Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marja Vesala kypsytteli kauan muuttoa Toscanaan – kokemuksista syntyi lopulta kirja

Oliivilehdot, viinipellot, keskiaikaiset kylät ja maaseudun ihmiset veivät hyvinkääläislähtöisen naisen sydämen.

Hyvinkääläislähtöisen Marja Vesalan esikoiskirja Vuosi Toscanan kukkuloilla vie lukijan Toscanan maaseudulle herkullisen ruoan ja viinin ääreen.

Vesala kertoo rakastuneensa Toscanaan jo ensimmäisellä sinne suuntautuneella lomamatkallaan 2000-luvun alkupuolella.

– Oliivilehdot, viinipellot, keskiaikaiset kylät kukkuloilla, ruoka, viini ja ennen kaikkea ihmiset veivät sydämeni. Syntyi selittämätön yhteys siihen paikkaan. Tuntui, että olin tullut toiseen kotiin, Vesala kertoo.

Useiden kesälomareissujen jälkeen alkoi kypsyä ajatus viettää Toscanassa kokonainen vuosi.

Marja Vesala ja hänen miehensä halusivat nähdä, ei vain lomien huippuhetkiä, vaan millaista jokapäiväinen arki seudulla olisi.

Tilaisuus avautui, kun he saivat tuttaviltaan viestin, että eräs matkustamista harrastavan italialaispariskunta etsi matkojensa ajaksi kotivahtia pitämään huolta perheen kodista, kissoista ja kasvimaasta.

En ole ollut koskaan mikään pöytälaatikkokirjoittaja.

– Ajattelimme, että tämä on meidän tilaisuutemme. Saisimme ilmaisen asunnon ja voisimme elää säästöillämme, kunnes löytäisimme työpaikat.

Vesala puolisoineen muutti isoon maalaistaloon viinipeltojen keskelle lähelle Radda in Chiantin kylää, Firenzen ja Sienan välimaastoon.

Työpaikat läheiseltä viinitilalta he löysivät muutaman kuukauden maassa oleskelun jälkeen.

Toscanassa Marja Vesala alkoi pohtia, että kokemuksesta olisi kiva kirjoittaa kirja.

Viestintäalan yrittäjälle kirjan kirjoittaminen oli ollut jo nuoruuden haave.

– En ole ollut koskaan mikään pöytälaatikkokirjoittaja, mutta äidinkieli oli koulussa yksi lempiaineistani ja olin kova lukemaan. Lukeminen avasi uusia maailmoja ja antoi uusia näkökulmia, ja ajattelin, että olisi hienoa tarjota vastaavanlainen kokemus muille.

Vesala otti yhteyttä kustantajaan ja ehdotti Toscanaan liittyvää tarinallista matkakirjaa.

– Aluksi ajattelin tehdä tarinallisen keittokirjan, mutta en ole toiminut koskaan ruokatoimittajana enkä kokenut, että minulla olisi ammatillista osaamista siihen. Päädyin tarinalliseen matkakirjaan.

Ruoalla ja viinillä on kuitenkin merkittävä osa kirjassa. Vesala muun muassa jakaa kirjassa paikallisilta mammoilta saamiaan reseptejä.

– Toscanan maaseudulla kaikki pyörii ruoan ympärillä. Työpaikoilla ihmiset keskustelevat aina siitä, mitä he itse ja mitä muut aikovat syödä lounaaksi tai päivälliseksi. Jos käyt kylässä tai juhlissa, ovat ihmiset aina kiinnostuneita siitä, mitä syötiin.

– Kun piipahdimme Italian vuoden aikana Suomessa ristiäisissä ja palasimme takaisin, oli ensimmäinen kysymys, mitä ristiäisissä Suomessa syötiin, Vesala naurahtaa.