Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkääläinen Eeli, 4, haluaa siivota roskat luonnosta: "Ajatus roskien keräämisestä Eelin itsensä"

Nelivuotias Eeli Räsänen ei halua roskien päätyvän luontoon.

Metsäkaltevan kevyen liikenteen väylien vierustat ovat olleet viime aikoina poikkeuksellisen siistit. Moni paikalla liikkunut on saattanut myös kiinnittää huomionsa pieneen roskien kerääjään. Nelivuotias Eeli Räsänen sai nimittäin eräänä päivänä ajatuksen, että hän haluaa kerätä roskat pois luonnosta.

– Eeli on käynyt äiti mukanaan keräämässä roskia jo kolmesti, ja joka kerta pussi on tullut täyteen. Meillä on ollut puhetta, että hän haluaisi tulla keräämään roskia mummilankin ympäristöön, pojan mummi Armi Liljeroos-Räsänen kertoo.

Mummin mukaan ajatus roskien keräämisestä on Eelin itsensä. Eeli on ollut aina siisti ja noukkinut mahdolliset lattialle tippuneet roskat mummilan lattialtakin.

– Myös leikkipuistossa hän on aina keräämässä roskia. Olemme puhuneet asiasta, että varovainen pitää olla, eikä paljain käsin saa roskiin koskea.

Reilu viikko sitten Eeli saikin aivan omat roskapihdit. Niistä hän on hyvin iloinen.

Jos lähistöllä ei ole roskista, voi roskat laittaa taskuun ja tuoda kotiroskikseen.

Eeli Räsänen

– Äiti osti ne minulle.

Eeli Räsäsen mukaan roskien kerääminen on tärkeä asia.

– Muovi ei maadu, hän tietää. Hänen mukaansa roskaamisesta on puhuttu kotona.

– Jos lähistöllä ei ole roskista, voi roskat laittaa taskuun ja tuoda kotiroskikseen.

Mummi toivoo, että pojan esimerkki innostaisi muitakin keräämään roskia. Tai vielä parempi tietysti olisi, ettei roskia heitettäisi luontoon ensinkään.

Eelin mukaan ihmiset ovat aika kovia sotkemaan. Erityisen paljon hän kertoo poimineensa karkkipapereita ja välipalapatukoiden kääreitä. Vastaan on tullut myös kahvimukeja ja kerran jopa pikaruokapaikan iso juomamuki.

Eelille roskien kerääminen merkitsee ympäristöstä huolehtimista. Hän kertoo pitävänsä paljon luonnosta ja eläimistä. Hänen huoneensa seinällä on metsätapetti, jossa on metsäneläimiä, kuten karhuja ja kettuja.

– Lempieläimeni on norsu ja lempipuuni koivu. Pidän paljon puista.

Eelin mukaan metsässä on kiva kävellä, juosta ja leikkiä hippaa. Vaikka roskien keräämisestä on tullut tärkeä juttu, ei Eeli siitä aio ammattia itselleen sentään hankkia. Joskin hän kertoo pitävänsä paljon roska-autoista. Niiden toimia on kiva seurata.

– Kesällä vein roskakuskille kivennäisvettä.

Eeli itse haluaisi isona palomieheksi. Se onkin varsin hyvä ammatti.