Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Hevoset ovat kivoja, niiden lähellä on hyvä olla – Hausjärvellä järjestetään syys-lokakuussa tallinuoppareita

Hausjärveläisen Kokon tallin maneesissa oli torstai-iltana lystiä, kun kymmenkunta nuorta kilpaili estehypyssä ja pujottelussa. Tällä kertaa toimintaradalla kirmattiin ihan omin jaloin, mutta illan aikana päästiin tekemisiin myös hevosten kanssa.

– Olemme harjanneet, hoitaneet ja taluttaneet hevosia, kertovat tallinuoppariin osallistuneet yksitoistavuotiaat Helmi Vuorenmaa ja Aada Kauppila sekä kaksitoistavuotias Annastiina Siltola.

Hyvinvointia Luonnosta ry, Kokon talli ja Hausjärven nuorisotoimi aloittivat tallinuopparitoiminnan syyskuussa. Toiminta lähti nuorten toiveesta.

– Hevoset ovat monelle nuorelle tärkeitä, joten miksi ei järjestäisi nuorteniltoja tallilla nuorisotilojen sijaan, Hyvinvointia Luonnosta ry:n puheenjohtaja Niina Puha sanoo.

Puhan mukaan luonto- ja eläinavusteinen toiminta on todettu tehokkaaksi tavaksi saada nuoriin ja lapsiin yhteys. Talliympäristö tarjoaa luontaisen tilan touhuta ja tehdä kaikkea kivaa yhdessä porukalla.

Nuoret Vuorenmaa, Kauppila ja Siltola kertovat lähteneensä mukaan, koska hevoset ovat niin kivoja.

Hevoset eivät erottele ketään.

Päivi Kokko

– Hevosten kanssa on kiva olla, sillä suurin osa niistä on ystävällisiä, Siltala kertoo.

– Jotkut ovat vähän villejä, mutta suurin osa kilttejä, Kauppila lisää.

Vuorenmaan mukaan parasta tallinuopparissa on päästä silittämään ja rapsuttamaan hevosia.

– Hevoset ovat suuria, mutta silti kilttejä. Niiden kanssa saa olla ihan oma itsensä.

Puha korostaa, että mukaan tallinuoppariin voi tulla, vaikka ei ole ollut aiemmin hevosten kanssa tekemisissä.

– Saa tulla sellaisena kuin on. Parasta tallinuopparissa on yhdessä oleminen ja tekeminen sekä uuden opettelu – ilon ja positiivisuuden kautta. Tallinuopparin jälkeen on aidosti hyvä olla itselläkin.

Kokon tallin omistaja Päivi Kokko kertoo järjestäneensä luonto- ja eläinavusteista toimintaa jo parinkymmenen vuoden ajan.

– Meillä on tässä myös perhekoti, jonka nuorista monet ovat viettäneet aikaa hevosten kanssa.

Hevosavusteisesta toiminnasta on hänen mukaansa saatu paljon hyviä kokemuksia. Hevosissa yhdistyy liikunnallisuus, sosiaalisuus ja yhdessä tekeminen. Kuin huomaamatta pääsee lähelle nuorta ja syntyy hyviä keskusteluja.

– Hevoset ovat isona eläimenä äärimmäisen vaikuttavia ja myös sosiaalisia eläimiä, jotka ottavat kontaktia. Ne eivät erottele ketään. Niiden lähellä on hyvä olla.

Tallinuoppareita järjestetään lokakuussa vielä kahdesti, mutta valitettavasti ne ovat jo täynnä. Tulevista tapahtumista ilmoitetaan www.hyvinvointialuonnosta.com sekä somessa @hyvinvointialuonnostary.