Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kotoilun siivittämä kynttiläkaupan kasvu tasaantui raaka-aineiden ja energian hintojen hurjaan nousuun – "On tämä aika jäätävää", Havin tehdaspäällikkö sanoo

Koronavuodet tekivät kynttiläkaupalle hyvää. Varsinkin pöytäkynttilöiden myynti oli tehdaspäällikkö Päivi Määtän mukaan mukavassa kasvussa.

– Korona-aikana ihmiset kotoilivat, mikä näkyi kynttilöiden myynnissä.

Nyt kasvukäyrä uhkaa kääntyä toiseen suuntaan raaka-aineiden ja energian hintojen kallistumisen myötä.

– Maakaasuhanan me laitoimme jo kiinni kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi. Nyt talvea kohti mentäessä se on kuitenkin avattava uudelleen.

Maakaasulla lämmitetään Havin tehdaskiinteistö ja käyttövesi. Uusia ratkaisuja etsitään, esimerkiksi käyttöveden lämmittämiseksi on jo asennettu käyttöpistekohtaisia sähkölämmitteisiä varaajia.

– Ei tarvitse kierrättää kuumaa vettä turhaan läpi koko kiinteistön. Tästä huolimatta maakaasulasku tulee nousemaan reilusti. Olemme maksaneet tällä hetkellä maakaasusta jo lähes saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Maakaasun hinta on noussut siirtoineen 150 prosenttia.

Parasta aikaa pohditaan myös vaihtoehtoista lämmitysmuotoa. Sähkö se tuskin tulee olemaan. Se olisi ojasta allikkoon menemistä, sillä nyt jännitetään sähkön hinnan kehitystä.

Tällä hetkellä sähköä tarvitaan Havilla tuotannossa. Sen avulla pidetään kynttilän valmistuksessa käytettävä steariini ja parafiini sulana. Määttä veikkailee, että jos sähkön hinta jatkaa nousuaan, tietää se Haville sadan tuhannen euron lisälaskua.

Muutkin kulut, kuten raaka-aineiden hinnat, ovat kallistuneet hurjasti viime vuodesta. Parafiinin hinta on tuplaantunut ja steariinin kaksinkertaistunut.

– On tämä aika jäätävää. Nyt alkaa tulla katto vastaan. Silti, ei tässä voi kuin rimpuilla eteenpäin.

Tuotannon hinnan kohoaminen menee Määtän mukaan valitettavasti suoraan kuluttajahintoihin.

– Kuluttajat eivät pidä hintojen noususta, ja onhan se ikävää. Jollain nousevat kulut on kuitenkin katettava. Emme me voi ilmaiseksikaan kynttilöitä tehdä.

Monista ikävistä asioista huolimatta Havilla halutaan Määtän mukaan katsoa tulevaisuuteen positiivisin mielin.

Syksy on Havin tehtaalla kiireistä aikaa. Parasta aikaa palkataan kausityövoimaa. Tällä hetkellä valmistaudutaan pyhäinpäivään ja itsenäisyyspäivään – ja sitten onkin jo joulu.

– Joulu muodostaa sen verran ison kulutuspiikin, että siihen valmistaudutaan ympäri vuoden tekemällä kynttilöitä varastoon.

Havi valmistaa kynttilöitä pääasiassa kotimaan markkinoille. Ulkomaankauppa on pientä, vain noin viitisen prosenttia kokonaismyynnistä.

– Venäjälle emme myy. Joskus olemme ostaneet Venäjältä parafiinia, mutta emme enää tänä vuonna.

Suomalaisten suosikkiväri kynttilöissä on ehdottomasti valkoinen. Jouluna lisääntyy punaisten kynttilöiden myynti. Viime vuosina värien käyttö on kuitenkin lisääntynyt. Jouluisin menee myös havun ja samppanjan värisiä kynttilöitä.

– Pidettyjä ovat myös kausivärit, jotka vaihtuvat kahdesti vuodessa keväisin ja syksyisin, Määttä kertoo.

Tämän syksyn kausivärejä ovat hempeät nougat, jade ja malva. Kaikki kolme väriä ovat tehtaanmyymälän myyntitilaston kärjessä. Myös oranssia ja havua ostetaan nyt paljon, Havin Outlet-myymälästä kerrotaan.

Kynttilöistä suomalaisten suosikkeja ovat ehdottomasti pöytäkynttilät. Tuikkujakin menee hurjia määriä. Antiikki- ja kruununkynttilöitä ostetaan lähinnä juhlapäivinä.

– Kaikkiaan kynttilöitä myydään vuosittain noin 30 miljoonaa, vähän yli tai alle vuodesta riippuen, Määttä kertoo.