaan.

– Tarjolla on häpeämättömän viihteellistä klassista musiikkia ryyditettynä ripauksella Wagneria. Romantiikan ajan musiikissa sai rikkoa yleisiä musiikin sääntöjä. Yksilön tunteet nostettiin esille.

Ranskalaisen musiikin konsertti on ollut suunnitelmissa jo pitkään, sillä Bel Canton ystävien mielestä ranska on erinomainen, hyvää äänenkäyttöä tukeva laulukieli ja ranskalaisen musiikin laulaminen silkkaa nautintoa, kun siinä onnistuu.

– Edesmennyt laulupedagogimme Sona Ardontz siteerasi vanhaa sanontaa italialaisen bel canto -laulutekniikan sointi-ihanteesta: ranskan kieli umbrialaisessa kurkussa, yhdistyksen sihteeri ja sopraano Annikka Castrén kuvailee.

Ranskalaisessa laulumusiikissa on omanlaista keveyttä.

Bel Canton ystävien laulajille laulaminen on elämäntapa. Se on terapeuttista, ja se on kommunikaatiota.

– Laulaen ilmaisee asioita eri tavoin kuin muuten on mahdollista. Se on motivoivaa. Ranskalaisessa laulumusiikissa on omanlaista keveyttä ja vähän sellaista henkistynyttä filosofiaa. Se asettaa omat haasteensa, mutta eihän sitä tarvitse pohtia, jos laulu sujuu, eräs laulajista kuvailee.

Monelle tulee ranskalaisesta musiikista ensimmäisenä mieleen chansonit. Tällä kerralla konsertissa soi mélodie eli ranskalainen taidemusiikki, joka syntyi 1800-luvun puolivälissä.

Runouteen perustuvan tyylilajin mestareita olivat muun muassa Hector Berlioz, Gabriel Fauré ja Henri Duparc.

Faurén laajasta tuotannosta ohjelmassa on useita lauluja. Berliozin laulusarjasta Les nuits d'été (Kesäöitä) kuullaan kaksi laulua, joissa on niin nuorta rakkautta kuin kauhuromantiikkaakin.

Mukana on myös kaksi laulua Duparcin suppeaksi jääneestä mutta sitäkin hienommasta tuotannosta.

Ranskalaista oopperaa konsertissa edustavat Georges Bizet, Gustave Charpentier, Jules Massenet ja Jacques Offenbach.

– Charpentierin musiikki on kertakaikkisen ihanaa. Kaikkihan sitä rakastavat. Ja Bizetin ooppera-aariat ovat melkoisia namupaloja, Gebhard kuvailee.

Konsertissa laulavat tenori Tero Pohjosenperä, baritoni Jussi Ruuttunen, mezzosopraanot Anneli Alajoki ja Helena Vainio sekä sopraanot Kirsi Ahvenniemi, Annikka Castrén, Katja Harvala, Helena Lohela ja Susanna Ruuttunen. Piano-osuuksista vastaa Kalle Välimaa ja lauluvalmennuksesta Inari Gebhard.