Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Riihimäen hautausmaalla haravoitavaa riittää lähes loputtomasti: "Tällä hetkellä hautausmaalta ei kannata hakea syksyn putoavien lehtien hiljaisuutta"

Hautausmaan syystoimet käynnistyivät syyskuun lopulla ja jatkuvat lumen tuloon.

Riihimäen hautausmaalla ollaan paraikaa syystoimissa. Lehtien haravoiminen ja puhaltaminen on urakka, joka kestää reilun kuukauden, sillä eri puiden lehdet putoavat eri aikaan.

– Sitä riittää ja riittää. Tällä hetkellä hautausmaalta ei kannata hakea syksyn putoavien lehtien hiljaisuutta – paitsi viikonloppuisin, Riihimäen seurakunnan puistopuutarhuri Riku Pitkälahti tuumaa hymyillen.

Vaikka pudonneiden lehtien siistimisurakassa on käytössä edelleen myös perinteinen harava, ei hommasta tulisi mitään ilman lehtipuhallinta. Se vastaa nopeudessaan kahta – jollei jopa kolmea – haravoijaa. Pinta-alaa hautausmaalla on kuitenkin kymmenen hehtaaria.

– Eikä hautausmaa ole ainoa kohde. Hoidamme kaikki seurakunnan kiinteistöjen piha-alueet, Pitkälahti sanoo.

Haravoidut ja puhalletut lehdet viedään hautausmaan omaan kompostiin, jossa lehdet muuttuvat ajan kanssa nurmimullaksi.

Vakituisten työntekijöiden apuna Riihimäen seurakunnalla on viisitoista kausityöntekijää, jotka työskentelevät toukokuun alusta lokakuun loppuun. Riihimäen seurakunnan puutarhuri Hanna Lehtosen mukaan vuoden kiireisintä aikaa on kevät, jolloin siivotaan haudat talven jäljiltä, kunnostetaan kukkapenkit ja istutetaan kesäkukat – mutta syksylläkin hommia riittää.

Syystyöt alkavat syyskuun loppupuolella kesäkukkien poistolla ja kukkapenkkien kääntämisellä. Nurmeakin on vielä leikattava.

– Leikkasin nurmen omasta pihastanikin viime viikonloppuna, Lehtonen sanoo.

Nurmikko on hyvä jättää talveksi kesämittaa pidemmäksi, mutta liian pitkä se ei saa olla. Pitkä nurmi jää helposti märäksi, jolloin nurmen joukkoon voi syntyä sienikasvustoa ja sen talvikestävyys heikkenee. Jos maa pääsee vielä tiivistymään, voi tulla nurmen tuhoavaa jääpoltetta. Turhaa kävelyä nurmialueella tulisikin talvella välttää.

– Paras suoja on kunnon lumikerros, siksi hautaa ei saisi putsata lumesta, Lehtonen neuvoo.

Monelle haudalle on jo ilmestynyt kanervia ja Callunoita. Jossain näkyy vielä kauniina kukkivia syklaameja. Syklaami viihtyy viileässä. Pakkasta se ei kuitenkaan kestä ja kuolee hallan myötä.

Syyskasvina suosittua koristekaalia haudoilla harvemmin näkyy. Pitkälahden mukaan koristekaali sopii ehkä paremmin terassille tai parvekkeelle.

– Ne ovat rusakoiden mieleen ja menevät nopeasti sateessa huonon näköisiksi.

Kanervista ja Callunoista puutarhurit suosittelevat Callunoita. Kellokanerva on kaunis, mutta talven myötä se kuivuu ja muuttuu ruskeaksi. Callunat säilyttävät värinsä koko talven ajan. Myös erilaiset havukoristeet ovat kauniita. Voi tehdä havuvihkoja ja -seppeleitä. Suomalaisista havuista hautakoristeissa käytetyimpiä ovat kuusi ja mänty. Puutarhamyymälöistä voi löytää myös pihtakuusenhavuja.

Se kannattaa muistaa, että havuja saa ainoastaan leikata omalta pihalta tai hankkia niitä ostamalla. Metsästä havuja ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa. Riihimäen hautausmaalla on kranssimyyntiä Kolehmaisenkadun puoleisella portilla 4.11. ja 5.11. klo 10–18.

Iltojen ja aamujen hämärtymisen myötä haudoille syttyvät myös kynttilät ja lyhdyt. Paras vaihtoehto on rautakepin päässä roikkuva lyhty, jossa kynttilä saa palaa tasaisella alustalla rauhassa loppuun saakka. Muoviset lyhtykynttilät sammuvat helposti sateessa ja tuulessa.

Led-kynttilöitä hautausmaan työntekijät eivät suosittele lainkaan. Ne sammuvat pakkasella ja päätyvät helposti väärään paikkaan.

– Patterin loppumisen jälkeen led-kynttilät tulisi hakea haudalta pois ja viedä mukanaan. Niitä ei saa laittaa hautausmaan sekajäteastiaan. Ne kuuluvat elektroniikkajätteen joukkoon, Lehtonen korostaa.