Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riihimäen Keskuskirkossa veisataan virsiä koko päivä – tunnissa ehtii noin 14

Sata virttä kaikuu Riihimäen seurakunnan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Musiikki on oiva tapa juhlistaa merkkivuotta. Yksi laulu jokaista vuotta kohden – tai kun kyse on kirkollisesta tapahtumasta, puhutaan tietenkin virsistä.

Riihimäen Keskuskirkossa aiotaan nimittäin veisata sunnuntaina 9.10. sata virttä seurakunnan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Virsimaraton alkaa kello 12. Yhdessä tunnissa ehtii laulaa noin 14 virttä, joten valmista pitäisi olla iltaseitsemän jälkeen.

– Yksin en urakkaa hoida, vaan tempaukseen on haastettu mukaan paikallisia kuoroja ja musiikkiryhmiä, kanttori Kaisa Kautto kertoo.

Laulettavat virret on valittu yhdessä tuumin. Ehdotuksia kerättiin seurakuntalaisilta parin kuukauden ajan elo–syyskuussa.

Valittujen virsien joukossa on kaikenikäisiä ja monen tyylisiä virsiä keskiajalta nykypäivään.

– Virsikirjan ensimmäinen virsi Hoosianna lauletaan kello 14, jos sitä haluaa päästä laulamaan. Suvivirsi on vuorossa iltapäivällä puoli neljän jälkeen.

Virsi saa olla verevä ja väkevä.

Kaikkiaan laulettavasta virsiohjelmistosta tuli monipuolinen. Sen Kautto pisti merkille, että ihmiset olivat toivoneet erityisen paljon kiitosvirsiä.

– Liittyy varmasti aikaan. Olen huomannut, että tällä hetkellä hautajaisiinkin toivotaan valoisampia virsiä kuin yleensä. Ihmiset kaipaavat toivoa ja lohdutusta epävarmoina aikoina.

Virsien laulaminen tekee hyvää. Virret ovat elämän taitekohdissa kuin yhteinen kieli, joka liittää meidät osaksi yhteisöä.

Emme ole tilanteessa ja tunteessamme yksin.

Jotkut virret saattavat tehdä ihmiseen hyvinkin syvän vaikutuksen.

Kautto uskoo, että kyse on eräänlaisesta ”virsimuistista”. Virsien laulaminen liittää meidät pitkään sukupolvien ketjuun; vanhempamme ja heidän vanhempansa ovat laulaneet virsiä.

Kaisa Kautto kertoo itse pitävänsä erityisen paljon adventtivirsistä. Ne huokuvat historian havinaa, kaipausta ja joulun odotusta.

Mieluisia ovat myös keskiaikaiset virret, joiden sävelmässä on melismoja eli sävelkulkuja, joissa yhdellä tavulla lauletaan useampi sävel.

Suomalaisia virsiä moititaan usein synkiksi. Kautto ei koe näin. Hänen mukaansa elämän säröt saavat näkyä ja kuulua virsissä.

– Virsi saa olla verevä ja väkevä. Ainakin itseäni puhuttelevat voimalliset tekstit.

Virsimaraton on kaikille avoin. Voi tulla mukaan vain osaksi aikaa, jos ei jaksa kaikkia sataa virttä laulaa.

Virsien lauluun Riihimäen Keskuskirkossa johdattelevat sunnuntaina 9.10. kello 12 kanttori Kaisa Kautto ja Laulunystävät, kello 13 Lauluyhtye Sydämen Sointi, kello 14 Kamariorkesteri Bravura, kello 15 Risoluto-kuoro, kello 16 Kamarikuoro Gaudete!, kello 17 Naiskuoro RiiNa, kello 18 Kirkkokuoro ja kello 19 kanttori Kaisa Kautto.

Tarjolla on virvokkeita ja pientä purtavaa sekä tuotemyyntiä Yhteisvastuun hyväksi. Ennen virsimaratonia kello 10 Keskuskirkossa järjestetään Saavu-messu diakoniatyön juhlavuoden kunniaksi.