Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Koskaan ei olla eksytty" – Riihimäkeläinen Erkki Ranta, 75, suunnittelee retkireitit koko porukalle vilkaisemalla maastokarttaa, eikä tarvitse kompassia ja karttaa sen jälkeen mihinkään

Riihimäkeläinen Erkki Ranta, 75, tottui jo pikkupoikana Lopella asuessaan kävelemään viiden kilometrin koulumatkoja.

– Ei siihen aikaan meillä kakaroilla ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin keksiä itse tekemiset, Ranta sanoo, ja naurahtaa.

– Läyliäisissä oli jo silloin koulun pihassa ihan oikea juoksurata. Opettaja rakensi meille pienen hyppyrimäenkin. Myöhemmin oli sitten paljon kylien välisiä juoksu- ja hiihtokisoja, Ranta muistelee.

Mies on liikkunut koko ikänsä aktiivisinta perheenperustamisaikaa lukuun ottamatta.

Kilometreissä mitaten Erkki Ranta on palannut lapsuutensa Lopen-aikoihin. Nyt mies kävelee samoja viiden-kuuden kilometrin matkoja kuin aikanaan koulumatkoilla. Toki lenkit tehdään Riihimäen Retkeilijöiden toimesta.

Retket suuntautuvat mitä erilaisimpiin maastoihin Etelä-Suomessa, joskus saaristoonkin asti.

Retkenjohtajana operoivalla Rannalla on hyvä muisti. Mies nimittäin suunnittelee reitit tuleville retkille ilman karttaa ja kompassia.

Metodina Rannalla on katsoa kotona jonkun aikaa maastokarttaa ja lähteä sitten muistinvaraisesti katsastamaan reitti sellaiseksi, että se sopii myös hitaammin kulkeville.

Koukussa tässä ollaan, ja lujasti.

Erkki Ranta

Koskaan ei olla eksytty – sen verran tarkasti Ranta käy reitit läpi.

Ranta korostaa, että retkillä mennään aina hitaimman mukaan. Vaikka porukka on kauttaaltaan noin 70-vuotiasta, on seuran retkille tervetullut kuka vain.

– Ikäihmisethän voisivat ottaa joskus mukaan vaikkapa lapsenlapsiaan, Ranta ehdottaa.

Rannan mukaan toiminta ei perustu millään tavalla kilpailuun tai hiki hatussa kuntoilemiseen. Tarkoituksena on kävellä rauhakseen, nauttia raikkaasta ilmasta, maisemista ja kanssaihmisten seurasta.

Joka retkeen kuuluu myös vanhan ajan nokipannukahvit ja eväiden nauttiminen.

Rannan mukaan yhdessä retkeily on yllättävän koukuttavaa. Liikunta voittaa television katsomisen.

– Se antaa sellaista, voisiko sitä kutsua elämäniloksi. Koukussa tässä ollaan, ja lujasti. Seuraavaksi on oltava taas uusi retki, Ranta sanoo ja virnistää.

Mies sanoo, että monelle lähteminen on se vaikein juttu. Sitten kun pääsee liikkeelle, tulee rauhallisen kävelyn jälkeen hyvä olo.

Riihimäen Retkeilijöillä on vuoden aikana kymmenkunta lyhyttä päiväretkeä eri kohteisiin. Rannan mukaan korona-aika hiljensi hieman toimintaa, mutta nyt ollaan palaamassa normaaliin.

Ranta toteaa, että kunto nousee jo pienestä patikoinnista.

– Ei tarvitse juosta, eikä kävellä edes pitkää matkaa, kunhan lähtee liikkeelle. Toki terveyden sallimissa rajoissa.

Jäseniä Riihimäen Retkeilijöillä on noin 120. Uusia jäseniä ja retkille lähtijöitä otetaan mielellään mukaan.

– Kaikki ovat tervetulleita, Riihimäen Retkeilijät ry:n puheenjohtaja Ranta sanoo.

Tulevalla viikolla Riihimäen Retkeilijät osallistuvat Seniorimessuihin.

Erkki Ranta on mukana myös Kotokartanosäätiön luontoretkiporukassa.

– Meillä on siellä muutama matalan kynnyksen retki syksyllä ja kesällä. Kaikkiaan Kotokartanosäätiöllä on tänä vuonna yhdeksän retkeä. Kyllä niille on selkeästi tarvetta, väki lisääntyy näissä jatkuvasti.

Riihimäen Retkeilijät ry lähtee 4.10. päiväretkelle Tammelan Kaitajärvelle kimppakyydein Prisman parkkipaikalta klo 9. Kaitajärveltä patikoidaan kohti Melkutinta.

"Yli 60-vuotiaista pitäisi tehdä kunniakansalaisia", sanoo Riihimäen vanhusneuvostoa johtava Jorma Höök Vanhusten viikon alla