Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riihimäen Nuorisoteatteri esityksessä sotiminen pyritään lopettamaan naisten seksilakolla – 2500 vuotta vanha Lysistrate on edelleen hurjan ajankohtainen

"Ihmisen luonne ei valitettavasti muutu edes vuosituhansissa.”

Riihimäen Nuorisoteatterin Verstas-näyttämöllä viime lauantaina ensi-iltansa saanut Lysistrate vie katsojan ikuisuusaiheen äärelle: miten sodat saataisiin loppumaan? Aristofaneen noin 400 ennen ajanlaskun alkua kirjoittama komedia ehdottaa vastaukseksi naisten asettamaa rakkauslakkoa.

– Lysistrate on yksi näytelmän henkilöhahmoista. Hän kokoaa yhteen joukon spartalaisia ja ateenalaisia naisia, jotka päättävät kieltäytyä harrastamasta seksiä miestensä kanssa, kunnes nämä lopettavat sotimisen, näytelmän ohjannut Kimmo Tähtivirta kertoo.

Näytelmässä kritisoidaan vahvasti paitsi sotaa myös ihmisen typeryyttä ja heikkoutta. Näytelmän kirjoittanutta Aristofanesta arvostetaan paljon. Hän teki komedioillaan taidokasta pilkkaa monenlaisista asioista.

Tuntuu hurjalta ajatella, että 411 ennen ajanlaskun alkua ensi-iltansa saanut näytelmä elää edelleen ja on vieläpä ajankohtainen.

Komedia on hyvä keino tuoda esille ihmisten absurdia käytöstä.

Kimmo Tähtivirta

– Ihmisen luonne ei valitettavasti näemmä muutu edes vuosituhansissa. Aristofanes tuskin ajatteli näytelmää kirjoittaessaan, että hänen näytelmänsä esitettäisiin 2500 vuotta myöhemmin Riihimäellä.

Vähällä oli, ettei Tähtivirta näyttelijöineen perunut koko projektia. Viikko sen jälkeen, kun hän päätti ryhmänsä kanssa näytelmän esittämisestä, alkoi Ukrainan sota.

– Mietin, liippaako aihe nyt liian läheltä. Päätimme pysyä suunnitelmissa. Taiteen tehtävänä on tuoda esille yhteiskunnallisia epäkohtia.

Näytelmä haluttiin kuitenkin vieraannuttaa todellisesta sodasta, jotta se ei olisi liian osoitteleva. Nuorisoteatterin versiossa noudatetaan alkuperäistä tekstiä ja tekstin runomittaa, mutta näytelmän ympäristö on laitettu kokonaan uusiksi. Tällä kerralla ei olla keskellä peloponnesolaissotaa, vaan viettämässä kesäiltaa suomalaisessa mökkimaisemassa.

– Näytelmätekstissä puhutaan Spartan ja Ateenan sodista, mutta meidän näytelmässämme naiset hermostuvat miestensä jatkuvaan riitelyyn naurettavista pikkuasioista, kuten puiden lehtien putoamisesta väärälle puolelle aitaa tai kenellä on suurin grilli.

Luvassa onkin varsin hauskaa vastakkainasettelua; teksti on ylevää ja sivistynyttä, mutta samaan aikaan örvelletään Suomen suvessa.

– Mikä on traagista ja kauheaa, näyttäytyy ulospäin hillittömän hauskana. Komedia on hyvä keino tuoda esille ihmisten absurdia käytöstä, Tähtivirta sanoo.

Riihimäen Nuorisoteatterin aikuisryhmä Lavapainot K18 esittää Aristofaneen komedian Lysistrate Verstas-näyttämöllä (Junalijankatu 13, Riihimäki). Esityksiä on vielä jäljellä pe 30.9. klo 18.30, su 2.10. klo 15, pe 7.10. klo 18.30, la 8.10. klo 15, la 15.10. klo 15 ja su 16.10. klo 18.30.