Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurkkulaulaja Rampe-Raven esittää Aleksis Kiven runoja Arkikullassa Hyvinkäällä

"Sitä saattaa huomata laulaneensa ja soittaneensa tuntikaupalla"

Hausjärveläinen esiintyvä taiteilija Rampe-Raven (Raimo Kela) esiintyy sunnuntaina 9.10. kello 15–16 kulttuurikahvila Arkikullan (Koulukatu 8, Hyvinkää) järjestämillä Aleksis Kiven päivän etkoilla.

Ohjelmistossa on kurkkulaululla laulettua Aleksis Kiven runoutta.

Myös Mökämies taiteilijanimellä esiintyvä sekä useissa kokoonpanoissa rumpalinakin toimiva Rampe-Raven kertoo innostuneensa mongolialaisesta kurkkulaulusta nelisen vuotta sitten.

– Vähän sattuman kautta se tuli. Kävin parilla kurkkulaulukurssilla, mikä sai innostumaan.

Kurkkulaulutyylejä on monenlaisia, joista matala kargyra-tyyli tuntuu omimmalta ja yhdistyy hyvin didgeridoon ääneen.

Rampe-Raven säestää kurkkulauluaan myös munniharpulla sekä itse tehdyillä soittimilla, kuten kitaran kaltaisilla kolmikielisillä soittimilla, joita hän on tehnyt pilkkijakkarasta, vanhoista suksista ja lapiosta.

Taustalla on myös punkmusiikin ajatusta.

– Niissä on omanlaisensa hieno soundi.

Mökämiehen esittämien laulujen sanat ovat lähinnä suomalaisia lainakappaleita ja kansanlauluja.

Rampe-Ravenin käyttämät sanoitukset ovat puolestaan enimmäkseen runoja, muun muassa Aleksis Kiveltä ja Eino Leinolta.

Muiltakin tekstejä löytyy, esimerkiksi hyvinkääläisen kuvataiteilija Reijo Purasen tuotoksia.

– Runoissa on jotain kiehtovaa. On toki pitänyt valita kurkkulauluun sopivat. Se vaatii runolta tiettyä rytmiä. Ihan mitä tahansa ei voi laulaa tai laululausua kargyralla.

Aleksis Kiven runoutta Rampe-Raven kuvaa voimakkaaksi.

– Saa aikaan vahvan tulkinnan. Leinon tuotanto on herkempää, mutta kyllä Leinollakin kurkkulauluun sopivia tekstejä on. Mielestäni Kiven runoissa huomioidaan myös luonnon ja luontokappaleiden näkökulmat siinä missä Leino tuntuu runoissaan tarkastelevan asioita enemmänkin ihmisen tuntemusten kautta.

Rampe-Raven luonnehtii itseään ITE-taiteilijaksi.

ITE-taide (itse tehty elämä) yhdistetään yleensä kuvataiteisiin, mutta hänen mukaansa se sopii kaikkiin taide- ja esiintymismuotoihin.

– Taustalla on myös punkmusiikin ajatusta: kaikki saavat soittaa ja esiintyä taidostaan riippumatta. Tämä sopii myös runouteen – esittäminen ei ole harvojen ja valittujen etuoikeus, vaan kaikki voivat tulkita runoja omalla tyylillään ja äänellään.

Runojen lausuminen, musiikin soittaminen ja kurkkulaulu tuottavat hyvää mieltä ja iloa. Se on myös rauhoittavaa, lähes meditatiivista.

– Sitä saattaa kotona yhtäkkiä huomata laulaneensa ja soittaneensa tuntikaupalla.