Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkään Onnensillassa saa nyt neuvoja ompelukoneen käytössä – rikkoutunutta vaatetta ei kannata heittää menemään

Ommellaan yhdessä -tapaamisissa opastaa Marjatta Hietala, joka on tehnyt pitkän uran pukuompelijana.

Rikkoontunutta vaatetta ei kannata missään nimessä heittää pois, sillä todella moni asia on korjattavissa. Onnensillassa järjestetään tänä syksynä kerran kuukaudessa Ommellaan yhdessä -tapaamisia, joissa opastetaan ompelukoneen käytössä ja neuvotaan, kuinka voi tehdä pieniä korjausompeluita.

– Onnensilta sai aikoinaan lahjoituksena ompelukoneen. Se on ollut pitkään käyttämättömänä, joten päätimme keksiä sille käyttöä, Onnensillassa vapaaehtoisena toimiva Marjatta Hietala kertoo.

Hietala on tehnyt vapaaehtoistyötä jo vuosia muun muassa ikäihmisten parissa. Onnensillassa hän on ohjannut monenlaisia kursseja ja kerhoja. Ommellaan yhdessä -tapaamiset ovat erityisesti Hietalalle omiaan, sillä hän on tehnyt pitkän uran pukuompelijana. Hänellä on ollut oma alan yrityskin.

– Olen aina tehnyt omat vaatteeni, ja teen edelleen.

Ammattitaitoa ja osaamista siis riittää. Ommellaan yhdessä -tapaamisiin ovat tervetulleita kaikki neuvoja kaipaavat.

Jos ompelukoneen käyttö ei ole tuttua, voin opastaa alkuun.

Marjatta Hietala

– Jos ompelukoneen käyttö ei ole tuttua, voin opastaa alkuun. Kaikilla ei ole omaa ompelukonetta. Osa on saattanut periä ompelukoneen äidiltään tai mummoltaan, mutta ei osaa välttämättä käyttää sitä.

Kun oppii perusasiat, pystyy pienellä vaivalla korjaamaan muun muassa takkien vetoketjuja ja saumojen repeytymiä sekä tekemään hihojen ja lahkeiden lyhennyksiä. Jos vaatteeseen on tullut likatahra tai reikä, jota ei saa korjattua, voidaan se häivyttää saumalla tai koristepaikalla.

Nykyään saattaa myös käydä niin, että paita kutistuu pesussa ja hihat jäävät lyhyeksi.

– Tällöin paidasta voi tehdä lyhythihaisen. Lisää pituutta saadaan aikaan resorilla tai lisäämällä kankaanpalat hihansuihin.

Jos vaate tai muu tekstiili on korjauskelvoton, voi siitä hyödyntää kankaan. Pehmeäksi kuluneista lakanoista tulee hyvää poppanakudetta tai vanhasta verhosta voi valmistaa vaikka laukkuja.

– Vaihtoehtoja on paljon.

Onnensillan ompelukonetta voi käydä käyttämässä myös itsenäisesti. Ompelunurkkaus on itsenäisessä käytössä ma–to klo 10–14. Ota mukaan tarvittavat langat ja korjattavat.

– Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu ja rohkaistuu korjaamaan omat vaatteensa, Hietalan toivoo.

Seuraavan kerran Marjatta Hietala on paikalla opastamassa ja neuvomassa 4.10. klo 17–19, 1.11. klo 13–15 ja 29.11. klo 17–19. Jos kysyntää on, tullaan Ommellaan yhdessä -tapaamisia järjestämään keväällä lisää.